.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dijous, 6 de juliol del 2017

Festa Major'17 - Els Gegants Estrenen Vetits per Festa Major - Gegants


Els Gegants de Rubí, han tingut un protagonisme molt especial aquesta festa major; tot i les inclemències meteorològiques que van marcar l’inici de la Festa en el moment de iniciar-se el Seguici.

Van formar part del Seguici de festa major els gegantons Laia i Galderic, mentre els gegants Roc i Paula esperaven a la comitiva a la Plaça de Pere Aguilera, “ben tapats”, tot esperant el Pregó de Festa Major, per tal de poder desvetllar les noves robes realitzades per Maria Carbonell, Rosa Maria Cañameres i Oriol Amorós.

Un cop arribades les entitats participants del Seguici a Plaça, i finalitzada la lectura del pregó per part de les pregoneres, l’equip femení del Hoquei Cent Patins de Rubí, va arribar un dels moments mes esperats de la Festa: desvetllar les noves robes, moment emotiu, i amb l’ajuda dels Castellers de Rubí, que pujant dos pilars, van treure les capes que cobrien les figures gegantines. A continuació, l'alcaldessa de Rubí Ana María Martínez acompanyada per les noies del Cent Patins, van fer el lliurament de la Toia de flors naturals a la geganta Paula, l'acte va finalitzar amb el tradicional Ball de plaça amb la peça “per molts anys Roc i Paula” d'en Pere Burés i Camerino, coreografiat per de la Colla de Geganters de Rubí.

Dijous 29, onomàstica de Sant Pere, les Matinades, despertem a la població acompanyats pels grallers de Rubí. La peça interpretada en gralla, va ser la tradicional “Marxa Regular” de Pere Olivella, de l'any 1895. A les 10h. Els gegants de Rubí, van fer la plantada davant de la Casa Consistorial, on a les 10’15h es va ballar el ball de Gala davant de les autoritats presents: l’alcaldessa de Rubí, Ana Maria Martínez i el Regidor de Cultura, Moisés Rodríguez. En acabar, es va sortir en Cercavila cap a l’església de Sant Pere, formant el Seguici de Sant Pere, encapçalat pels gegants, seguit de les autoritats i de la resta de gent participant; en arribar a la plaça, els gegantons es van quedar estar plantats a la banda i banda de la porta lateral de l’església, mentre el Roc i la Paula, entraven dins d’església al so dels grallers, amb la música dels seguici.

Durant l’ofici de festa major, els gegants van presidir la Missa i durant l’ofertori de la mateixa van fer el tradicional ball de gegants o d’església: “La Muixeranga dels Gegants de Rubí”, amb música del graller Miquel Albrich i Calvo i coreografia de Jordi Rubio Serra, ball que enguany celebra el 30è Aniversari: 1987-2017; Finalitzat el ball, les noies Ainhoa Flores i Txell Cantó i Laia Cantó, van fer ofrena del ram de la geganta a Sant Pere i acabada la Missa, es va fer l’últim acte del matí de festa fajor: el Ball de Plaça, amb els gegants i gegantons de Rubí i l’escola de l’Esbart.

I per finalitzar, diumenge dia 2 de juliol, pel matí es va celebrar la XXIV Trobada de Gegants de Sant Pere. A partir de les 09h, es va fer la plantada de gegants participants a la plaça de Pere Aguilera amb les colles de Club Amics dels Gegants, Col·legi Teresa Altet, barri del Pinar, Escol.la Ca n’Alzamora, Capgroossos del Club Natació Rubí, les colles convidades de Capçanes, Sabadell-Barri de Gràcia, Montornès del Vallès, Vacarisses i Badalona, juntament amb la colla organitzadora, la colla de Rubí, la nostra. Al voltant del migdia, es va realitzar la passejada de gegants pels carrers del centre, que finalitza a la plaça del Doctor. Guardiet. A les 13h, entraven els gegants a plaça acompanyats d’un nombrós públic i de l’alcaldessa de la ciutat acompanyada pel regidor de Cultura: Un cop a Plaça, es van fer els parlament d’agraïment a les colles, per part de la presidenta de l'entitat anfitriona, Fina Hinojosa, i de l’alcaldessa de Rubí, Ana Maria Martínez (encarregades juntament amb el regidor de Cultura, de donar els recordatoris a les colles presents), balls de cada colla i ballada final conjunta que posava punt final a les activitats geganteres d’aquesta Festa Major Rubí 2017.

I per acabar, volem fer els següents agraïments: en primer lloc, a l’Ajuntament de Rubí, per haver fet possible la renovació i estrena dels nous vestits, estrenats el dia del pregó, com també a tots els geganters i geganteres de la Colla de Geganters de Rubí per la feina que fan per lluir els nostres gegants; com també a la dissenyadora dels vestits i de les persones que les han confeccionat. Felicitar a les pregoneres de la Festa Major 2017 pels seus èxits esportius d’aquesta darrera temporada i per lliurar la Toia a la geganta. I per finalitzar, la Colla de Geganters de Rubí vol agrair molt sincerament a tots i totes els i les rubinencs i rubinenques que ens heu acompanyat aquest dies de Festa Major per tal que els gegants lluïssin com es mereixen: a tots moltes gràcies.










































Crónica de Marc Albert Lopez Extremera, Adjunt de Presidencia de la Colla de Geganters de Rubí.

Fotografies de Jaume Comas, gestor del Blog de Cultura

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada