.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dissabte, 19 de setembre del 2015

Tradicions - Festa Major Petita, Sant Roc 2015 - Festes Populars

La Casa dels Entremesos de Barcelona i l’Associació de Festes de Plaça Nova de Barcelona, precursora de les Festes de Sant Roc de la Ciutat Comtal; Sent la festa mes antiga de la ciutat amb 426 Anys de historia, van col·laborar la passada Festa Major de Sant Roc, amb la Taula de Cultura Popular i Tradicional i l’Ajuntament de Rubí.   

Des de la passada edició, l’Ateneu Municipal de la ciutat, es va sumar a la festa, enguany en aquest equipament, Xavier Cordomí i Fernandez representant a les dues entitats Barcelonines, va donar el tret de sortida al Sant Roc 2015 amb una Xerrada distesa, on explicava la historia del desaparegut Barri de la Catedral lligat a la de la Plaça Nova i la seva Festa, Sant Roc. Alhora presentar l’Exposició itinerant “4 1/4. 425 anys de les Festes de Sant Roc de Barcelona. De vot de ciutat a festa popular a la plaça Nova” , relacionada amb la entranyable xerrada donada. Hi varen assistir l’Alcaldessa Anna Martinez acompanyada pel Regidor de Cultura Moisès Rodriguez i membres de la taula de Cultura Popular i Tradicional de Rubí.
 
Diferents membres de la Taula de Cultura, ja varen acordar, visitar a Xavier ben aviat a la casa dels Entremesos de Barcelona, per tal de poder parlar amb Ell sobre la projecció i enfoc de la festa de Sant Roc de la Nostra Ciutat.
    
Tot seguit es va projectar en el pati de l’Ateneu Municipal, “la representació teatral 500 anys de Ball de Dames i Vells Festes de Santa Tecla” amb la col·laboració de Associació del Ball Parlat de Dames i Vells de Tarragona.
    
La col·laboració de l’Associació de Festes de Plaça Nova de Barcelona, no va finalitzar el Dijous; Al llarg del cap de setmana, els rubinencs varen poder pujar a la Cucanya, instal·lada dins el solar d’Esquerra Republicana, acompanyada d’altres activitats Itinerants com els tobogants gegants per els mes petits (Propietat de l’Associació de Colles Geganters de Catalunya) i el Joc de la Ciutat amb la Col·laboració del Punt de Informació. Alguns intrèpids i centenars de nens i nenes varen passar-hi  i gaudir d’aquestes activitats itinerants, m’entres en el centre de la plaça del Dr Guardiet, dissabte al matí, els monitors del AE Guspira conduïen els jocs tradicionals Catalans i el grup de teatre amater, Tiamat Teatre, sorprenia amb les seves representacions a l’Olivera, la part baixa de la plaça, amb la representació teatral, “El curiós cas de l’Arnau de Torrelles”.
     
 

 
Fotografies de Jordi Garcia, @localpres
 
Divendres 4, ha esdevingut l’ultima part de la programació totalment consolidada de la festa. Puntual en el Celler de Rubí es va realizar la plantada de besties, amb la participació del Pilós de la Colla de Diables de Rubí, el Cap Ullu de la Colla de Diables de Rubeo Diablorum, la Segunola de Les Gunyoles d'Avinyonet del Penedès i el Drac Cremavila de Vilassar de Mar, mentrestant, la plaça del Celler anava omplint-se de rubinencs sumats a la festa, enguany la Marquesa de Barbera i Senyora del Castell de Rubí, ens dona la benvinguda i ens convida a llimonada i barretes de gel per als mes petits.

Un any mes el temps ens va respectar i amb puntualitat les besties de foc, es posaran en marxa per celebrar la 4ª Trobada de Bèsties de Foc, pels carrers de la part alta del centre de la ciutat. La Trobada de Bèsties es una iniciativa de la Colla de Diables de Rubí que poc a poc s’ha consolidat dins les festes de Sant Roc.

Al finalitzar la trobada el carrer Sant Jaume ens estaven esperant pel Sopar Popular, de la ma de AE Guspira, acompanyant l’estada el grup de Folk “Carajillo d’Anis” i la Jornada festiva va finalitzar ben entrada la matinada, amb la tradicional Xerricada, Concurs d’estil de beure amb porro, que celebrava la 16è edició; Organitzada per la Colla dels Castellers de Rubí amb la Col·laboració de l’Associació d’Animació del Carrer Sant Jaume. Un bon grapat de participants van competir per endur-se un dels tres premis, Detall de les Bodegues Rosas, realitzant tres proves prou difícils, pronunciar la frase “Si saps Xericar, al Carrer Sant Jaume no hi pots faltar” tot xerricant, a verure qui xerrica millor i la proba de dificultat, encertar el dard a la diana mentre es continua xerricant.


Fotografies de Jaume Comas (Trobada de Bèsties)
 


Fotografies de Jordi Garcia, @localpres (Trobada de Bèsties)
 

Fotografies de Jordi Garcia, @localpres (Xerricada)
     
Dissabte 5, El matí arrancà amb Fira de productes d’arrel tradicional Catalana i un munt d’activitats infantils. Tot i que any rere any va creixent, es una part de la festa ben consolidada des de l’edició anterior, fruit de la feina realitzada per la Comissió de Sant Roc. Enguany, es va obrir a la festa l’espai del Solar d’Esquerra, amb la ubicació de la cucanya i els tobogans gegants, espai al qual la Comissió de Sant Roc ja te pensat acabar-lo de integrar a la festa. En el bell mig de la Plaça, AE Guspira va conduir al llarg de dues hores els Jocs Tradicionals Catalans i Tiamat Teatre, representava, “El curiós cas de l’Arnau de Torrelles”.

 
 Fotografia de Jordi Garcia, @localpres
 




          Fotografies de Jaume Comas
 
Cal destacar la col·laboració del dibuixant Joe Ramírez, que va compartir la seva feina amb els mes petits, realitzant un petit taller de dibuix, cada infant s’enduia un dibuix del entranyable artista, el qual estava també ubicat a la Fira de productes d’arrel on es podia adquirir part de la seva feina, petites obres artístiques.
           
          Fotografia de Jordi Garcia, @localpres
  
La Tarda de Dissabte es el gran moment de les Entitats de Cultura Popular i Tradicional, aquesta es una part de la festa en evolució i constant desenvolupament any rere any, cada edició es converteix en un gran assaig per la següent, fins que s’assoleixi el gran objectiu, la Patumeta de Rubí, com ho anomenen els membres de la Comissió de Sant Roc, on la plaça interactuï sense un guió establert.
  
Les entitats es van relegant en diferents mostres i tallers, convidant a la ciutadania a participar-hi, poc a poc i amb l’arribada de la Cercavila de Gegants, la plaça del Dr. Guardiet s’omple de gom a gom just quan arriba l’hora del Foc com element purificador, Bruixes i Diables omplen els espais i la plaça comença a giravoltar finalitzant en un Esclat de Festa que any rere any va agafant mes rellevància, totes les entitats participen en un gran tirabol  on poc a poc si afegeix el públic assistent. La música es el galop "Esclat Rubinenc" de Carles Rovira.
  
L’Esclat de festa es original de Xavier Cordomí i Fernàndez, i la va idear per la Cloenda dels Jocs Olímpics de Barcelona 92 i va ser de les mans de Joan Manel Camps, president de l’Esbart Dansaire i membre de la Taula de Cultura que ha arribat a la nostra festa, adaptant-se a la nostra realitat cultural.
  
A la trobada de Gegants i Cap Grossos, la setzena, hi van participar: Gegants de la Geltrú de Vilanova i la Geltrú, Capgrossos del Club Natació Rubí, Colla Gegantera del Pinar, Colla Gegantera de l'Escola Teresa Altet i Colla de Geganters de Rubí
  
Desprès de la disbauxa, els Versots, els satírics versos de les tres colles locals de diables, la Colla de Diables de la Riera de Rubí, la Colla de Diables Rubeo Diablorum i la Colla de Diables de Rubí. Fent un repàs de la actualitat Política i Social.
  
La Jornada va finalitzar amb un sopar Popular, organitzat per la Societat de Sant Antoni Abat, mes de 300 tiquets venuts i el concert dels d’Ebri Knight
         


Fotografies de Jordi Garcia, @localpres (Mostra Entitats)


 


 
Fotografies de Jaume Comas (Mostra Entitats)



Fotografies de Felix Magallón (Trobada i Cercavila Gegantera)
 




Fotografies de Jaume Comas (Bruixes d'Arrel i Aquelarre)
 

Fotografies de Jaume Comas (Esclat Rubinenc i Mostra de Foc)


 
Fotografies de Jaume Comas (Versots)
 

Fotografies de Jordi Garcia, @localpres (Concert Ebri Knight)
   
Diumenge 6, Els Diables van provocar el temps amb Trons i Traques, les antigues Matines convertides en Tronada; Les tres colles de Diables de Rubí i els seus grups de percussió, acompanyats pels Grallers de la Colla Castellera de Rubí, passejaren pel centre de la ciutat despertant en el veïnat, no a tothom agrada, però les tradicions son les tradicions, hi cal conservar-les, doncs son patrimoni dels pobles.
   
Entrada la tarda, una esperada Tabalada organitzada per Tronats dels Tabal, acompanyats pels grups, Explosió Rítmica, Tabalers dels Diables de Gelida i Tabalers d’Egara, que dona inici a una nova edició del Correfoc Infantil de Sant Roc amb les Espurnes i Trons i la Colla de Diables infantil de Gelida. Avui dia tot i que es va haver de fer molta feina al inici, la ciutadania ja esta acostumada a veure en els nens jugar amb Foc festiu, any rere any, son mes els nens i nenes que s’apropen en aquesta activitat i molts d’ells acaben formant part de les Espurnes i Trons.
   
La festa va finalitzar com ja es habitual amb l’audició de Sardanes que va ser interpretada per la Cobla Mediterrània, organitzada pel Foment de la Sardana de Rubí i la cantada d’Havaneres pel grup rubinenc Blau Mariner.
    
 

 
Fotografies de Jaume Comas (Tronada)
 



 
Fotografies de Jaume Comas (Diada Castellera)


Fotografies de Jaume Comas (Tabalada)


Fotografies de Jordi Gatell (Correfoc Infantil)
 
La Festa Major Petita de Sant Roc, és una petita gran Festa Major que en properes edicions seguirà reivindicant-se fent-se un lloc a primera fila entre les festes populars de la ciutat.
         
Textos escrits per Jaume Comas, gestor del Blog i cap de colla dels Diables de la Riera de Rubí i revisats per Josep Puigventos, president del Foment de la Sardana de Rúbí, amb la col.laboració de Marc Albert Lopez, Secretari dels Geganters de Rubí i Joan Manel Camps, President de l'Esbart Dansaire de Rubí.
       
Fotografies de Jordi Garcia, @localpres ,  de Jordi Gatell, de Felix Magallón (Colla Gegantera CEIP Teresa Altet) i de Jaume Comas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada