.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dissabte, 15 d’agost del 2015

Tradicions - Festa Major Petita de Sant Roc - Festes Populars

 
La Festa Major de Sant Roc es celebrava l’últim cap de setmana del mes d’agost i era organitzada principalment pel Casal Popular i l’Ajuntament, hi participava la Germandat de Sant Roc, essent realment una segona Festa Major de Rubí, però amb el temps la festa va decaient i es converteix en una festa residual en la qui hi havia sardanes i poca cosa més.
  
Per la Festa major de Sant Pere hi havia moltes mes activitats, tal com passa ara. Una d’elles era el Certamen de l’elecció de la Pubilla de Rubí, a càrrec del Foment de les Tradicions Catalanes. Per esponjar la Festa Major de Sant Pere, aquesta activitat es va traslladar a la Festa Major de Sant Roc, celebrant-se al pati de Col·legi Pau Casals.
  
A finals de la dècada dels 90 quan es deixa de fer aquest Certamen, és quan la Taula de Cultural Popular i Tradicional recupera la festa i conjuntament amb l’Ajuntament és qui l’organitza.
  
Des de llavors i al llarg de la primera dècada dels anys 2000, la festa major de Sant Roc passa a ser la Festa de la Cultura Popular Tradicional Catalana de la Ciutat, on les diferents entitats de la Taula de Cultura realitzaven les seves activitats disgregades per les diferents places del centre de la ciutat. Es posen en marxa noves iniciatives com la dels Castellers de Rubí, amb la Xerricada Popular de Rubí amb la col·laboració de l’associació d’animació del carrer Sant Jaume, ambdues membres de la Taula de Cultura; Trobades de Gegants d’arreu del país organitzades per les colles locals, Audicions de Sardanes, les Matines que mes endavant esdevingueren la Tronada de Sant Roc, per despertar-ne els Veïns, amb els diables, les gralles i la percussió; els versots satírics de les colles de diables, la Diada castellera i fins hi tot un correfoc infantil.
  
Així es va mantenir la festa de Sant Roc, al llarg d’uns 15 anys, però mancada de difusió i amb poca participació ciutadana va començar a perillar en el calendari de la ciutat, i va ser llavors quan l’any 2010 la Taula de Cultura popular i tradicional es posar a fer feina i tirar endavant un nou model de festa, basat en el que ja fèiem però pensat amb la participació de la ciutadania i una data fixe de celebració: el primer dissabte i el primer diumenge de setembre.
  
Aquest nou model de funcionament es l’actual, la Taula de Cultura el porta evolucionant des de fa 5 anys, la clau va ser concentrar totes les activitats en un sol espai, una plaça, i la plaça escollida va ser la del Dr Guardiet. Avui es conservaren totes les activitats que abans es feien i se’n afegiren de noves, però tot passa a la plaça o se inicia i/o finalitza a la plaça, sent la plaça del Dr Guardiet el nucli de la festa i el seu punt neuràlgic, fet, que afegit a una millor difusió de la festa, a l’existència de les xarxes socials i a l’estar pensat amb la participació de la ciutadania, podem dir que tot i que el model no ha acabat d’evolucionar, els resultats son evidents amb mes de 5.000 i 6.000 persones participant al llarg del cap de Setmana.
  
Enguany la festa es celebra el primer dissabte de setembre, però, el Dijous ja hi ha activitat amb la col·laboració de l’Ateneu Municipal. Divendres es el inici de la festa des de el Celler Cooperatiu, on un personatge vingut del passat ens dona la benvinguda, dinamitza i ens presenta la festa, Trobada de Besties, sopar popular en el carrer Sant Jaume i a Xerricar. Dissabte mati esta dedicat a la canalla amb un munt d’activitats infantils a la plaça del Dr Guardiet i per la tarda celebrem el gros de la festa, amb mostra d’entitats; La Taula de Cultura treballa sempre pensant mes enllà de la temporada vigent, amb la intenció de protocol·litzar els actes de dissabte a la tarda, Gegants, Balls participatius, Castells, Percussió, Sardanes, la Ballada de l’àliga de l’Esbart Dansaire, com Acte solemne de la festa, les incorporacions d’elements nous com les Bruixes d’Arrel, que acaben sent sotmeses a l’aquelarre dels diables... El foc com element purificador, com ho foren les llepades del gos de Sant Roc que també tenien un efecte curatiu, finalitzant amb l’Esclat de Festa on totes les entitats conviden a la ciutadania a embogir i giravoltar per la plaça, oportunitat de veure a tothom fent la seva activitat a l’hora, amb una música d'un galop que porta per nom, esclat rubinenc, que fa que l’esclat de festa sigui un element unificador i diferent; Tot seguit Versots, sopar popular i Concert. Diumenge despertem els veïns amb la Tronada, tot seguit Trobada de Gegants i Diada castellera i per finalitzar a la tarda Tabalada amb la percussió de protagonista, Sardanes, Correfoc Infantil i les havaneres de diumenge i la possibilitat de créixer convidant aquest any a uns veterans com plaça nova de Barcelona, que celebren enguany les seves 426 festes de sant roc.
  
La Taula de Cultura ha fet molta feina, ha salvat una petita gran festa i està convençuda de que en uns anys, aconseguirà que sigui una festa esperada i participativa on tothom trobi el seu espai i el seu lloc per formar-ne part.
  
Han participat en els Textos els membres de la Taula de Cultura, Josep Puigventos (President de Foment de la Sardana), Joan Manel Camps (President de l'Esbart Dansaire), Marc Albert Lopez (Secretari de Geganters de Rubí) i Jaume Comas (Cap de Colla dels Diables de la Riera).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada