.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dissabte, 14 de novembre del 2015

Entitats - Colla de Geganters del Pinar - Gegants i Capgrossos

 
     
A partir de la iniciativa d’un grup de persones per aconseguir una imatge representativa del barri, es va proposar la construcció d’una escultura. Una primera proposta va ser ubicar-la a la nova rotonda d’accés al barri que estava sense finalitzar. Va ser llavors, quan l’ajuntament va enjardinar la zona i es va haver de repensar la idea. Hi havia veïns que recordaven que als anys 80, la colla de geganters del municipi va revifar les seves activitats amb una concentració de capgrossos al barri, degut a que algun dels seus components eren d’allà. Aquest havia estat un acte significatiu per a la trajectòria de la cultura popular dels gegants a la ciutat. Recollint aquest antecedent i d’acord amb les entitats es va proposar una escultura festiva i maca que representes el barri i que fos dinàmica, que aconseguís obrir el territori i els seus habitants a la resta de la ciutat i més enllà. Crear un procés participatiu per aquells que volguessin endinsar-se en el mon geganter, amb la finalitat entre altres de crear una nova entitat en el barri, de cultura popular Catalana, una colla gegantera. El barri es convertia així en el primer de la localitat que comptaria amb un gegant propi.
   
El gener de l’any 2006 es va posar en marxa la comissió impulsora del projecte, aquesta comissió va definir les primeres accions per iniciar el projecte, mitjançant diverses reunions i visites al taller de l’escultura. Els objectius principals eren consensuar els criteris de construcció de la figura central (gegant) i del capgròs i propietat de cadascun d’ells. Consensuar les fases i estratègies per generar un procés participatiu en el barri. Aconseguir la coresponsabilitat i el treball en equip entre els components de la comissió.
   
El febrer, es convoca a les entitats del territori i a persones que ja estaven vinculades a reunions de treball d’altres projectes del barri, i administracions local i Generalitat. La primera necessitat era encarregar a un escultor festiu la direcció de la construcció per aconseguir una figura de valor artístic i que perduri en el temps. Era necessari obrir un procés participatiu e informatiu mitjançant tallers, visites a l’estudi, conferencies, reunions... a la resta del veïnat. Per escollir l’escultor es van valorar criteris de qualitat, trajectòria, capacitat de comunicació de l’artista per ser agent actiu del procés de participació i el preu.
   
L’abril es fan les propostes de cara a poder sol·licitar fons de finançament per les diferents parts del projecte i es decideix que l’associació veïnal serà propietària de la figura central i l’associació X infantil propietària del complement o capgròs.
   
El setembre va haver una visita de l’associació veïnal i del tècnic del pla de desenvolupament comunitari, en aquesta visita l’escultor va donar les explicacions del significat de la tradició gegantera, simbologia, procés tècnic de construcció i  originalitat.. Els veïns alhora van donar les explicacions dels trets més significatius del barri, concloent que es la multiculturalitat i els processos migratoris les constants que mes els caracteritzen. Es realitza un  assessorament e intercanvi de informacions entorn al barri i el món geganter per definir propostes de figura i els calendaris dels tallers participatius i es concreten els criteris de disseny que serviran per a construir la figura central i el capgròs. La figura central simbolitzarà una constant en la curta història del barri, el fet migratori, agafant com a referencia la primera onada migratòria. Es decideix que la figura central serà una dona i que es dirà Lola, la figura central serà una geganta de 3,20 mts amb dues parts, cos i cavallets. El capgròs s’ha de convertir en referent pels infants del barri. Es tria un follet del bosc del Pinar entre les idees mes valorades.
    
El gener de l’any 2007 es dona el vistiplau del bust modelat de fang i altres aspectes de la construcció, els detalls per començar el disseny i el vestuari i es coordina la feina amb el fuster del barri per dur a terme el cavallet. Al igual que es va fer per la figura central, l’escultor va donar les mateixes explicacions a l’associació x infantil sobre el capgròs i aquesta dels elements que hauria de reunir el follet del bosc, i també es va rebre l’assessorament de la colla gegantera de la ciutat.
      
El febrer es comença a preparar les tasques de cara a la Diada del bateig del 19 de  maig, es fa la difusió de la festa, les invitacions, es preparen les entrevistes a Radio Rubí i l’entrevista del programa de TV2, els nous Catalans; Es prioritzen els últims detalls per finalitzar la figura i l’organització d’un pica pica. Es fa una proposta que resulta unànime de cap de colla, serà una dona jove.
   
El concens dels criteris en tot el projecte, es va aconseguir mitjançant el debat a les reunions. Es va treballar per aconseguir l’equilibri del protagonisme d eles des entitats participants, Hi ha però un matis important, l’associació de veïns necessitava una figura que representes la globalitat del barri, una dona nouvinguda i l’associació x infantil una figura sectorial, en aquest cas del col·lectiu de infants, un follet del bosc.
    
El projecte de la construcció de la Geganta Lola del Barri del Pinar, va significar la cohesió del barri a la ciutat, de la ciutat al barri, del barri a la cultura popular i tradicional, i del a cultura popular i tradicional al barri. Com va comentar Maria Jose, presidenta de l’associació de veïns del barri del Pinar de Rubí, si el barri no sap ballar un Gegant, aprenem si el barri no sap tocar la gralla, aprenem i així poc a poc, un barri carregat de cultura migratòria es varen anar fent un lloc dins la cultura popular Catalana de Rubí i d’arreu, sent avui dia una de les tres colles de geganters de la ciutat que que representen i  porten el nom de Rubí, allà on van.
    
El 19 de maig de l’any 2007 la Lola va plantar per primera vegada, en una festa multitudinària en motiu del seu bateig en el barri del Pinar de Rubí, apadrinada per la colla gegantera de la ciutat i el mateix any per Sant Joan, en motiu de les festes del Barri va ser batejat el Capgròs, el fullet del Bosc.
 
Fotografia Jordi Garcia
Xatos 2015
 Fotografies Roser Aguilar
Seguici Festa Major 2011
 

 
Fotografies Arxiu Colla Gegantera del Pinar
   
 Textos extrets del projecte que va mobilitzar tot un barri i revisats per Maria Jose, Presidenta de la AAVV del barri del Pinar de Rubí

Fotografies de Jordi Garcia, Roser Aguilar i de l'arxiu de la Colla Gegantera del Pinar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada