.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


diumenge, 15 d’octubre del 2017

D'Arrel Dansa - Espectacle de Dansa "les Bruixes d'Arrel" - Dansa i Tradició

Avui us presentem l’espectacle “Bruixes d’Arrel” de la companyia d’Arrel Dansa, un espectacle integrat a les festes de Sant Roc de Rubí, on el foc i la dansa en son protagonistes.

En la cultura popular catalana el personatge de la bruixa ha estat present en llegendes i rondalles. A Catalunya, al segle XVII, moltes dones van ser perseguides i fins i tot penjades i cremades en ser considerades bruixes. Es creia que tenien poders i podien fer malbé les collites i el bestiar, fer conjurs… Eren considerades deixebles del diable. Les dones jutjades eren en la seva majoria remeieres o llevadores amb coneixements de plantes i de medicina natural.

A la mitologia, la bruixa sempre ha estat representada com una dona vella amb poders malèfics. Es creia que podien volar gràcies a una escombra.

Les festes populars, amb el pas del temps, han anat incorporant noves activitats i elements festius que han esdevingut tradició. Han estat la gent del poble els responsables d’aquesta dinamització.

D’Arrel Dansa, al setembre de 2014, s’incorpora a la mostra d’entitats de cultura popular de la festa de Sant Roc, amb un espectacle de dansa sobre les bruixes.

L’objectiu és fomentar la dansa al carrer i donar a la festa petita de Sant Roc un punt d’espectacle lúdic i festiu.

La dansa representa un judici de dones que han estat acusades de bruixeria i són condemnades a morir a la foguera. El foc, però, es converteix en l’element purificador. Apareix el diable i salva les bruixes. El nombre de dansaires pot variar.

Al final de la dansa apareixen les colles de diables i el diable major (s’hi afegeixen el 2015).

Aquest espectacle és viu i evoluciona.

Coreografia: D’Arrel Dansa
Direcció: Glòria Mas
Música: Daniel Molas
Escenografia, màscares i diable major: Eloi Martín
Bruixes (2017): Laura Baldomero, Lara Fusalba, Glòria Mas, Paula Mas, Alba Sarrià i Miriam Urgell.

Hi col·laboren: colles de diables de Rubí


Textos de Glòria Mas, Directora d’Arrel Dansa
Fotografies de Sonia Gonzalez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada