.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dilluns, 22 d’agost del 2016

Tradicions - Projecte sobre la festa major de Sant Roc - Festes Populars

Va ser l’any 2009 quan l’Ajuntament de Rubí es qüestionava la Festa de Sant Roc, també anomenada festa major Petita, sobretot desprès d'experimentar si la Festa anava associada a les dates de la diada o immediatament acabat el mes d'agost, en aquell moment teníem la impressió que amb l'aportació econòmica que estava destinada a la Festa no hi havia prou, a part de que el propi ajuntament semblava que no hi creia en la Festa. Feia anys que la festa passava desapercebuda entre la ciutadania, necessitava un canvi d’orientació, un canvi en el model de funcionament; En aquelles edicions, semblava una festa feta per les entitats de cultura i concebuda per a les mateixes entitats, enlloc de ser-ho per a la ciutadania, es va demanar a la Taula de Cultura que fos capaç de donar-li la volta a la situació, la festa havia de passar a ser mes participativa, una festa popular, fins el punt que el plantejament era que o ho aconseguien o l’ajuntament es plantejava deixar d’apostar per Sant Roc.
         
Des d’aquell moment la Taula de Cultura va posar fil a l’agulla, es va demanar a tots els seus membres una pluja de idees, de projectes o iniciatives per assolir aquell repte. Es van presentar diferents idees, que es van anar debatent al llarg de l’any 2009, però la realitat va ser que entrat l’any 2010, tan sols una proposta es va presentar per escrit a la taula. En una de les reunions Jaume Comas el va presentar, aquests projecte va generar un debat intern i finalment va ser aprovat i es va començar a aplicar aquell mateix any.
     
La Taula de Cultura es va fer aquell projecte seu i des d’aleshores ha treballat per a Ell i l’ha evolucionat, en cinc edicions de Sant Roc, aquell projecte inicial, avui només es l’anima i la columna vertebral de l’actual festa, amb totes les aportacions de les entitats que formen part de la Taula de Cultura popular i tradicional Catalana, la Festa ha anat creixent, cada edició de Sant Roc, ha estat una evolució de l’edició anterior, La Taula de Cultura esta convençuda que en aquest model de funcionament li queda molt de recorregut, la festa es participativa, la ciutadania la coneix i l’espera, la viu. La festa anat de menys a mes, i avui val la pena deixar documentat aquell projecte inicial que va ser el que va marcar un canvi.
     
Projecte sobre la festa major de Sant Roc, presentat per Jaume Comas, membre dels Diables de la Riera de Rubí  i de la Taula de Cultura
     
Introducció .- Aquest projecte no pretén canviar el model de la festa actual però si la forma. Tenim clar que sant Roc es la festa major petita de la nostra ciutat i a l’hora, la festa de les entitats que formen la taula de cultura coorganitzada amb l’ajuntament de Rubí.

El principal problema detectat des de sempre, a la festa major de Sant Roc, es la baixa participació de la ciutadania, uns argumenten que el problema ve donat per les dates en les quals es celebra, altres al format actual, altres a la baixa difusió que de la festa es fa, els tres entre molts altres motius donats; A favor esta que totes les entitats individualment aproven la festa amb nota i col·lectivament no queda pas baixa.

Per realitzar aquest projecte he analitzat tot el comentat i he buscat tot el que es pot millorar i el possible camí a seguir perquè Sant Roc es converteixi en la festa major petita de tots. Penso que no fa falta buscar motius en el passat per airejar o renovar una festa que ja funciona, també que les entitats no han de deixar de fer el que els agrada fer i crec que tampoc fa falta anar a buscar una despesa innecessària i un esforç personal per part de molts que al final igual no podem comptar amb ell. Un canvi total representa la col·laboració de tots els membres de les entitats i aquesta a  vedades no es troba.

La ubicació de la Festa, l’espai que ocupa dins el centre de la ciutat actualment.- Si us hi fixeu realment si que hi ha presencia ciutadana, evidentment no es pot esperar una assistència com la que hi ha per la festa major de Sant Pere, una festa no te res a veure amb l’altre; Sabem que hi ha presencia, quan a nivell individual totes les entitats afirmen que a la seva activitat, hi havia un gran nombre de persones, ara  col·lectivament no es veu així, es cert que cada entitat i activitat te el seu tipus d’espectadors i el problema potser que entre elles no sumen, quan acaba el que has anat a veure marxes o et perds de camí cap a l’altre activitat. Aquest es el primer punt d’aquest projecte, ubicar tota la festa en un sol punt mes delimitat, probablement esta pensat per concentrar-ho tot en una plaça i una altre auxiliar, estic pensant amb la  Plaça Dr. Guardiet i Plaça  Catalunya.

El Menjar i la Beguda, dinars i sopars populars- Penso que una festa major perd si al carrer no hi ha la possibilitat de poder menjar i beure a preus populars, el format actual de la festa major de Sant Roc no ho te, i segurament sortirien molts mes ciutadans i ciutadanes al carrer amb aquest tema en marxa o pel contrari no perdríem gent pel sol fet d’anar a dinar o sopar forà o a casa i desprès no tornar. Hem de pensar que en tots els aspectes de la nostra cultura sempre hi figura un bon àpat i un bon beure.

Comerç.- Quina es la primera activitat de la Festa Major de Sant Pere?, el comerç, la fira al carrer, Catalana, Popular, Medieval, moderna tan se val però les botiguetes al carrer també ajudant a que la gent sortí i participi a la resta d’activitats.

Espectacles.- Doncs això es el que ja tenim, totes les activitats que posem en marxa les diferents entitats i les que aporta pel seu compta l’ajuntament de Rubí.

El projecte.- La primera premissa seria concentrar tota la festa, a la remodelada plaça del Doctor Guardiet, (veure esquema) consistiria, en un espai central al mig de la plaça, per poder desenvolupar les diferents activitat de les entitats i resta d’actuacions, aquest espai central de la plaça, estaria delimitat per unes carpes on hi hauria ubicades les diferents entitats, una carpa per entitat, a l’altre banda de les carpes, oposada a l’espai central, les entitats podrien posar en marxa diferents tallers basats en les seves pròpies activitats. (Això podria convertir-se en una porta d’entrada de persones noves a les entitats). A una punta de la plaça, cap al fons per l’església menjar i beure, jo aquí estic pensant amb una entitat que ja tenim a Rubí,  Sant Antoni abat, i a l’altre banda de la plaça i fins a Plaça Catalunya una fira de comerciants, sobre un tema consensuat, aquí estic pensant amb una altre entitat rubinenca, Sant Galderic o amb una contractació de l’ajuntament. Respectant les terrasses dels bars ja existents i donant vida a la ciutat.

Esquema.-

Funcionament .- El primer de tot seria muntar els diferents horaris, per organitzar les activitats en l’espai central, dissabte i diumenge. Les entitats fan tallers en el seu espai, m’entres es celebra una activitat a l’espai central, ballada de Gegants, Castell i/o Diada Castellera, Ballada de Diables, Tronada de trabucaires, Sardanes, havaneres, versots, xerricada, concert, Esbart, Jocs, Curses, a Patinar (100 Patins), Gimcanes, recuperar activitats antigues, Bitlles Catalanes ..... l’activitat que sigui. El segon seria organitzar les cercaviles, passejades, tronades, correfoc infantil, tabalada si es possible amb origen i final a la plaça del Dr.Guadiet i si no es possible, si que finalitzin a l’espai central de Dr. Guardiet. Tot això envoltat del menjar i beure i de la fira de comerç.

Espero que agradi la idea i a partir d’aquí treballar-hi tots.

Presenta el projecte.                           
Jaume Comas Pallarès.
Cap de colla dels Diables de la Riera de Rubí

Textos revisats per Jep Quintas, Josep Puigventos, Joan Camps i Marcos Alberto Lopez Extremeña, com a membres de la Taula de Cultura popular i Tradiconal de Rubí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada