.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dijous, 19 de maig del 2016

Xerrada - La Patum Salvaguarda i Protecció d'una Festa Medieval al Segle XXI a Càrrec d'Albert Rumbo - Colla de Geganters de Rubí


Dins els actes commemoratius del 60è aniversari dels naixement de la tradició gegantera a Rubí (1956-2016), la Colla de Geganters de Rubí ha organitzat una xerrada que sota el títol "LA PATUM, salvaguarda i protecció d'una festa medieval al segle XXI", anirà a càrrec del senyor Albert Rumbo, gerent del Patronat Municipal de La Patum de Berga, i que tindrà lloc a l'Ateneu Municipal de Rubí (carrer Xile, 1-3).   Enguany, a Berga, commemoraran el 150è aniversari dels Gegants Vells i el 125è aniversari dels Gegants Nous, i un dels actes destacats d'aquestes efemèrides, tindrà lloc la nit del diumenge de Corpus, 27 de maig, quan es tocarà per primera i única vegada l'arranjament que ha preparat el director i compositor Sergi Cuenca a partir de la cançó "If I should fall behind", de Burce Springsteen.
Albert Rumbo, Gerent del Patronat Municipal de la Patum de Berga.
    
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona i postgrau en Gestió i Animació de la Cultura Popular per la Universitat Ramon Llull. Tècnic superior de cultura de la Diputació de Barcelona, treballa com a arxiver itinerant en 29 arxius municipals del Bages i el Berguedà. És Gerent del Patronat Municipal de La Patum de Berga (2011), del qual forma part des de la seva creació (2001). Ha impartit cursos sobre història i festes i tradicions, ha participat com a ponent en diversos col·loquis i jornades, ha publicat nombrosos articles sobre cultura popular i una dotzena de llibres sobre la mateixa temàtica. Ha estat membre del Consell de Redacció de les revistes Quaderns de l’Àmbit, L’Erol i Bagadanum, del Consell Assessor de l'Institut Municipal de Cultura de Berga, de la Junta del Museu Municipal de Berga i del Jurat del Premi Joan Amades de Cultura Popular de Tarragona durant X edicions, i ho continua essent del Consell Editorial del diari Regió 7. Fou el coordinador i redactor del projecte per tal que La Patum fos reconeguda com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco.
    
L’any 2000 va ser present al congrés internacional, que sota el títol de “Géants, Dragons et Animaux Fantastiques”, va tenir lloc a la ciutat belga d’ATH (1); i a l’any 2014, fou un dels ponents del congrés nacional de gegants i imatgeria festiva “País Gegant”, participant a la sessió celebrada a la ciutat de Solsona, sota el títol “Cases de la Festa. L’aparador del patrimoni festiu”.
   
Però el què més li plau, és ser geganter de La Patum, de manera que combina La Patum dels carrers i La Patum dels papers.
   
(1).- En aquest congrés belga, també va participar com a ponent, representant a l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, el geganter rubinenc Joan-Miquel Merino, amb la comunicació “Quinze ans de vie associative autour des géants. L’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya”.

Han Col.laborat Joan Miquel Merino i Marc Albert Lopez Extremera

Fotografies de l'arxiu de la Colla de Geganters de Rubí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada