Saps com contactar amb les entitats de Cultura Popular i Tradicional

Espectacles Viscuts

Exposicions Clausurades

Audiovisuals de la CrestaVisual

Altres Audiovisuals Compartits

Programes Festius de Rubí

diumenge, 3 de juliol del 2016

Entrevistes - Jordi Rubio Serra - Dansaire


Dades de la persona entrevistada.
  
    Nom i Cognoms: Jordi Rubio Serra      
    Data Naixement: 11 de novembre de 1969      
    Lloc de Naixement: Rubí
    Anys de residencia a Rubí :  46       
    Anys de residencia a Catalunya: 46
    Càrrec que ocupa a l’entitat:  Director Artístic
    Càrrecs que ha ocupat a l’entitat: Ballarí, Vocal de la Junta, coordinador Gitanes al Carrer, Director del Rubifolk.

Dades de l’entitat
  
     Nom de l’entitat: Esbart Dansaire de Rubí
     Adreça Postal: Passeig de Les Torres, 37 – Edifici Espona
     Telèfon de Contacte:  931270228
     Any de la seva fundació: 1923
 
Quines van ser les persones que van fundar l’entitat i  a quina data es va crear?
 
L’Esbart es va crear el novembre de 1923 pel Dr. Guardiet.
 
Quins són els objectius de l’entitat?
 
Els objectius de l’entitat, són investigar, ensenyar, fer espectacles i difondre la dansa tradicional catalana. Ocupant un lloc predominant l’apartat d’obrir nous camins en el llenguatge de la dansa tradicional escènica.
 
De quants socis disposen actualment?
 
La veritat és que no ho sé, però en qualsevol cas l’Esbart no es nodreix de socis, sinó que es nodreix de participants en totes les activitats que realitza durant l’any.
  
Entre quines edats?
 
Les edats dels participants van dels 18 mesos als 100 anys. Justament aquest any vam fer un homenatge a un soci, participant nostre que ha fet els cent anys, es tracta del Mestre Russiñol.
 
La seu de l´entitat és un local propi, llogat o municipal?
  
La nostre seu és un local municipal.
  
Quines activitats fan habitualment?
 
Les activitats que fa l’Esbart anualment són:
   
Mantenir un cos de dansa que presenta espectacles arreu de Catalunya i amb els anys podríem dir arreu del món en els que es difon el nostre patrimoni cultural i de danses tradicionals, divulgant així el nom de Rubí i de Catalunya.
   
Formar a nens i nenes d’entre 4 i 16 anys els fonaments i la tècnica de la dansa tradicional catalana, perquè coneguin les nostres festes i balls, a l’escola de dansa de l’entitat.
 
Donar a conèixer les nostre danses i tradicions a tots els nens i nenes que estudiïn a les escoles de Rubí des dels 12 mesos fins als 12 anys, i enguany començarem a treballar amb alumnes de la ESO de l’Institut de La Serreta i esperem poder estendre aquest treball a tots els nois i noies fins als 16 anys.
   
Organitzar la Festa del Xatos a l’ermita de Sant Muç, una festa que vam recuperar l’any 1986, amb motiu del mil·lenari de la ciutat de Rubí on entre d’altres coses s’hi balla un dels balls de la nostra ciutat el Ball de Xatos i que cada any celebrem el dia de la Pasqua Granada o segona Pasqua.
  
Organitzar en el marc de la Festa Major de la ciutat la ballada de Gitanes al Carrer, que enguany serà ja la 34ena, i en la que tota la gent de Rubí està convidada a ballar aquest ball, o venir senzillament a gaudir-lo, essent aquesta una de les activitats més multitudinàries de la ciutat. També durant la Festa Major, l’entitat participa en el Seguici Festiu que inaugura la Festa i en la missa solemne, on fa ballar l’Àliga de la ciutat i al finalitzar
  
Organitzar un Festival Internacional Folclòric que des del 1969 i sota diferents noms i intèrvals s’ha anat organitzant. Actualment s’anomena Rubifolk i portem 16 edicions consecutives.
  
Coordinar el Centre de la Dansa Tradicional – L’Espona, mitjançant el qual, pretenem seguir treballant i ampliar els diferents camps que tenen a veure amb la dansa tradicional, com són l’investigació, i en aquest sentit organitzem laboratoris on diferents persones que treballen amb el llenguatge de la dansa tradicional proven de trobar noves vies; la recerca i recuperació, on a través d’un centre de documentació portat per arxiveres professionals, s’està creant, en línia, el que amb el temps volem que sigui la memòria certa del que s’ha fet durant més de 80 anys en dansa tradicional escènica, una tercera via és l’ensenyament i en aquest sentit organitzem diferents cursos adreçats a diferents col·lectius des de nens de bressol fins a mestres o adults en general que treballen el cos i la dansa, i sobretot la dansa tradicional. I confiem en un futur no molt llunyà que poguem també a través del Centre a judar a difondre totes les activitats que es duguin a terme sobre dansa tradicional catalana, en un sentit ampli del seu significat.
  
Organitzar un festival d’escoles de dansa i Esbarts Infantils i Juvenils amb caràcter biennal, normalment el dissabte abans de la Festa del Xatos.
  
Participar durant les festes de Nadal en el Poema de Nadal una iniciativa d’Omnium Cultural, quer reuneix a moltes de les entitats de cultura popular de la nostra ciutat.
  
Durant molts anys també hem participat en la cavalcada de ses Majestats els Reis d’Orient. I també en la Festa dels Tres Tombs de la ciutat organitzada per l’Associació de Sant Antoni Abat. També participem de la Festa de Sant Galderich i especialment en la Festa del Dia de la Terra, i també del dia Internacional de la Dansa.
  
Participem també tant en l’organització com en les activitats de la Festa Major Petita de Rubí, per Sant Roc.
 
També en els actes de celebració de la Diada del nostre país l’onze de setembre tot ballant el Ball d’Homenatge, dels quals som un dels primers i principals difusors.
   
Quines activitats extraordinàries fa l´entitat?
  
L’Entitat cada any fa algunes activitats extraordinàries amb alguna de les seves seccions, sigui la participació en algun festival, o alguna trobada, així com també en algun projecte, que cada any són diferents.
  
Activitats conjuntes amb altres entitats?
  
L’Esbart també col·labora cada any amb diferents entitats de la nostra ciutat, participant de les festes o activitats que organitzen amb ballades de l’escola o del cos de ball o aportant gent en l’organització dels diferents actes.
  
Quines són les fonts de finançament?
   
Les fonts de finançament de la nostra entitat, són les quotes que es paguen per fer les activitats d’escola, les actuacions del cos de ball, les quotes dels socis i spónsors privats i ajudes de les administracions públiques.
   
Des de quan és soci de l´entitat?
  
Des de finals dels anys 80’s.
   
Com va arribar a l’entitat?
   
A través de la meva família que ja hi participava.
  
Pertany a una altre entitat o associació?
   
Pertanyo també al Centre Excursionista de Rubí, a Omnium Cultural i a l’Associació de Sant Galderich, però no en sóc un soci actiu.
   
Quina de les activitats que fan durant l´any li agrada més i perquè?
   
És impossible dir-ne només una, crec que totes són molt diferents i que m’encanten totes elles, com ja diuen els textos més antics, “hi ha un temps per cada cosa i cada cosa té el seu temps”.
   
De tots els moments que ha viscut a l’entitat, quin ha estat el més especial per a vostè?
   
Crec que el moment més especial que viscut a l’entitat va ser decidir-me a entrar-hi, a partir d’aquí, l’entitat va passar a ser una manera d’entendre la vida i una part molt important de la meva vida.
   
Es fàcil compaginar l’entitat en el dia a dia i la família?
   
El meu cas és una mica especial, ja que l’entitat a la vegada reuneix l’oci i el negoci, i per tant cada dia he de proposar-me dir prou i pensar en l’altra de les meves passions la meva parella i la família.
   
L’entitat esta amb algun projecte o te algun projecte de futur?
   
L’Esbart, per sort i fins al dia d’avui, sempre estem treballant en projectes de futur, però que em permetreu que no us expliqui per allò de que es poden “gafar”.
  
Algun suggeriment per millorar les relacions amb l’administració?
  
Fer coses i creure-te-les. Si tu fas coses i te les creus les administracions acabaran per escoltar-te i ajudar-te.
  
Què li diria als rubinencs i rubinenques per a animar-los a fer-se socis de la seva entitat?
  
El que els demanaria al rubinencs i rubinenques és que participin tant com puguin de totes les activitats que organitzem les entitats de la seva ciutat, perquè darrera d’elles hi ha una pila de gent que d’una forma desinteressada estan treballant cada dia molt durament i amb molta il·lusió, i que és infinitament millor aquestes activitats que quedar-se a casa a veure la tele, que això ja ho podran fer quan tinguin 90 anys. I home si les activitats les muntem des de l’Esbart doncs encara més, és clar!!!

Agraïr la col.laboració de Jordi Rubio Serra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada