.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dissabte, 22 d’agost del 2015

Tradicions - La Xerricada Popular de Rubí - Festes Populars


La xerricada, és un concurs d’estils de beure vi amb porró, que començar un 3 de setembre de l’any 2000, dins de les festes de Sant Roc, segona Festa Major petita.

En desaparèixer el concurs de pubilles, l’Ajuntament demanar a les entitats de cultura popular i tradicional catalana, si volien omplir aquest buit, amb algun acte lúdic i d’interès per la ciutat,  el president dels Castellers de Rubí  Sr Victor Tomás  en aquells moments ho parlar amb la junta i se’ls ocorregué fer aquest concurs que prometia ser d’allò més divertit, i a l’hora fomentar aquesta tradició de beure el vi amb porró tant nostre, ja que Rubí havia estat un poble molt vinícola.

Amb la participació activa de l’Associació d’Animació Cultural del Carrer Sant Jaume, i la col·laboració del departament de cultura de l’Ajuntament es va fer possible.
Es va acordar que es faria després de les matinades i del posterior esmorzar que es donava en el mateix carrer sant Jaume, a tots els participants de la cercavila, de 10.h a 12.h ja que tot seguit es feia la diada Castellera de Sant Roc a la plaça Pere Aguilera.

   
El concurs que encara es fa, tot i que els dos darrers anys s’ha hagut de suspendre pel mal temps, consta de tres probes, la primera dir una frase tot bevent , que aquell any va ser “A RUBÍ NOIES MAQUES I BON VI”, la segona com xerricar amb estil, i la tercera, anomenada de dificultat, val a dir també, la més divertida , amb un jurat format per tres membres, un relacionat amb el món del vi, un altre d’una entitat de Cultura Popular, i per últim una personalitat del departament de cultura, els quals s’encarreguen de jutjar de l’1 al 10 cada proba i de cada concursant, atenent-se a les bases per escrit que se’ls hi fa arribar abans del concurs.
   
Anys més tard si afegir un apartat en que hi podien participar la canalla a petició de nens i nenes castelleres, en comptes de porrons es feien servir cantis d’aigua, i veient l’èxit que anava adquirint any rere any es passar els dissabtes a la nit.
   
Hi va haver uns anys que s’arribava al Carrer Sant Jaume en cercavila en un tractor portador de bótes on s’hi transportava el vi  de les bodegues Rosas, (activa col·laboradora ) i que encapçalaven els grallers i tabalers dels Castellers de Rubí, tot i que la crisi acabar amb aquella cercavila, la participació de les dues colles de Diables Rubinenques fa que el concurs sigui ben divertit, que al cap i a la fi és del que es tracta.
   
També cal dir que darrerament s’ha convingut amb l’Ajuntament que si torna a fer mal temps per aquestes dates es farà a cobert.
  

Textos facilitats per Guadalupe Villaret
Fotografies Arxiu Colla dels Castellers de Rubí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada