Saps com contactar amb les entitats de Cultura Popular i Tradicional

Espectacles Viscuts

Exposicions Clausurades

Audiovisuals de la CrestaVisual

Altres Audiovisuals Compartits

Programes Festius de Rubí

diumenge, 29 de maig del 2016

Trobada - 22è Trobada Comarcal Gegantera del Vallés - Gegants

La Colla de Geganters de Rubí i la Colla de Geganters CEIP Teresa Altet, amb el seus  gegants i gegantons, i acompanyats pel club d’amics dels gegants de Rubí, van participar el diumenge passat dia 22 de maig, a la 22è Trobada Comarcal de Gegants del Vallès Occidental i Oriental, en el Barri de la Concòrdia de Sabadell, activitat que estava emmarcada dins de la celebració del 50è Aniversari del cau del barri “La Llar del Vent”.

Després de les concentracions en les seves seus socials a primera hora del matí, les dues colles locals, van sortir pels vols de les 9.00 del matí en direcció a Sabadell per participar en la Trobada, acompanyats per trenta-cinc colles geganteres dels dos vallèssos, entre les que destacarem les colles de Matadepera, organitzadora de la XXI Trobada de Gegants del Vallès i la colla amfitriona del Barri de la Concòrdia, per celebrar el 50è aniversari del cau del barri.

A les 10.00 del matí, es va fer la plantada de gegants a l'Eix Macià, distribuint les colles en dos grups; Però no va ser fins a les 11.45, que es van posar en marxa les dues cercaviles pels carrers del barri de la Concòrdia, que finalitzaven a la Plaça de la Llibertat, punt neuràlgic de la Trobada; Ja al migdia sobre les 12.15, les colles participants eren presentades m’entres entraven a plaça i un cop a plaça, es va fer el “Ball a Vallès”, un ball a quatre gegants, ballat pels gegants de Matadepera i de la Concòrdia, desprès finalitzat aquest ball, es va fer l'acte de traspàs de la banda de Pubilla del Vallès de la Geganta de Matadepera, colla sortint, a la Geganta de la Concòrdia, colla entrant. En acabar els actes protocol·laris amb els parlaments de les autoritats i l’entrega de recordatoris a les colles participants, es va concloure la trobada amb una ballada final.





 
 
Un cop acabada la Trobada, tornada cap a casa. La propera sortida de la Colla de geganters de Rubí, serà diumenge dia 5 de juny a Sabadell per participar a la festa de “Sabadell, Cultura i Tradició”, organitzada per la colla de geganters de Sabadell-Ciutat .







 
Si algú està interessat en formar part de la colla de geganters de Rubí, podeu enviar un correu al mail gegantsrubi@gmail.com demanant informació; els gegants necessiten portadors, tothom és benvingut.

Textos de Marc Albert Lopez de Extremera, membre de la colla de geganters de Rubí.

Fotografies de l’arxiu de la Colla Gegantera de Rubí i la Colla Gegantera CEIP Teresa Altet.

divendres, 27 de maig del 2016

Programa - 7è Trobada Gegantera CEIP Teresa Altets - Gegants



El pròxim 28 de maig, dissabte  se celebra la setena trobada gegantera de l'escola Teresa Altet al barri de Ca n'Oriol. Una fita que aquest any té unes quantes novetats. La primer, que es canvia la data de celebració.

Tradicionalment es feia el diumenge al matí i començava amb la plantada al pati de l'escola i el tradicional esmorzar geganter. Aquesta edició la trobada es farà dissabte a la tarda perquè just després de la migdiada grans i petits surtin al carrer a gaudir dels gegants, gegantons i capgrossos que ens visitaran.

També la plantada es trasllada a la plaça de Ca n'Oriol perquè tothom pugui gaudir de les figures.

Una altra novetat són les colles que participaran. Hem convidat de noves i algunes de les que tradicionalment participaven no ho poden fer aquest any. No gaudirem amb els gegants de Rubí o la Sardana però coneixerem els de  Cerdanyola, Santa Eulalia de Ronsanes o l'escola Ipsi de Barcelona.

També faran la seva estrena un nou grup de percussió al barri, els Axe.

Però hi ha més: després de la cercavila tots els participants estan convidats a un berenar-sopar amb concert d'una banda local inclòs.

I la novetat final de la trobada és una renovació de la imatge de la nostra gegantona, la Teresina, que ja fa 13 anys, un canvi d'imatge que no es podrà veure fins aquest dia 28.

El llistat de colles convidades que han confirmat assistència és el següent:

Geganters del barri del Pinar
Gegants de Cerdanyola
Gegants d'Argeles-sur-Mer
Gegants de Santa Eulalia de Ronçana
Escola IPSI (Barcelona)
Grupo de percussió Axé

I el programa de la trobada:

16:30 plantada plaça Ca n'Oriol
17:00 Cercavila de gegants, gegantons i capgrossos
18:30 Entrada en plaça, balls i ballada conjunta. Lliurament de records

19:00 Tornada a l'escola. Berenar, concert de El Quinto Årtico.

Firà - Fira d'Art de Primavera, del Col.leccionisme i del Trasto - Art


El 28 de maig l’Associació de Sant Galderic presentarà una nova edició de la Firà de Primavera, amb la 15º Firà de Col·leccionisme, 14º Firà d’Art de Primavera i 7º Firà del Trasto. Us adjuntem les bases de l’organització per formar-ne part. 




dimecres, 25 de maig del 2016

Entrevistes - Silvestre Blazqez Romero - Geganter


Dades de la persona entrevistada.
 
Nom i Cognoms: Silvestre Blázquez Romero  
Data Naixement:  17/septiembre / 1960
Lloc de Naixement:  melilla
Anys de residencia a Rubí:  43 años
Anys de residencia a Catalunya:  43 años
Càrrec que ocupa a l’entitat: cap de colla
Càrrecs que ha ocupat a l’entitat: Portador de la geganta
  
Dades de l’entitat
  
 Nom de l’entitat:  Colla gegantera del pinar
 Adreça Postal:  Calle el pinar nº 2  3º 4ª
 Telèfon de Contacte:  616554664
 Any de la seva fundació:  2007
  
Quines van ser les persones que van fundar l’entitat i  a quina data es va crear?
 
La ’entidad se funda en enero del año 2007, la funda asociación vecinal del barrio, fue un trabajo de dinámicas participativas con colectivos  diversos, niños,  Gente mayor, mujeres, gente recién llegada.
  
Quins són els objectius de l’entitat?
  
Promover  la cultura popular catalana de los gigantes y difundir el mundo Geganter en el barrio del pinar, para que grandes y pequeños se puedan Interesar por esta tradición popular
  
De quants socis disposen actualment?
  
Actualmente somos unas 25 o 30 personas
  
Entre quines edats?
 
Desde los 4 años en adelante no hay límites
 
La seu de l´entitat és un local propi, llogat o municipal?
  
Municipal
  
Quines activitats fan habitualment?
  
Trobades geganteres
  
Quines activitats extraordinàries fa l´entitat?
  
Solemos hacer actividades participativas aniversarios cortejos de fiesta mayor Sant Roc, els Xatos, entierro de la sardina
  
Activitats conjuntes amb altres entitats?
  
Las de la taula de cultura y la trovada anual del aniversario de la lola para el mes de mayo con la colaboración AAVV del pinar
  
Quines són les fonts de finançament?
  
Los nuestros propios a base de rifes mensuales, puesto de roses para Sant Jordi y el bar para fiesta mayor en el escardivol
  
Des de quan és soci de l´entitat?
  
Desde el bautizo de la geganta lola en 2007
  
Com va arribar a l’entitat?
  
Por el proyecto que se hizo para 2006 para que el barrio del pinar tuviera su       Geganta propia
  
Pertany a una altre entitat o associació?
  
No
  
Quina de les activitats que fan durant l´any li agrada més i perquè?
 
La actividad que mas me agrada sin dudarlo es la trovada que realizamos todos los años por mayo para el aniversario de la geganta lola aquí en el barrio del pinar, también coincido con el compañero Félix de la colla del  Teresa Altet que la fiesta de los Xatos es completamente diferente de otras salidas que solemos realizar
 
De tots els moments que ha viscut a l’entitat, quin ha estat el més especial per a vostè?
 
Para mí el mejor momento fue y será el comienzo de la andadura que comenzamos en 2007 un grupo de amigos que hoy por hoy lo seguimos siendo, y poder recorrer tantos lugares como podamos con nuestra geganta Lola y nuestro duendecillo del bosque  ERUIR es como se llama.
 
Es fàcil compaginar l’entitat en el dia a dia i la família?
 
No siempre, pero todo se pasa cuando ves cómo la gente se divierte en cada salida que realizamos
 
L’entitat esta amb algun projecte o te algun projecte de futur?
 
Nuestro proyecto de futuro es seguir manteniendo nuestra colla y seguir creciendo como geganters y que cada año que pase poder invitar más y más colles a la trovada del aniversario de la geganta Lola
 
Algun suggeriment per millorar les relacions amb l’administració?
 
Hablar de los presupuestos necesarios para objetivos y actividades a realitzar
 
Què li diria als rubinencs i rubinenques per a animar-los a fer-se socis de la seva entitat?
  
Que participar con nosotros sería sencillo y divertido por conocer todas las  Tradiciones del mundo geganters y convertirla en una actividad familiar y de paso acercar a los más pequeños a esta gran cultura popular y poder pasearlo por nuestra ciudad.

Activitats - Cursa Solidària contra el Càncer - Percussió

El passat diumenge 22 de maig, els Tronats del Tabal, grup de percussió de la Colla de Diables de la Riera, van col·laborar i actuar a la cursa solidària contra el càncer, organitzada per l'escola Balmes en el complex esportiu de Can Roses. Una jornada solidaria i esportiva, amenitzada en percussió d’una entitat cultural, una vegada mes la cultura amb l’esport, la cultura amb les causes solidaries.







Fotografies de l'arxiu de la Colla de Diables de la Riera de Rubí
Audiovisual cedit per Radio Rubí.

dilluns, 23 de maig del 2016

Activitats - Taller i Col.laboració solidaria - Cultura Popular

Les entitats de cultura popular i tradicional sempre que els es possible estan en disposició de realitzar tallers i mostres culturals, per escoles e instituts i a donar recolzament a causes solidaries de protesta.

El passat divendres dia 20 de maig, la plataforma Rubí Acull va convocar una concentració a la plaça Pere Aguilera, per denunciar la política de fronteres que s’apliquen a les persones que busquen refugi a casa nostra. També van aprofitar per denunciar l’acord entre la UE i Turquia que concedeix, a un país denunciat repetidament per Amnistia Internacional per no respectar els drets humans, la gestió de la crisi de refugiades a canvi de diners. En aquesta concentració hi varen col·laborar els Diables de Rubí i els Castellers de Rubí.





Durant la jornada de portes ofertes de CEIP Mossèn Cinto Verdaguer d'aquest passat dissabte dia 21 al mateix centre on es van oferir diferents tipus de tallers i activitats, Els Castellers de Rubí vam ser convidats a participar. La mostra que vam oferir als alumnes, pares i responsables del centre va ser tot un èxit per la rebuda de l'activitat i la participació. Vam començar amb una petita xerrada mentre realitzàvem demostracions de la canalla i alguns pilars, tot seguit, vam oferir la possibilitat de provar on els més petits, fins i tot, feien cua per posar-se una faixa. Va ser una jornada molt instructiva i molt divertida.



Ha col.laborat amb els textos Carlos Casado, Secretari de la Colla de Castellers de Rubí.
Fotografies de l'arxiu de la Plataforma Rubí Acull i Colla de Castellers de Rubí.

dissabte, 21 de maig del 2016

Activitats - L'escola de l'Esbart Dansaire de Rubí - Dansa


Les famílies de l’Escola de l’Esbart ja es preparen per a les actuacions.

El divendres 15 d’abril, l’Escola de l’Esbart va oferir una trobada amb les famílies on van poder aprendre diversos aspectes sobre el vestuari i els pentinats que els i les dansaires de l’Escola han de portar a les actuacions. Montse Ricart, responsable de majordomia de l’Esbart, va ser l’encarregada de dur a terme aquesta classe pràctica, amb l’ajuda d’algunes monitores de l’Escola de l’Esbart.



Des de posar i cordar correctament les espardenyes, passant per saber la llargada de la faldilla, fins a fer un bon monyo. Els assistents van poder posar-ho en pràctica i preguntar tots els dubtes que tenien.

Textos cedits per Esbart Dansaire de Rubí, extrets del seu Butlletí Nº 23
Fotografies de l'arxiu de l'Esbart Dansaire de Rubí, Autora Aina Mila.

Xerrada - Albert Rumbo Gerent Patronat de la Patum - Tradicions

Aquest divendres Rubí ha rebut la visita de Albert Rumbo, Gerent del Patronat de la Patum de Berga, la trobada organitzada per la Colla de Geganters de Rubí, dins els actes dels 60 anys de tradició gegantera de la nostra ciutat, ha estat a l’Ateneu Municipal; Albert ha ofert una xerrada distesa al públic assistent, entre els que es trobaven l’alcaldessa Anna Maria Martínez, el Regidor de Cultura Moisès Rodríguez, altres autoritats i membres de diferents entitats cultuals. La xerrada ha repassat la historia de la Patum de Berga, l’evolució de la festa al llarg de la seva historia i els motius que van portar al patronat de la patum a presentar-la per que la Unesco la declares patrimoni oral i immaterial de la humanitat.
 


 
Textos i fotografíes de Jaume Comas, Gestor del Blog de Cultura.

dijous, 19 de maig del 2016

Xerrada - La Patum Salvaguarda i Protecció d'una Festa Medieval al Segle XXI a Càrrec d'Albert Rumbo - Colla de Geganters de Rubí


Dins els actes commemoratius del 60è aniversari dels naixement de la tradició gegantera a Rubí (1956-2016), la Colla de Geganters de Rubí ha organitzat una xerrada que sota el títol "LA PATUM, salvaguarda i protecció d'una festa medieval al segle XXI", anirà a càrrec del senyor Albert Rumbo, gerent del Patronat Municipal de La Patum de Berga, i que tindrà lloc a l'Ateneu Municipal de Rubí (carrer Xile, 1-3).   Enguany, a Berga, commemoraran el 150è aniversari dels Gegants Vells i el 125è aniversari dels Gegants Nous, i un dels actes destacats d'aquestes efemèrides, tindrà lloc la nit del diumenge de Corpus, 27 de maig, quan es tocarà per primera i única vegada l'arranjament que ha preparat el director i compositor Sergi Cuenca a partir de la cançó "If I should fall behind", de Burce Springsteen.
Albert Rumbo, Gerent del Patronat Municipal de la Patum de Berga.
    
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona i postgrau en Gestió i Animació de la Cultura Popular per la Universitat Ramon Llull. Tècnic superior de cultura de la Diputació de Barcelona, treballa com a arxiver itinerant en 29 arxius municipals del Bages i el Berguedà. És Gerent del Patronat Municipal de La Patum de Berga (2011), del qual forma part des de la seva creació (2001). Ha impartit cursos sobre història i festes i tradicions, ha participat com a ponent en diversos col·loquis i jornades, ha publicat nombrosos articles sobre cultura popular i una dotzena de llibres sobre la mateixa temàtica. Ha estat membre del Consell de Redacció de les revistes Quaderns de l’Àmbit, L’Erol i Bagadanum, del Consell Assessor de l'Institut Municipal de Cultura de Berga, de la Junta del Museu Municipal de Berga i del Jurat del Premi Joan Amades de Cultura Popular de Tarragona durant X edicions, i ho continua essent del Consell Editorial del diari Regió 7. Fou el coordinador i redactor del projecte per tal que La Patum fos reconeguda com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco.
    
L’any 2000 va ser present al congrés internacional, que sota el títol de “Géants, Dragons et Animaux Fantastiques”, va tenir lloc a la ciutat belga d’ATH (1); i a l’any 2014, fou un dels ponents del congrés nacional de gegants i imatgeria festiva “País Gegant”, participant a la sessió celebrada a la ciutat de Solsona, sota el títol “Cases de la Festa. L’aparador del patrimoni festiu”.
   
Però el què més li plau, és ser geganter de La Patum, de manera que combina La Patum dels carrers i La Patum dels papers.
   
(1).- En aquest congrés belga, també va participar com a ponent, representant a l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, el geganter rubinenc Joan-Miquel Merino, amb la comunicació “Quinze ans de vie associative autour des géants. L’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya”.

Han Col.laborat Joan Miquel Merino i Marc Albert Lopez Extremera

Fotografies de l'arxiu de la Colla de Geganters de Rubí

dimecres, 18 de maig del 2016

Tradicions - Aplec Primavera i Festa dels Xatos - Festes Populars

Aquest dilluns 16 de maig a Rubí s’ha celebrat l’Aplec de Primavera i la Festa dels Xatos, en la seva 30è edició des de la recuperació de la festa l’any 1986, per part de l’Esbart Dansaire de Rubí i Foment de la Sardana de Rubí, les dues entitats organitzadores d’aquesta festa amb la col·laboració de la Parròquia de Sant Pere.

A primera hora del matí, es va oferir xocolata amb melindros m’entres els membres de les diferents entitats de cultura popular i tradicional arribaven i s’anaven concentrant a la Plaça del Doctor Guardiet. A les 9.30 h els Xatos van iniciar la cercavila acompanyats de gegants, gegantons, grallers i tabalers i sobre les 10.00 h del matí, la comitiva dels Xatos arribava a la Masia de Can Ramoneda, on els germans Ramoneda van oferir l’avituallament amb els cantis d’aigua i anís i els porrons de cervesa amb llimona, en reprendre la cercavila, es va poder optar pel camí vell de sant Muç o l’habitual, per tothom arribar davant l’Ermita de Sant Muç.

En honor al Sant es va celebrar la ballada de gegants I gegantons, amb Geganters de Rubí i Geganters del Pinar, l’actuació castellera amb els Castellers de Rubí, els Tronats del Tabal varen obrir la passada dels diables, camí de l’encesa del foc amb les colles de Diables de Rubí, Rubeo Diablorum, de la Riera de Rubí i les espurnes i els trons. Tot seguit Sardanes amb la cobla la Jovenívola de Sabadell i ball dels Xatos, creació de l’Albert Sans, música de Josep Serra i arranjaments de Pere Burés, on els nens i nenes de l’escola de l’Esbart Dansaire de Rubí van fer la seva dansa i van convidar a ballar-la tots els assistents i participants

A les 14.00 h de la tarda, la unió extremenya va oferir el tradicional arròs a preu popular i per finalitzar la festa dels Xatos a la tarda l’Esbart Dansaire la va concloure amb les danses participatius.
 
A les 17.00 h tothom de tornada cap a Rubí.

 















 







Textos revisants per Joan Manel Camps, President de l'Esbart Dansaire de Rubí
Fotografies Jaume Comas, gestor del Blog de Cultura