.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dilluns, 15 d’agost del 2016

Parlem - De les Nostres Entitats de Cultura Popular - Annex (I)

    
   
De les entitats coneixem la part festiva i cultural, la seva participació a les festes majors i a les festes populars, els seus tallers o mostres, però a qualsevol entitat hi ha un seguit de feines desconegudes que son necessàries per preparar des d’una sortida concreta fins a planificar una temporada sencera, per mes senzilla que sigui una activitat no es lliure de hores i hores de feina per assolir-la. Parlem de la feina que fan els membres de qualsevol entitat, traient temps del seu temps personal, altruísticament sense esperar res mes a canvi que la satisfacció personal d’haver-ho fet per l’entitat, per la cultura i per la ciutat on un viu, una feina feixuga, una feina que no es veu, a vegades poc valorada,  però necessària, ja que sense aquesta feina totalment voluntària en la cultura res seria possible.
   
A tota entitat normalment hi ha un grup reduït de persones que tiren de Ella en tot moment i engresquen a la resta a fer-ho, poder la feina mes important es saber dinamitzar en els grups de persones que formen el col·lectiu, aconseguint que es facin l’entitat seva, aprenguin a estimar-se-la i lluitin per Ella, encara que el mes complicat per a qualsevol membre d’una entitat, es la conciliació, no es fàcil aprendre a compaginar les feines que es poden assumir dins una entitat, amb el temps personal dedicat a la família i les jornades laborals, però el temps ajuda i es pot arribar a trobar l’equilibri tot i que no es fàcil, però si possible, molts son els esforços personals que es porten a terme.
   
Les entitats sempre tenen les portes obertes a noves incorporacions, en totes les entitats els nouvinguts son ben rebuts; Quan tenen oportunitat es fan tallers o mostres i es reparteix informació, amb la intenció de que els nens i nenes de les escoles, la ciutadania si el taller o mostra esta emmarcat en alguna festa popular, s’apropin i s’animi a tastar ser Diable, Geganter, Casteller, Ballarí o Sardanista entre altres opcions, alguns s’engresquen i acaben formant part d’una de les opcions, i així les entitats creixent.
   
Es d’admirar la feina que fan els membres de les diferents entitats de cultura popular i tradicional, per mantenir vives petites porcions de la cultura, per transmetre les nostres tradicions a petits i grans i per convidar-nos a gaudir de les festes populars.
  
Com en molts indrets del país, les entitats rubinenques tenen una manca de socis i a vegades no ser un mínim de persones dificulta una temporada o una sortida, Castells en els que no es podra optar per falta de canalla, de dosos o de quarts, Gegants que no podran participar en una trobada per falta de portadors, vestits de diables que es quedaran penjats el dia del correfoc, classes de dansa o sardanes a les que podrien assistir mes nens i nenes, canvis generacionals que a vegades semblen complicats.
  
Des d’aquest Blog de Cultura Popular i Tradicional de Rubí, ara que arriba la festa major, volem seguir animant a rubinencs i rubinenques a acostar-se a les seves entitats, a que tasteu la que us faci mes gracia i si us convenç entreu a formar-ne part. En aquest Blog trobareu tota la informació necessària per posar-vos en contacte amb les entitats, tot hi que una altre  manera de fer-ho, es esperar que arribi la festa major o la festa major petita de Sant Roc i acostar-vos a Elles e informar-vos.
   
Quan entres a formar part d’una entitat cultural, et canvia la manera de viure la ciutat i canvies com a persona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada