.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dissabte, 28 de març del 2015

Entitats - Colla de Diables de Rubí - Diables
La Colla de Diables de Rubí va ser la primera escissió de la Colla de Diables de la Riera de Rubí i es va produir l’any 1994.
    
Fotografia: Joan Capdevila
Correfoc de Festa Major

La majoria del socis fundadors de l’entitat original que quedaven en actiu van constituir la nova colla el sis de febrer de 1995, encara que no seríem “legals” (s’entén per legal els tràmits de Registre a la Generalitat, a l’Ajuntament i a Hisenda) fins l’estiu del 1996.
    
En aquests vint anys la Colla de Diables de Rubí ha tingut tres indumentàries diferents: La primera, “heretada” de la Colla original, es va fer servir fins l’any 1996 i era de color terròs i “customitzada” pel propietari. La segona, que ja portava el logo oficial, es va utilitzar des de l’any 1996 fins el 2003. Duia la casaca negra i els pantalons blaus amb pigues. La indumentària actual és de l’estiu del 2003 i porta la casaca vermella i els pantalons negres.
    
El logotip de la Colla sempre ha estat un senglar i ha sofert alguna petita variació amb el temps, sent la versió informàtica actual de Joan Palau.

 Fotografia: Joan Guisado
Correfoc Festa Major 2014
    
Les forques de la Colla de Diables de Rubí són dissenyades l’any 1995. La part exterior de la forca és de tubular de coure recremat.
       
Originalment teníem dos ceptrots però, el gran, de dos pisos, només s’havia utilitzat un parell de vegades. Amb l’augment progressiu de membres de la colla es va optar per la creació del que anomenem “Figures”: Diable i Diablessa que porten “tridents”, forques amb tres espigues, i les seves casaques són negres. El Diablot que du el ceptrot porta barret de copa i capa vermella.
        
Les activitats de la Colla fins la meitat de la dècada del 2000 es limiten, gairebé, a l'àmbit local. Així participem al correfoc i al seguici de Festa Major i a la Festa Major de sant Roc fent els versots i les matines (a Rubí, tronada de sant Roc). D'altra banda la Colla col·labora amb l'Ajuntament i altres entitats en actes d'inauguració com seria el cas del Castell, de la Torre Basses, del nou local del Centre Excursionista... O altres activitats com la rebuda d'en Carnestoltes a l'Ajuntament, l'aniversari del Convisport dels Maristes o l'infern al pessebre vivent de sant Muç. En aquesta època l'únic correfoc que fèiem fora era a l'Estany, que el fem des del 2001.
      
Fotografia: Ramon Batalla
Aquelarre, Revetlla de Sant Joan


L'any 2004 la Colla de Diables de Rubí va engegar la recuperació de la foguera de sant Joan, d'aquesta manera i des d'aquell any fem l'Escardilarre (entre Escardívol, on es fa, i aquelarre) on se celebra la revetlla de sant Joan amb un raval de foc i la foguera tradicional.

A partir de l'any 2005, l'Ajuntament va ampliar la partida pressupostària del correfoc per a convidar una colla forana, així, encara que fos en anys alterns, existia la possibilitat de fer intercanvis amb altres colles. D'aquesta manera, la Colla de Diables de Rubí ha participat als correfocs de El Vendrell, Ripoll, Cunit i Sant Boi.        

El handicap de la colla és la falta de percussió. Ha hagut dos intents de tenir tabalers estables però, no han quallat. Per tal de suplir aquesta mancança, la Colla ha contractat o ha fet convenis amb els tabalers d'altres colles de diables (Terrassa i Sant Boi) o amb grups de tabalers locals com ara els Explosió Rítmica, que són els que ens acompanyen en l'actualitat.

Textos facilitats per la Colla de Diables de RubíCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada