.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dimarts, 21 de novembre del 2017

Aniversari - Els Gegants de Rubí, a la Mostra de Sant Andreu - Gegants


Els Gegants de Rubí, han estat convidats a la V Mostra d’Imatgeria Festiva de Sant Andreu, sent l’única entitat forana que hi va participa. Així és com s'han presentat els Gegants de Rubí a la V Mostra d'Imatgeria Festiva de Sant Andreu, la qual és el preludi de la Festa Major del territori. De fet, cal destacar que els amfitrions no només han convidat al Roc i a la Paula per ser presents a la mostra, sinó que aquests també desfilaran a la cercavila del nucli històric del pla de Barcelona i van estar presents a la Trobada de Gegants.

En aquest sentit, cal destacar que els Gegants de Rubí són els únics forasters de la mostra ubicada a la Fabra i Coats (carrer de Sant Adrià, 20). Un protagonisme compartit amb els gegants de la casa, ja que l'organització ha decidit situar a les figures just a la primera fila.

Si bé els gegants de Rubí s'allotjaran a l'Espai Bota de la fàbrica de filatures fins al 2 desembre, cal destacar que el proper 3 de desembre sortiran al carrer per participar en la Trobada de Gegants de Sant Andreu. Per tal de commemorar el 35è aniversari de la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu, l'organització ha decidit convidar a un total de 35 colles d'arreu del territori.

Per últim, destacar que en la inauguració de la V Mostra d'Imatgera Festiva va servir per aplegar a la sala de l'exposició unes 300 persones, la gran majoria veïns i veïnes de Sant Andreu de Palomar, però també convidats com els membres de la Colla de Geganters de Rubí.

Els Gegants de Sant Andreu foren construïts sobre unes figures de sèrie clàssiques de la botiga barcelonina El Ingenio. Per això tenen una fesomia que recorda uns altres gegants catalans. Es van fer per encàrrec del districte de Sant Andreu, que volia crear uns gegants representatius del barri. El 1982, bo i acabats, es presentaren a la festa major, amb uns noms que també s'identificaven amb la vila: Andreu, el patró que li donà el nom, i Coloma, pel topònim Palomar, que fa referència a l'abundància de colomars que hi havia a l'antic terme parroquial.

Tot i ser propietat del districte de Sant Andreu, sempre ha estat la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar l'encarregada de portar els gegants i de fer-los ballar en trobades i celebracions tant de la ciutat com de fora, sovint juntament amb les altres figures del barri.

L'Andreu i la Coloma són els amfitrions de la gran cercavila de la festa major de Sant Andreu, que se celebra l'últim cap de setmana de novembre o el primer de desembre. I només durant aquestes dates es poden veure fer el Ball dels Moros, peça d'Enric Montsant composta expressament per l’ocasió.

Amb aquesta sortida, la Colla de Geganters de Rubí, finalitza el calendari de sortides a Fora de Rubí. L’última activitat gegantera, serà a Rubí dissabte 23 de desembre per participar al Poema de Nadal.



Crónica de Marc Albert Lopez Extremera, adjunt presidencia Colla de Geganters de Rubí

Fotografies de l'arxiu de la Colla de Geganters de Rubí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada