.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


divendres, 17 de febrer del 2017

Temporada 2016 - Esbart Dansaire de Rubí - Balls Tradicionals i Dansa

Donat que l’objectiu prioritari de la nostra entitat és la producció i difusió d’espectacles de dansa tradicional catalana,, la nostra activitat més emblemàtica durant aquet any ha estat l’ estrena de l’ espectacle “DEL PUNT PLA A LA JOTA”, realitzada el dia29 de juny, amb motiu de la Festa Major. Anteriorment i en format de pre-estrena, va ser presentat a Sant Esteve de Palautordera i a Caldes de Montbui.
   
La qualitat de l' espectacle ve avalada per la nostra trajectòria en les    presentacions al Palau de la Música, al Liceu i al Teatre Nacional, així com les retransmissions i enregistraments per la televisió. Les   produccions es realitzen amb la contribució de professionals de cada especialitat (dissenys. vestuaris, músiques, escenografies...).
    
El nostre treball es fonamenta en  la presentació a l' escenari de la dansa tradicional catalana, amb el màxim respecte per la tradició però també per les exigències escèniques, procurant oferir un autèntic espectacle de dansa de tradició, tant per preservar aquets documents de la tradició de dansa del país com per acostar-los a la gent en un format que interessi en l'actualitat. La qualitat de l' espectacle i el format de presentació és el que primem de cara a interessar públics joves, sovint poc afectes  aquest tema de la tradició, i ens confirma el bon camí el fet d'haver assolit presències notables de públics diversos en les nostres actuacions. Espectacle que oferim a tots els escenaris i festes majors de Catalunya, especialment a les comarques del sud pel fet que tota la segona part està dedicada a l' anomenada Catalunya Nova. Esperem que la crisi es superi una mica i poder tornar a les 10 - 12 representacions per temporada per rendibilitzar la inversió econòmica i de treball personal de tot el col·lectiu.
    
D’altra banda, la nostra entitat ha realitzat diferents activitats, amb diferents nivells d’incidència i varietat de destinataris, la cronologia de les quals és la següent:
   
Cos de dansa.
  
5-FEB. Actuació en el Ball del Molinet del Carnaval de Barcelona
7-FEB. Actuació en el carnaval de Barcelona
16-ABR. Participació de l’esbart en el Dia de la Terra. Rubí
23-ABR. Actuació de l’esbart a la residència Conxita Valls. Rubí
28-ABR. Celebració del Dia de la Dansa. Rubí
16-MAI. Festa dels Xatos. Rubí
21-MAI. Actuació de l’esbart al Cercle Bredenc. Breda
28-MAI. Actuació de l’esbart al teatre casal Pare Casals. Sant Esteve de Palautordera
3-JUN.  Ball d’homenatge al 50è aniversari del GRA. Rubí
28-JUN. Participació de l’esbart en el Seguici Festiu de la festa Major. Rubí
29-JUN. Ball d’homenatge i Ball de l’Àliga en l’ofici solemne de Sant Pere. Rubí
29-JUN. Estrena de l’espectacle: Som i Serem: del ball Pla a la Jota
2-JUL. Gitanes al Carrer. Rubí
7 al 10-JUL. Rubifolk 2017. Amb els grups de:   Aurtzaka Dantza Taldea d’Euskadi.  Ballet Nacional “Ak MAral” de Kirguizistan.  Grupo folklórico Camagua de Cuba. Esvorell Popular de Catalunya i l’esbart dansaire de Rubí
3 al 5 –AGO. Actuació de l’esbart en el Festival Internacional de Folklore del Valle de Mena. Burgos
3-SET. Ball de l’Àliga per les Festes de Sant Roc. Rub
11-SET. Ball de l’Homenatge. Rubí
11-SET. Actuació de l’esbart. Cervelló
24-SET. Participació de l’esbart a les Festes de la Mercè. Barcelona
18-NOV Celebració dels 93 anys de l’esbart amb un Mannequin challenge. Rubí
18-DES.Actuació de l’esbart al Poema de Nadal al Teatre Municipal La Sala. Rubí
   
La tasca de FORMACIÓ s'ha portat a terme en cinc nivells diferents:
  
L'ESCOLA DE DANSA de l' Esbart. Amb 260 alumnes, des dels tres fins als 14 anys, l' Escola ha anat impartint classes diàries als diferents nivells d'edat, mitjançant 7 monitors, per tal d'introduir els infants a la descoberta de la dansa tradicional. Aprenen les danses vives i les documentades, amb especial atenció a les tradicions de la nostra ciutat i de la nostra comarca. Durant el curs, els diferents grup han ofert múltiples actuacions a les escoles i a les festes dels barris, així com a la Trobada Infantil de Mollet, a la festa dels Xatos i al Rubifolk. Del 14 al 17 de març s'han ofert classes obertes per a la presència dels pares, els dies 2 i 3 d'abril s'han organitzat colònies de dansa a Sant Vicenç de l' Areny , el 28 d'abril s'ha celebrat el Dia Internacional de la Dansa i el 19 de juny s'ha fet el festival de final de curs al Teatre Municipal La Sala.
   
LA DANSA A LES ESCOLES. És un programa coordinat per l' àrea d' Ensenyament de l' Ajuntament i els diferents claustres dels centres escolars,, en el que 12 monitors fan classes de dansa tradicional, en horari lectiu, a tots els nivells de les escoles públiques, concertades i breçol de la ciutat, amb una dedicació d'unes 3500 hores i que arriba a uns 10.000 alumnes, als que s'inicia en la pràctica de la dansa popular i en les tradicions locals, participant en la celebració del Dia Internacional de la Dansa, a la Rambla del Ferrocarril, i realitzant Mostres de dansa  per a tots els pares i familiars al teatre municipal La Sala..
   
RUBIFOLK, el Festival Internacional de Dansa Tradicional  ofereix l'oportunitat de portar a la nostra ciutat diferents grups de dansa de tot el món que, durant una setmana conviuen amb les famílies acollidores, oferint tallers de les respectives danses als barris i participant en casals d' estiu pels infants de la ciutat.Les activitats proposades: 
   
. Aprendre danses: els diferents grups convidats mostren diverses danses curtes als infants i joves perquè les aprenguin. És una activitat oberta a tota la població infantil, que compta amb una participació aproximada d’entre 250 i 300 infants.
   
.  Racons tradicionals: a partir de diferents tallers es volen fer viure als infants aspectes de la cultura tradicional catalana: vestuari, bestiari, música, jocs... i dansa. 
   
.  Espectacles relacionats amb la tradició popular catalana. 
 
.  Cercaviles i balls populars.
   
Aquest any han participat grups de Cuba, de Kirguizistan i d' Euskadi, a més de l' Esbart Dansaire-
   
Els CURSOS DE L' ESPONA, que han començat a assolir una major participació, especialment el "Ballem en família", per iniciar en la dansa els infants de dos i tres anys, juntament amb els seus pares (40 famílies inscrites) i el de treball de la pulsació, l' espai i els moviments bàsics, adreçat a mestres de dansa (20 participants). La col.laboració amb l' Agrupament d' Esbarts Dansaires en el curs de mestratge ha assolit una participació cabdal, amb 40 alumnes inscrits
  
que treballen tots els dissabtes, durant 5 hores lectives, durant el desembre, i que serguiran gener i febrer. La presentació del llibre "La dansa a l' escola. El mestratge de Joan Serra" va ser una activitat important del curs, així com la presentació de l'espectacle "SOLS", de Carles Belda i Jordi Rubio, que va ser molt celebrat.
  
En l'objectiu de RECERCA formativa, es va omplint de continguts l'oferiment de materials digitals vinculats a les coreografies d'espectacles de dansa catalana d'arrel tradicional. El centre de documentació és un espai d'informació i consulta amb vocació d'esdevenir un centre de referència especialitzat en dansa tradicional i actualment pot oferir ja un recull molt notable de materials de Factoria Mascaró, de l' Esbart Sant Cugat, de l' Esbart de Rubí, del Sac de Danses i de l' Esbart Verdaguer.
   
De mica en mica es va ampliant el recull de materials al servei de tots els interessats en el coneixement d'aquesta vessant de la dansa catalana.
  
Aquest curs, la voluntat d'incidir en els diferents camps de la recerca i la formació, ens ha portat a organitzar una visita guiada a la Patum de Berga, per tal de conèixer millor i apreciar aquest Patrimoni de l' Humanitat, i a presentar una exposició sobre retrats de dansa del fotògraf Enric Monté.
 
 
Valoració facilitada per Joan Camps, President de l'Esbart Dansaire de Rubí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada