.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dissabte, 28 de març del 2015

La Cuala - Drac del grup d’animació “Disbauxa” (1977 - 1980) - Bestiari

Drac que portava la colla de animació “DISBAUIXA” entre els anys 1977 a 1980, grup format per Xavi Miquel, Ferren Mur, Pere Bures, Joana i Dolors Prats, Eduard Palleja i Jan Ribalaiga, altre gent també i participava esporàdicament.

Aquest drac era el cap de cartró pedra fet a casa de Jan Ribalaiga i el cos amb una estructura de fusta, recobert amb uns restos de cortines de color granat, tretes del Centre Excursionista .
    
Aquest drac sortia a les festes del carrer Cervantes i Sant Jaume i a la Festa Major, i en un espectacle que va fer l’Esbart Dansaire.  
               
  
Fotografia: la Cia la Tal
    
A les festes populars Catalanes, a part dels gegants i nans, hi ha un conjunt d’elements simbòlics, com són els diferents éssers fantàstics i mítics que tenen un paper destacat en moltes festivitats: dracs, mulasses, àligues, cucaferes, diables etc. Tots aquest éssers, íntimament lligats a la concepció mitològica del nostre país, el dia de la festa envaeixen els carrers com la cosa mes normal i quotidiana. Els altres dies, els dracs, mulasses, gegants i diables, etc ..., apareixen només a les llegendes i rondalles que s’expliquen a la vora del foc. Molts d’aquests éssers fantàstics estan associats amb el foc i participen en cercaviles i correfocs. La importància del foc és cabdal en una festa popular, ja que el foc es considera que té la virtut de purificar; aquest concepte cal entendre’l, també, de forma simbòlica: tant serveix per a cremar les males herbes com per allunyar les malures i esperits malèfics. El foc és un típic element ritual d’origen pagà i, malgrat tots els esforços del cristianisme per combatre’l, va persistir.
          
La concepció mitològica d’aquests éssers fantàstics fou estudiada, o millor dit, presentada i descrita per Joan Amades. A Rubí, hem tingut alguns d’aquest elements, com el Monstre de la Riera, La Cuala, i algun drac fet pels grups d’esplai, dels quals no en tenim referències.
   

Fotografia: la Cia la Tal

La concepció mitològica d’aquests éssers fantàstics fou estudiada, o millor dit, presentada i descrita per Joan Amades. A Rubí, hem tingut alguns d’aquest elements, com el Monstre de la Riera, La Cuala, i algun drac fet pels grups d’esplai, dels quals no en tenim referències.

Aquest text va ser publicat per Joan Miquel Merino, l’any 1994 al llibret “Gegants, Capgrossos i altres entremesos de Rubí”, i editat per la Colla de Geganters de Rubí, l’esmentat any.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada