.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


diumenge, 22 d’octubre del 2017

Exposició - Figures i Pessebres, Cent Anys de Pessebres a Rubí - Tradicions


En motiu de la celebració dels 100 anys de tradició pessebrista a Rubí i dins dels actes de la 47è Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears, l’Associació de Pessebristes de Rubí ha presentat en el celler cooperatiu de la ciutat una exposició de diorames i figures molt recomanable de visitar.

Un document de l’any 1917, que convocava un concurs de pessebres a la ciutat, és l’origen de l’Associació de Pessebristes de Rubí. Per celebrar el centenari d’aquest esdeveniment, l’associació de Pessebristes de Rubí organitza la present exposició formada per dues àrees temàtiques:

Figures. Figures de diferents autors de propietat de l’associació, figures fetes dels pessebristes de l’associació i figures del món del col·leccionista Ferran Manau i Graupera que s’interessa pels pessebres d’arreu del món i aconsegueix una mostra variada que s’integra a la col·lecció Gaju de Rubí.

Pessebres. Vint Diorames de pessebristes de l’associació i un diorama construït conjuntament pels membres de l’associació l’any 2003 en memòria de Miquel José, Salvador Roset i Salvador Camps.

L’exposició s’inclou en els actes de las 47è Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears.




























Textos de l'Associació de Pessebristes de Rubí.
Fotografies de Jaume Comas Gestor del blog de cultura de Rubí.

diumenge, 15 d’octubre del 2017

D'Arrel Dansa - Espectacle de Dansa "les Bruixes d'Arrel" - Dansa i Tradició

Avui us presentem l’espectacle “Bruixes d’Arrel” de la companyia d’Arrel Dansa, un espectacle integrat a les festes de Sant Roc de Rubí, on el foc i la dansa en son protagonistes.

En la cultura popular catalana el personatge de la bruixa ha estat present en llegendes i rondalles. A Catalunya, al segle XVII, moltes dones van ser perseguides i fins i tot penjades i cremades en ser considerades bruixes. Es creia que tenien poders i podien fer malbé les collites i el bestiar, fer conjurs… Eren considerades deixebles del diable. Les dones jutjades eren en la seva majoria remeieres o llevadores amb coneixements de plantes i de medicina natural.

A la mitologia, la bruixa sempre ha estat representada com una dona vella amb poders malèfics. Es creia que podien volar gràcies a una escombra.

Les festes populars, amb el pas del temps, han anat incorporant noves activitats i elements festius que han esdevingut tradició. Han estat la gent del poble els responsables d’aquesta dinamització.

D’Arrel Dansa, al setembre de 2014, s’incorpora a la mostra d’entitats de cultura popular de la festa de Sant Roc, amb un espectacle de dansa sobre les bruixes.

L’objectiu és fomentar la dansa al carrer i donar a la festa petita de Sant Roc un punt d’espectacle lúdic i festiu.

La dansa representa un judici de dones que han estat acusades de bruixeria i són condemnades a morir a la foguera. El foc, però, es converteix en l’element purificador. Apareix el diable i salva les bruixes. El nombre de dansaires pot variar.

Al final de la dansa apareixen les colles de diables i el diable major (s’hi afegeixen el 2015).

Aquest espectacle és viu i evoluciona.

Coreografia: D’Arrel Dansa
Direcció: Glòria Mas
Música: Daniel Molas
Escenografia, màscares i diable major: Eloi Martín
Bruixes (2017): Laura Baldomero, Lara Fusalba, Glòria Mas, Paula Mas, Alba Sarrià i Miriam Urgell.

Hi col·laboren: colles de diables de Rubí


















Textos de Glòria Mas, Directora d’Arrel Dansa
Fotografies de Sonia Gonzalez

dimecres, 11 d’octubre del 2017

Fires - 11è Firà del Mon Geganter a Vacarises - Gegants i Capgrossos

El passat Diumenge dia 8 vàrem desplaçar-nos fins la població veïna de Vacarisses, què enguany va celebrar la Fira del Món Geganter jjuntament amb Ullastrell i Rellinars.


Va ser una trobada bonica deguda a la variació de gegants que hi havia i el panorama que presentaven els voltants.

La festa va començar a les 10h amb l’esmorzar popular, tallers musicals, concerts,... i com no, la plantada de Gegants que varen venir: de l'ACGC, Ciutat Comtal de L'Hospitalet, Terrassa, Vacarisses, Rellinars i Ullastrell més les noves figures de Sant Fruitós, Torà, Llinars del Vallès , la gegantona d'en Macià Arbiol dels Pallaresos i el nostre Pitus.

Més tard varen fer la primera cercavila els gegants organitzadors i de l'Hospitalet.

Seguidament va ser el torn de les noves figures que van vorejar el nucli urbà fins arribar a la plaça Joan Bayà.



A l'arribada a Plaça, ens van presentar de gegant en gegant tot ballant el ball de L’ós (POLCA D'OURS) i desprès van fer els balls protocol·laris i varen anunciar que l'any vinent encara no tenien relleu per la fira del món geganter.

La Propera fita que tenim en el calendari es la Fira de St.Galderic,el día 21 d’octubre.








Crònica de Ismael Gutierrez, President de la Colla Gegantera Club Amics de Rubí
Fotografies de l'arxiu de la Colla Gegantera Club Amics de Rubí