Saps com contactar amb les entitats de Cultura Popular i Tradicional

Espectacles Viscuts

Exposicions Clausurades

Audiovisuals de la CrestaVisual

Altres Audiovisuals Compartits

Programes Festius de Rubí

dilluns, 25 de juliol del 2016

Entrevistes - Jaume Comas Pallarès - Diables

Dades de la persona entrevistada.
 
    Nom i Cognoms: Jaume Comas Pallarès
    Data Naixement: 15 Octubre de 1966
    Lloc de Naixement: Barcelona barri de Gràcia
    Anys de residencia a Rubí: 17
    Anys de residencia a Catalunya: de sempre
    Càrrec que ocupa a l’entitat: Cap de Colla
    Càrrecs que ha ocupat a l’entitat: Vocal, Tresorer, Secretari, Cap de Colla Infantil i President, crec que no me’n falta cap, fins hi tot he solapat càrrecs en una sola temporada.

Dades de l’entitat
 
     Nom de l’entitat: Colla de Diables de la Riera de Rubí
     Adreça Postal: Carrer Orso 2-8 08191 Rubí
     Telèfon de Contacte: 606980416
     E-Mail: diablesdelariera@gmail.com
     Any de la seva fundació: 1990.
  
Quines van ser les persones que van fundar l’entitat i  a quina data es va crear?
  
L’entitat neix oficialment el 3 de maig de l’any 1990, la majoria dels seus fundadors eren un grup d’amics de Rubí, que ja havien format part de la Colla del Monstre de la Riera, i un cop desapareguda aquesta bestia com a tal, amb gent nouvinguda van fundar la nostra entitat, que l’any passat va celebrar el 25è Aniversari. 
  
Quins són els objectius de l’entitat?
  
El principal objectiu es fomentar la cultura popular i tradicional catalana i alhora passar-s’ho be fent el diable. Cuidar un espai de trobada, un espai familiar on grans i petits puguem créixer i formar-nos com a persones.
  
De quants socis disposen actualment?
 
A la nostra entitat considerem socis tan en els que paguem una quota i som membres de ple dret, com a tots els amics que son constants i ens venen a ajudar, en els pares i les mares dels nens i nens de la secció infantil que acaben involucrant-se amb l’entitat, a tots ells els anomenem Diables a l’Ombra, en el nostre cas, ser soci no esta lligat a pagar una quota; en quan el numero varia cada any, actualment estem en uns 90, hagut temporades passades que no arribàvem a 30 i no fa gaires anys recordo que en un correfoc de la Mercè de Barcelona, en que vàrem participar els diables, els infantils i la percussió vaig arribar a comptar quasi a 130 persones, desplaçades a la ciutat.
   
Entre quines edats?
  
Poden entrar a parir de 5 anys, tot hi que els hem tingut de mes petits al ser alguns els fills dels mateixos diables i fins els 60 actualment.
  
La seu de l´entitat és un local propi, llogat o municipal?
  
El nostre local es de cessió Municipal.
  
Quines activitats fan habitualment?
 
El plat fort de la temporada es per Sant Pere, la Festa Major, on participem en el Seguici de festa Major, correfoc de diables, correfoc infantil i organitzem una tabalada. El febrer participen amb les rues de carnestoltes amb la nostra percussió, els Tronats del Tabal i el setembre ens involucrem en la festa major petita de Sant Roc, participant amb la Tronada de Sant Roc, els Tallers de Cultura, la Mostra de Cultura, el Correfoc Infantil i els Versots.
  
Quines activitats extraordinàries fa l´entitat?
  
Hem fem diverses, quan ens conviden participem a Tabalades, correfocs de diables i correfocs infantils; Fem tallers o xerrades a les escoles de la ciutat quan ens ho demanen, col·laborem amb les diferents entitats i en les festes de barris si ens ho sol·liciten.   
  
Activitats conjuntes amb altres entitats?
  
La festa major petita de Sant Roc, es una activitat conjunta amb la resta d’entitats de cultura popular i tradicional de la ciutat. Desprès qualsevol col·laboració que ens sol·licitin les entitats si esta al nostre abast.
  
Quines són les fonts de finançament?
  
Paguem una quota anual com a membres de ple dret de l’entitat, l’ajuntament ens subvenciona la pirotècnia de les dues festes majors, tenim contractacions de Tronats del Tabal, la percussió actual de l’entitat, amb les que cobrim el manteniment del material del mateix grup.
  
Des de quan és soci de l´entitat?
  
Si no vaig errat des del correfoc de Festa Major de l’any 2002.
  
Com va arribar a l’entitat?
  
Com molts ho han fe en aquesta entitat, primer van entrar els meus fills a la secció infantil dels Espurnes i Trons, i sense saber encara com, de sobte el dia del correfoc ja estava vestit de diable, darrere vàrem anar la resta de la família; A casa som Patumaires i atrets per l’olor a pólvora era de calaix.
  
Pertany a una altre entitat o associació?
  
Actualment soc membre de la Taula de Cultura Popular i Tradicional de Rubí, de la Comissió de Sant Roc de Rubí i de la Comissió de Reis de Rubí i estic treballant amb companys de la Taula de Cultura, la recuperació dels 10 Capgrossos de Rubí, que porten mes de dues dècades sense sortir de festa.
 
Quina de les activitats que fan durant l´any li agrada més i perquè?
  
Imagino que es el Correfoc de Festa Major, Jo el visc i el pateixo però la resta de l’entitat el gaudeix, i això a Mi em compensa. Perquè? Per que soc masoca, ser diable es un modos de vida, la cultura popular em dona desprès de la família i amics, el que altres coses no em donen.
  
De tots els moments que ha viscut a l’entitat, quin ha estat el més especial per a vostè?
  
Sens dubte el primer correfoc de la Mercè de Barcelona en el que vaig participar, l’any 2003, quan encara era mes correfoc que espectacle pensat en el turisme. La paraula es ADRENALINA; També poder dir que em vaig mobilitzar amb milers de diables arribats d’arreu del país, l’any 2008 a Berga, en defensa de la nostra festa de foc, el correfoc, que estava en perill davant una nova llei europea; També va ser molt especial i mai ho oblidaré, participar en el correfoc “Escapada Negre Nit” a la Festa Major de les Santes de Mataró l’any 2012, aquest correfoc s’ha de viure com es viu una Patum de Berga, no es pot explicar.
  
Es fàcil compaginar l’entitat en el dia a dia i la família?
  
NO, com a mínim al nivell que ho visc Jo, es molt complicat; tot i que amb els anys he trobat una mica l’equilibri i la família també ha ajudat.
  
L’entitat esta amb algun projecte o te algun projecte de futur?
 
El projecte es la pròpia entitat que evoluciona temporada rere temporada. Els continguts depenen de cada moment i de les persones que en formen part. Jo sempre dic que, l’entitat va cap allà on els seus membres volen anar, es la millor manera de anar endavant.
 
Algun suggeriment per millorar les relacions amb l’administració?
 
Poder que els que estan mes a munt dins l’administració, a vegades, haurien d’escoltar-se mes en els que treballem a peu de carrer la cultura popular. No serveix de res reunir-se les vegades que faci falta, si desprès es tira pel dret en alguna decisions. I administrativament les entitats no som empreses i no tenim la capacitat administrativa que poden tenir les empreses, sembla que això no s’entengui així i la paperassa ens acaba superant moltes vegades.
 
Què li diria als rubinencs i rubinenques per a animar-los a fer-se socis de la seva entitat?
 
Amb nosaltres podreu viure la cultura popular des de dins, podreu ser part de la festa major, de les festes populars, tenim un ambient familiar i d’amistat, fareu el diable però també fareu altres coses, es un bon lloc per créixer com a persona tan els grans com els mes petits. Es una entitat amb un tarannà molt familiar segurament al poder comptar amb dues seccions infantils, ha ajudat a que això sigui així. Normalment quan passes a formar part d’una entitat et canvia una mica la vida, agafes nous valors, personalment Rubí per a Mi era un autèntic desconegut el vaig descobrir quan vaig entrar en aquesta entitat, com podria haver passat en qualsevol altre entitat.
 
Serè mes plural, si us ho voleu passar be, si voleu provar noves experiències, si voleu formar part del teixit associatiu cultural de la ciutat, segons les vostres afinitats, entreu a formar part de qualsevol de les nostres entitats, a totes els hi va be gent nova i algunes els hi fa falta mes que a altres, ser mes gent per poder seguir creixent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada