.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dissabte, 18 de febrer del 2017

Carnaval de Barcelona - Desfilada dels Set Ambaixadors - Tradicions

L’Esbart Dansaire de Rubí ha estat escollit per l’Ajuntament de Barcelona per protagonitzar  l’arribada del Rei Carnestoltes a la Ciutat Comtal.
  
Els membres del cos de ball de l'Esbart, participaran a la desfilada dels set Ambaixadors, l'Arribo del Carnaval, que sortirà el proper dijous 23 de febrer del Palau de la Virreina a les 18h i arribarà a la Plaça Sant Jaume a les 18.30h on els rebrà en Frank-i-fals primer ministre i on els esperarà dins de l’Ajuntament Sa Majestat Carnestoltes.
   
El Rei Carnestoltes i els set Ambaixadors sortiran al balco de l’ajuntament i a les set finestres de la seva façana; Desprès de la lectura del Ban i la proclamació del Carnaval, el Rei Carnestoltes declararà la batalla campal : “Que comenci la Batalla Campal... TARONJAAADA !!!!!” canons de confeti i globus, kabukis de Sa Senyoria Carnestoltes i dels Set Ambaixadors repartits per tot el balcó.
   
Desprès de trenta minuts de disbauxa el Rei carnestoltes convidarà a tothom al primer sarau del Carnaval i començarà el ball, en acabar Sa Majestat Carnestoltes amb els set Ambaixadors i en Frank-i-Fals Sortiran de l’Ajuntament de Barcelona e iniciaran la desfilada de retorn al Palau de la Virreina on finalitzarà el primer acte del Carnaval.
  
Els membres del cos de ball de l’Esbart Dansaire encarnaran els papers de Ambaixadors,  dels seus agregats i dels animadors del seguici que acompanyarà la desfilada.
   
Els Set Ambaixadors, (ballarins) que estenen la festa a tots els barris de Barcelona sent-ne els representats del rei Carnestoltes a les set antigues viles del Pla i que alhora, distingits pels set colors de l’Arc de Sant Martí, simbolitzen amb excés els vicis i les virtuts humanes, són:
   
-Caramanxell de Magòria (Sants), de color blau fosc: Dani Minguet.
-Gran Patantúm de Solbaix (Les Corts), de color blau cel: Maria Olivan.
-Calicut de Malabar i Trestorres (Sarrià i Sant Gervasi), de color verd: Marc Carretjé.
-Bufallut de Grassot (Gràcia), de color groc: Pau Castelló.
-Currutaca Bugadera i Santgenís (Horta Guinardó), de color taronja. Alba Sarrià.
-Maabiata de Txan-txan i Coats (Sant Andreu), de color vermell: Mireia Giralt.
-Barreló Espirillingat de la Mel (Sant Martí), de color porpra: Carles Janer.
   
Els agregats dels Ambaixadors. (ballarins) Catorze personatges que acompanyen els Ambaixadors (dos per Ambaixador) amb els seus mateixos atributs i colors i representant la part negativa i la positiva de cada un d’ells, els vicis i les virtuts, el yin i el yang.
   
Blaus fosc: Enveja (Marcel Cuadrado), Sabiesa (Mireia Estefanell). Blaus cel: Peresa (Josep Llamas), Dolcesa (Marina Bamala).  Verds: Cobdícia (Mireia Mas), Fermesa (Roger Barranco). Grocs: Supèrbia (Mariona Massana), Orgull (Guillem Pallarès), Taronges: Ira (Joel Campos), Entusiasme (Laia Oltra). Vermells: Passió (Lluna Pallejà), Luxúria (Júlia López). Porpres: Gola (Sònia Pérez), Serenor (Aina Milà).
    
Us adjuntem el perfil dels set Ambaixadors:
   
La combinació d’antics noms carnestoltescos dels segles XVIII i XIX (Caramantxell, Gran Patantúm, Calicut de Malabar, Bufallut, Currutaca, Maabiata de Chan,  Barreló i Espirillingat) amb zones o motius de les antigues viles de les quals són ambaixadors (Magòria, Sol de Baix, Tres Torres, Camp d’en Grassot, les bugaderes d’Horta, Sant Genís dels Agudells, la Fabra & Coats i el Clot de la Mel), donen el nom dels nous ambaixadors.
  
Els vicis i les virtuts dels colors senyera de cada ambaixador –estudi de diversos significats, sentits, sensacions, característiques que representen els colors desenvolupat en document annex per a poder construir millor els personatges- conformen i atorguen els títols i nobleses que cada personatge ostenta. Els noms són fonètics i interpreten conceptes tot comprimint paraules. Exemples:
   
Ràbiamfàs: Ràbia em fas.
Vullsercomtú: Vull ser com tu
Tantsemenfot: Tant se me’n fot.
Moltafenyaipocasganas: Molta feina i poques ganes
Aixòmagrada: Això m’agrada
Això-és-parmí: Això és per a mi
Mhoquedotot: M’ho quedo tot
Socalmilló: Sóc el millor
Ningucomjò: Ningú com jo
Jojoijò: Jo, jo, i jo
Arasticbé Aramemprenyu : Ara estic be, ara m’emprenyo 
Miratucabé!: Mira tu que be!
Baixfòrta: Baix forta
Tincpicós: Tinc picors
Mhomenjotot: M’ho menjo tot
Méstèca: Més teca
Vullmés: Vull més   
Encaramquedunracó: Encara em queda un recó
   
Els noms de les viles amb ambaixada, “senyorius”, pobles i llogarrets amb consolat ressenyen la història i el moment precís de les antigues viles i llogarrets del Pla de Barcelona en el segon i en el tercer terç del segle XIX. –estudi breu d’algunes curiositats i fets històrics de les viles del Pla de Barcelona en document annex, per a poder construir millor els personatges-
   
Ambaixador Blau anil
Caramanxell de Magòria. Príncep de Ràbiamfàs i de Vullsercomtú. Comte Gelós de Tot. Gran Saviesa imperial. Ambaixador de nostre Rei Carnestoltes a la molt bellugada  i emprenedora vila de Sants i dels llogarrets de Montjuïc i de la Marina.
    
Ambaixadora Blau cel
Gran Patantúm de Solbaix. Marquesa de la Mandra i del Tantsemenfot. Senyora de Moltafenyaipocasganas, Gran Dolcesa imperial. Ambaixadora de Nostre Rei Carnestoltes a la molt tranquil·la i estimada vila de Les Corts i al senyoriu de Pedres-Albes.
   
Ambaixador Verd
Calicut de Malabar i Trestorres.  Vescomte d’Aixòmagrada i d’Això-és-parmí. Vicari de Mhoquedotot. Gran Fermesa Imperial. Ambaixador de Nostre Rei Carnestoltes a les molt nobles i encantadores viles de Sarrià i de Sant Gervasi de Cassoles i Cònsol honorari a la Vallvidrera.
   
Ambaixador Groc
Bufallut de Grassot.  Duc de Socalmilló, Marquès de Ningúcomjò, Senyor de Jojoijò. Gran Orgull Imperial. Ambaixador de Nostre Rei Carnestoltes a la molt orgullosa, alegre i fidelíssima vila de Gràcia i Cònsol honorari a la Vallcarca.
   
Ambaixadora Taronja
Currutaca Bugadera i Santgenís.  Gran Duquessa d’Arasticbé Aramemprenyu.  Princesa consort de Miratucabé!. Gran Entusiasme Imperial. Ambaixadora de Nostre Rei Carnestoltes a la molt feinejadora i polida vila d’Horta, de les valls d’Hebró i dels llogarrets muntanyencs del Guinardó.
   
Ambaixadora Vermell
Maabiata de Txan-txan i Coats. Princesa de Baixfòrta. Comtessa de Tincpicós. Sexerdotesa Mhomenjotot. Gran Passió Imperial. Ambaixadora de Nostre Rei Carnestoltes a la sensual i discreta vila de Sant Andreu, de La Sagrera i dels nous Més de Nou Barris.
  
Ambaixador Porpra
Barreló Espirillingat de la Mel.  Comte de Tripalloca. Vescomte de Méstèca. Vesvescomte de Vullmés, Vesvesvescomte d’Encaramquedunracó. Gran Serenor Imperial. Ambaixador de Nostre Rei Carnestoltes a la molt extensa i platjivola vila de Sant Martí.
   
Us deixem amb unes imatges del dia del càsting que es va fer a l’Edifici de l’Espona amb la assistència de Xavier Cordomí (Direcció Artistica)
 




   
Aquesta entrada ha estat possible gracies a la col·laboració de Xavier Cordomí, Director artístic de tradicions i Director de la Casa dels Entremesos de Barcelona i Joan Camps, President de l’Esbart Dansaire de Rubí.

Fotografies de Jaume Comas, Gestor del Blog de Cultura

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada