.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


divendres, 18 de març del 2016

Activitats - Tallers de Cultura Popular a escoles Maristes de Rubí

 
   
Una de les funcions de les entitats de cultura popular i tradicional Catalana, es la difusió de la pròpia cultura, mitjançant tallers i mostres de les seves activitats; Al llarg del curs escolar, les entitats que formen part de la Taula de cultura popular i tradicional Catalana de Rubí realitzant tallers participatius a les escoles e instituts de la ciutat. El passat divendres onze de març a la tarda, al Centre Educatiu Escoles Maristes de Rubí, va dedicar la tarda  a la cultura popular i tradicional Catalana.
 
Des de les tres i fins les cinc de la tarda, les entitats: Colla de Geganters de Rubí, amb la seva Geagantona Laia, Colla de Castellers de Rubí, l'Esbart Dansaire de Rubí, l’Escola de Sardanes Flor de Neu i la Colla de Diables Rubeo Diablorum amb la seva bestia, el cap de llop anomenat Cap–Ullu, van oferir en els alumnes de tercer de primària una mostra taller participativa de les seves activitats.
  
Els alumnes es van dividir en cinc grups, un per cada entitat participant a l'activitat, i van anar voltant pels diferents espais on estaven ubicades les entitats, durant vint minuts estaven atents a les explicacions que donaven els membres de les entitats.
 
La Colla de geganters va treballar la mostra taller amb la Gegantona Laia. A l'aula on estaven ubicats, primer es feia una presentació amb un power-point, on s'explicava com es una Colla Gegantera, els diferents tipus de gegants que existeixen, dades bàsiques de les parts d'un gegants, el que representen, l'acompanyament musical i finalment quatre dades complementaries de la colla rubinenca, els seus gegants, la seva historia, les característiques, els seus noms …. Un cop vist el power point, s'interactuava amb els alumnes, oferint un ball de la gegantona amb la cançó “El Gegant del Pi”; cada mostra finalitzava aclarint els dubtes dels nois i noies referents als gegants. Durant les dues hores que va durar l'activitat, van passar els cincs grups que formaven la línia de tercer de primària per l'aula que tenien assignada els geganters.

 
      
La Colla dels Castellers de Rubí, va valorar l’activitat com a molt interessant, doncs els alumnes estaven molt participatius i entregats amb tot el que allà es feia; Segons fonts del secretari de l’entitat, Carlos Casado, van passar-ho d'allò més bé amb els diferents grups d'alumnes de primària, que van rebre explicacions teòriques i practiques sobre el mon Casteller. La participació d’aquesta entitat a la mostra de cultura popular, es va centrar al voltant de la formació d’un Pilar, per cada grup de nois i noies després d’escoltar les explicacions sobre el món casteller i les parts dels diferents castells, s’acaba fent una demostració i alguns alumnes i professors es van animar a fer un pilar.



   
 
L’Esbart Dansaire de Rubí realitza la seva mostra de cultura popular i tradicional a l’escola Maristes al voltant de dos balls tradicionals, El ball de Bastons i el Ball de Gitanes, molt arrelat a la nostra ciutat. El diferents grups de nois i noies que anaven passant per la seva estada, van poder aprendre i participar en aquests dos balls.

Per part de l'escola flor de Neu, van participar dues monitores que van iniciar en els nois i noies en el nostre ball popular, la Sardana.
 
La Colla de Diables Rubeo Diablorum va ser la encarregada de portar a l’escola Maristes, la mostra taller de foc, amb el suport d’un Power Point, van explicar en els diferents grups d’alumnes, que es un correfoc, els orígens dels correfocs i dels diables, el tipus de pirotècnia que poden utilitzar les colles de diables en els correfocs, el funcionament dels correfocs i ravals,  per acabar parlant de les tres colles locals de la ciutat.


    
Per finalitzar la tarda, tots els alumnes, professors acompanyants i entitats van sortir al pati del pavelló, on els professors van agrair l’assistència de les entitats per tercer any consecutiu en l'activitat i en els nens i nenes per la seva participació; un representant de cada grup d'alumnes va donar un ram de flors a cada una de les cinc entitats participant i com a cloenda de la tarda, els diables del Rubeo Diablorum van fer una petita demostració amb la figura de foc i un petit raval de foc.

Han col.laborat amb els textos, Marc Albert Lopez Extremeña de la Colla de Geganters de Rubí, Carlos Casado Secretari de la Colla de Castellers de Rubí, Jose Barquin Cap de Colla dels Diables Rubeo Diablorum i Joan Manel Camps President de l'Esbart Dansaire de Rubí.

Fotografies de l'arxiu de les entitats referenciades en aquesta entrada.
  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada