.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dimarts, 28 d’abril del 2015

L'Espona - Centre de la Dansa Tradicional Catalana - Balls Tradicionals


Presentació - L'Espona, Centre de la dansa tradicional catalana té com a finalitat bàsica oferir un espai des del qual promoure la creació, la recerca, la formació i la difusió de la dansa tradicional catalana.

Aquest equipament pioner, d'àmbit català i gestionat per l’Esbart Dansaire de Rubí, és un espai obert i dinàmic que, integrat a la ciutat que l'acull, potencia la participació de diferents agents relacionats amb el món de la dansa i de la ciutadania per tal que tothom pugui gaudir del ball tradicional català.



La ciutat de Rubí ha estat triada per acollir la seu principal del Centre de la dansa tradicional catalana, principalment per l'existència a la localitat d'un dels esbarts més consolidats i amb més prestigi del país: l'Esbart Dansaire de Rubí, una important peça d'identitat per la ciutat que ha contribuït a difondre i fer arrelar la dansa tradicional entre la ciutadania. A Rubí trobem, a més, l'Escola de Sardanes Flor de Neu i l'entitat Foment de la Sardana, amb més de 80 anys d'història.


Anualment l'entitat organitza a la ciutat el Rubifolk, el Festival Internacional de Dansa Tradicional.

L'Espona està obert a totes les entitats i associacions vinculades a la dansa tradicional catalana, ballarins i dansaires,  mestres de dansa, teòrics i investigadors, interessats en el món de la dansa tradicional, etc. per cobrir les seves necessitats de caire logístic, educatiu, documental o promocional, entre d'altres.
  
Història - El centre té la seva seu a l'edifici Espona de Rubí, construït l'any 1945 com a fàbrica Cal Gaspà, dedicada als teixits de cotó i seda artificial. A inicis de la dècada de 1970 fou adquirit per J. Espona, que suprimí els telers i dedicà les naus íntegrament a filatures. L'Espona va funcionar fins a finals de la dècada de 1980, i posteriorment fou adquirida per l'INCASOL, que en va enderrocar la major part  per a construir-hi habitatges.


L'any 2005 es va  rehabilitar per convertir-se en sala d'exposicions municipal, i fins al 2009 va acollir temporalment diverses mostres i obres d'artistes de la talla de Jaume Muxart, Francisco de Goya, Salvador Dalí, i Joan Brossa, entre d'altres.
  
Durant el 2010 s'hi van realitzar les obres d'adequació de l'espai per a convertir l'edifici en l'actual Espona, Centre de la dansa tradicional catalana.
  
Objectius - L'Espona, Centre de la dansa tradicional catalana és un espai obert, viu, útil, dinàmic, ampli i participatiu integrat a la ciutat, a la comarca i a Catalunya, que es vol constituir com punt de referència on es puguin trobar tots els recursos necessaris per a desenvolupar projectes relacionats amb la dansa tradicional. Els seus objectius generals són:


    Recuperar la identitat cultural a través de l'aprenentatge, l'estudi i la difusió d'expressions artístiques lligades a la dansa tradicional catalana.
  
    Promoure la creació de noves propostes de dansa d'arrel tradicional, fomentant-ne la convivència amb altres estils i tècniques.
  
    Afavorir la documentació, la recerca i l'anàlisi dels elements patrimonials de la dansa tradicional catalana
  
    Impulsar la promoció i divulgació de les activitats relacionades amb la dansa d'arrel tradicional en l'àmbit local, nacional i internacional.
  
    Engegar accions de formació per l'aprenentatge i la transmissió de la dansa d'arrel tradicional catalana.
  
    Afavorir el treball conjunt entre les diferents entitats que promocionen la dansa tradicional catalana (colles sardanistes, esbarts, etc.) i potenciar la col·laboració amb altres centres o espais de creació, producció i difusió, tant nacionals com internacionals.















Pg. de les Torres, 37 08191 Rubí, Barcelona. administracio@esponadansa.cat

Fotografies Arxiu Centre de la Dansa Tradicional Catalana.
Textos facilitats per Centre de Dansa Tradicional Catalana i revisats per Jordi Rubio.

Ens donem un temps







dissabte, 25 d’abril del 2015

Entitats - Colla de Diables Rubeo Diablorum - Diables

 
Rubeo Diablorum, mezclum de persones i ideologies, va veure la llum el mes de març de l’hivern de l'any 2010.

 
Fundat per una colla d’amics, enamorats del foc, de la pólvora, dels ravals de foc, dels tabals i dels Correfocs.  Precursors i antics fundadors de la Colla de Diables de la Riera, portem més de 30 anys tirant foc a la nostra ciutat i arreu de Catalunya.
  
     
Per primera vegada s’incorpora a la Colla una figura de bestiari. El Cap de Llop Ullu, obra de l'escultor Elias Álvarez, autor d'altres bestiaris i escultures festives.  Un somni de molts anys fet realitat. El Cap Ullu representa a un dels animals idolatrats pels pobles ibers, els llops.

 
La identitat de la colles de diables, passa pels seus tratjos i les seves maces, les nostres maces de diables simbolitzen antigues llances Iberes i acaben coronades amb el logotip de la colla, que representa una forca.

 
Rubeo Diablorum està adherit a la Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i cadascun dels membres de Rubeo Diablorum està compromès en la recuperació, preservació i divulgació de la cultura tradicional catalana". La defensem i la portem arreu de Catalunya e inclús alguna vegada hem sortit forà de l’estat. Ens divertim moltíssim fent el que ens agrada, participem en el correfoc de festa major de Rubí, amb les altres colles locals i compaginant-nos-ho amb els Diables de Rubí i els de la Riera, anem portant colles diables convidades, convidar es important per conèixer altres colles i poder sortir a altres llocs a actuar i així participar en altres correfocs que a tothom agrada.


 
Fotografies Arxiu Colla Diables Rubeo Diablorum i Roser Aguilar - #Asi lo veo Yo
Textos facilitats per la Colla de Diables Rubeo Diablorum

dijous, 23 d’abril del 2015

Entitats - Colla Gegantera CEIP Teresa Altet - Gegants i Capgrossos

 
Presentació -. La Colla Gegantera CEIP Teresa Altet és una entitat cultural nascuda a l’escola Teresa Altet que té com a objectius el desenvolupar una activitat cívica i lúdica de coneixement de la cultura catalana i de donar a conèixer Rubí als pobles que visita, mitjançant l’activitat gegantera i musical.
    
Participa a les festes majors de Rubí i altres esdeveniments festius locals i del barri de Ca n’Oriol, on és situada, així com a trobades geganteres d’arreu Catalunya.

 
Història -. L’actual colla gegantera va néixer el març de 2003 com una proposta d’activitat que hauria de servir per donar continuïtat a un seguit d’objectius relacionats amb la realitat social i cultural de l’escola i del barri.
   
Ens plantejàvem, en aquells moments, apropar l’alumnat i les seves famílies a tot un seguit de situacions i activitats que haurien de posar de manifest el valor de la convivència, de la participació, del diàleg i de la solidaritat, a partir d’una activitat lúdica que possibilités la inclusió de tothom.
    
Aquesta finalitat que va orientar els nostres inicis encara és viva avui dia, malgrat l’abast de la colla va molt més enllà dels objectius inicials i s’ha iniciat una projecció decidida cap un entorn més ampli que busca la integració i la participació de tothom a la vida social i cultural del barri, de la ciutat i del món geganter.

 
Els nostres gegants -. La gegantona Teresina representa una nena de primària, una mica “trapella” però amb tots els elements formals necessaris per ser una “bona escolar”. Neix de la idea de crear un símbol d’identitat que aglutini la diversitat cultural dels alumnes de la nostra escola, partint d’una proposta lúdica que arrenca de la tradició popular i la imagineria festiva de casa nostra.
   
La Teresina té una música pròpia, “La Teresina balla sola” composada pel mestre rubinenc Pere Burés.


Dades tècniques:

Alçada: 2,50 m

Pes: menys de 15 kg
 
Data d’estrena: 22 de març del 2003
 
Taller de construcció: Sarandaca (Granollers)
 
Material: Fibra de vidre
 
Parella: Oriol
 
   
 
L’Oriol: Amb motiu de la celebració de la VII Trobada de Gegants d’Escola de Catalunya al CEIP Teresa Altet de Rubí, el 17 d’abril de 2005 es va presentar el gegantó Oriol, el germà petit de la Teresina.
   
La idea de construir aquesta figura més baixa i lleugera va sorgir per tal d’acostar el món geganter als alumnes més petits de l’escola.


Dades tècniques:
 
Alçada: 1,80 m

Pes: menys de 15 kg
 
Data d’estrena: 17 d’abril de 2005
 
Taller de construcció: Sarandaca (Granollers)
 
Material: Fibra de vidre
 
Parella: Teresina
  

 
L’Oriol i la Teresina van acompanyats pels capgrossos, el Pitus, la Neus i en Pep, i un grup de gralles i timbals format per pares, mares i alumnes cada vegada Més  nombrosos.

 
La Colla -. La nostra colla està composta per nens i grans de totes les edats. Principalment alumnes del propi centre, però també vinguts d’altres barris i escoles de Rubí. En els 12 anys d’història que portem hi ha hagut sempre més incorporacions que no pas baixes, per la qual cosa l’entitat ha anat creixent de mica en mica.

 
Els últims anys ha hagut un relleu generacional important que ha significat una major presencia de nens petits i una disminució dels joves.
   
Projecte educatiu -. En els inicis de la colla gegantera es va pensar en les possibilitats que al impulsar una acció com aquesta ens donava per poder educar de forma global, des d’una visió integral i positiva i donant sempre un paper de rellevància al temps de lleure. Vèiem en el temps d’educació no formal (tant o més important que el que es passa a l’escola) una possibilitat cívica i de desenvolupament social que es podia treballar amb el nucli familiar per donar-li un nou sentit. Consideràvem ja que trobaríem un mitjà per educar la ciutadania en la mateixa activitat, estructurada i organitzada amb una voluntat clara de servei cap un entorn més ampli. Aquest objectiu ens podria ajudar a trencar inèrcies marcades en el nostre context, fomentar la relació familiar i les activitats conjuntes amb altres famílies. L’experiència en ha demostrat que és així i que és una bona forma de desenvolupar la participació de tothom amb una activitat lúdica que representa, també, un servei a la comunitat i una activitat d’una altíssima qualitat social i individual per aconseguir cohesió entre els membres del grup i els externs al mateix.



 
 


 
Des d’aquest àmbit i des de les activitats que impulsem i en les quals participem, veiem com es fa realitat la inclusió, la creació de vincles i la consolidació de xarxes de cohesió i d’acompanyament en processos de creixement.
   
Agenda d’activitats -. La colla organitza una trobada gegantera coincidint amb les festes del barri de Ca n’Oriol i en col·laboració amb l’associació de veïns i l’ajuntament de Rubí. L’any 2015 es celebra la VI trobada el diumenge, 31 de maig amb la participació de diverses colles geganteres tant de Rubí com de poblacions properes com Sant Cugat, Barberà del Vallès o Badia i la colla de geganters Argelers sur Mer, de la Catalunya Nord i amb la participació especial del grup de percussió Explosió Rítmica.

 
Plogui o faci sol, la Colla surt al carrer; Com a fita important, l’any 2005 l’escola Teresa Altet va ser l’amfitriona de la VII Trobada de Gegants d’Escola de Catalunya.

   
A més, la colla participa en un seguit de trobades i festes, algunes de les quals són ja tradicionals i periòdiques. Entre elles estan:

 
I també participem a la Festa de Nadal al barri de Ca n’Oriol, el Rubífolk, la fira del Joc i l’Esport de Rubí, el Corre llengua… i altres activitats.

 
Fotografies: Arxiu Colla Gegantera CEIP Teresa Altet
Textos facilitats per la Colla Gegantera CEIP Teresa Altet
 

dimarts, 21 d’abril del 2015

Entitats - Colla de Castellers de Rubí - Castells

 
L’any 1984 un grup d’amics Rubinencs engrescats pel mon casteller comencen a fer els primers castells a la ciutat, amb la il·lusió i l’empenta fundant la Colla de castellers de Rubí l’any 1996, tots els inicis son complicats, la perseverança els  condueix en pocs anys aconseguir castells de set.  
 

 L’any 2005, arriben temps difícils, l’entitat va patir una ruptura que gairebé la porta a la seva desaparició, però gracies a l’esforç de Lupe Villaret, presidenta en aquells moments, esforç reconegut per la colla, l’entitat de la ma del seu Cap de Colla i la resta de l’equip, aconsegueix noves incorporacions, importants en aquells moments,  amb les que va aconseguir sortir de la crisis i remuntar la situació, tornant a ser una colla amb prou gent per tirar endavant l’activitat i poder seguir fent castells, així, es va poder aconseguir nous castells de sis, amb la vista posats altre vegada en els Castells de set.

 
Avui la Colla esta consolidada i es la mes establa de castells de sis, amb gairebé cap caiguda els darrers anys. Es va canvia l’escut de la colla perquè simbolitzes RUBI , ara l’escut esta format per rubís vermell fent un Castell.


El Color de les seves camises es vermell i el motiu, es per que la Colla padrina dels Castellers de Rubí, es la Colla de Castellers de Barcelona, els qual porten la camisa vermella. Podem explicar com anècdota que les camises noves no varen arribar a temps, per la primera Diada Castellera a Rubí i els Castellers de Barcelona convidats com a padrins, ens varen cedir les seves camises per que poguéssim actuar amb el seu color vermell.

 
Els castells es una activitat a on tothom hi te cabuda, sempre hi ha un lloc a la colla, tan si ets petit, com gran, com prim o gras, ample de cadera, alt o baix ... Tothom te lloc siguis com siguis i tinguis l’edat que tinguis.

 
La finalitat de l’entitat es preservar i difondre la tradició cultural catalana de fer castells, una activitat que simbolitza la unió de la gent , l’esforç de crea un Castell tots junts i la recompensa de aconseguir-ho , el lema castellers es “FORÇA, EQUILIBRI, VALOR I SENY” son valor que es volen inculca sobre tot a la canalla que es el futur de la colla. 

 
La Colla de Castellers de Rubí, participa i col·labora amb altres colles de castellers, celebrant diades Castelleres per tot Catalunya i França, promocionant la nostre cultura popular i tradicional.

 
Les Diades més important que celebrem anualment, son les de la nostre ciutat per Festa Major de Sant Pere, al juny i per la festa major petita, la Diada de Sant Roc, també fem una Diada Castellera per comença la temporada a la primavera i una altre per tanca temporada a la tardor. Destacar que per la festa major, dins la celebració del seguici festiu, es fa un pilar amb el pregó, en el qual la canalla es pujada al balcó de l’ajuntament amb la faixa.

 
L’entitat, també organitza la xerricada, una activitat de la festa major petita de Sant Roc, creada per preservar l’acció de xerrica, acció de veure en porro. 

  
Els castellers no sols fem castells, com molt bé diu la paraula som una colla, I es per això que organitzem moletes activitats que les anomenem socials, com dinars compartits, dies de platges, sortides d’excursions a la muntanya, colònies , en resum dies d’entitat.




 
Fotografies Arxiu Colla de Castellers de Rubí i Jordi Garcia @Localpres
Textos facilitats per la Colla de Castellers de Rubí