.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dimecres, 5 d’abril del 2017

Festes Populars - Festa Patrimonial d’Interès Nacional - Festes de Sant Roc

Segons acord del Govern de la Generalitat de Catalunya de 21 de març, s’ha acordat declarar les festes de Sant Roc de la plaça Nova de Barcelona festa patrimonial d’interès nacional.
 
Els orígens de la festa de Sant Roc de Barcelona cal situar-los l'any 1563, quan el Consell de Cent de Barcelona va fer un vot a sant Roc per demanar que la ciutat fos protegida de la pesta, el vot fou renovat l'any 1569 i fou tan exitós que es decidí celebrar una festa en honor al sant.
 
Les festes de Sant Roc de Barcelona a la plaça Nova són les més antigues que se celebren a la ciutat i han sabut, malgrat els canvis urbanístics que ha patit la plaça Nova i el barri que l'envoltava, resistir el pas dels anys tot mantenint l'essència dels seus inicis. Amb un gran nombre d'elements festius, aquestes festes tenen un fort caràcter tradicional i importants components d'imatgeria festiva.
 
Les festes de Sant Roc de Barcelona a Plaça Nova, estan col·laboren amb les festes de Sant Roc de Rubí, al llarg de les darreres edicions, en plena consolidació de l’actual model de la nostra festa, amb Xerrades a l’Ateneu Municipal, amb la Cucanya itinerant de Plaça Nova de Barcelona, l’element mes emblemàtic de les festes de Sant Roc i amb la col·laboració personal de Xavier Cordomí, director artístic de tradicions i director de la Casa dels Entremesos de Barcelona.

La cucanya en el patí de la Casa dels Entremesos de Barcelona
 
Font, Departament de Cultura de la Generalitat.
Fotografia de Jaume Comas, Gestor del Blog

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada