.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dissabte, 26 de març del 2016

Entrevistes - Ana Arenas Verdugo - Castellera

 
Dades de la persona entrevistada.
    
    Nom i Cognoms: Ana Arenas Verdugo
    Data Naixement:  16-09-1972
    Lloc de Naixement:  Terrassa
    Anys de residencia: a Rubí Tota la vida
    Anys de residencia: a Catalunya Tota la vida
    Càrrec que ocupa a l’entitat:  Membre de la junta i
    membre actiu de la colla sempre.
    Càrrecs que ha ocupat a l’entitat: Presidenta 2011 - 2012
  
 
 
Dades de l’entitat
  
     Nom de l’entitat: Colla de Castellers de Rubí
     Adreça Postal:  C/ Xile s7n ( Ateneu Municipal)
     Telèfon de Contacte: 657591062
     E-Mail:  arye-5@hotmail.com
     Any de la seva fundació: 1986
    
Quines van ser les persones que van fundar l’entitat i  a quina data es va crear?
 
La colla es va fundar uns anys abans per un grup d’amics joves, que els agradaven i volien fer castells, van aconseguir que les seves famílies en formessin part i així poder fer castells, la majoria eren membres d’un esplai, avui l’Eixam de Rubí i van esta uns anys fent castells; Després es va desfer la colla i al cap d’un parell d’anys van tornar-hi i es quant es va crear la colla actual Castellers de Rubí,  van canvia l’escut i van apadrinar-nos els Castellers de Barcelona, es per això que portem el seu color vermell (que ens va anar bé, com som de Rubí i el Rubí es vermell, ja anava bé!!)  
 
Quins són els objectius de l’entitat?
 
L’objectiu principal es fer Castells, però com tota entitat cultural darrere hi ha un treball d’equip, disciplina i ganes de transmetrà uns valors, “Força , Equilibri, Valor i Seny” son valors que intentem inculca en els mes petits i que no sols els hi serveix per fer castells,  sinó per la vida diària.
 
De quants socis disposen actualment?
  
Ara mateix els socis son unes 50 persones actives i a més tenim els antics membres i amics que no venen als assajos però si a les diades i quan els necessitem, que ara mateix es sempre, ja que per fer castells necessitem moltes persones sobre tot per la pinya, ja que la prioritat es la seguretat alhora de fer castells.
 
Entre quines edats?
 
Tenim membres des de 2 anys fins a “iaia” Paulina que té 75 anys , però els petits no poden pujar al castells fins que no tenen 4 anys com a mínim, a partir d’aquesta edat ja comencen a pujar i a aprendre, ara mateix tenim sobre tot nois i noies d’entre 14 i 24 anys, hi hagut èpoques en que érem mes adults que jovent, altres no teníem canalla, com en el moment actual que estem sense canalla, sols hi ha un acotxador, la Gloria i no tenim anxaneta, però esperem que quan comencin els assajos vinguin incorporacions noves i podem fer els castells complets.
  
La seu de l´entitat és un local propi, llogat o municipal?
 
Es un local de l’Ajuntament compartit amb altres entitats
 
Quines activitats fan habitualment?
  
Els dilluns es per assaig de canalla de 19 a 20 h i el divendres de 20,30 a 23 per tota la colla , les diades son normalment els diumenger al matí
 
Quines activitats extraordinàries fa l´entitat?
  
Durant l’any a part de les activitats de colla, fem diverses activitats socials per dir-ho d’alguna manera, calçotada al febrer – marc, un concurs de paella entre els membres de la colla, anem de colònies durant 3 dies, fem sortides per caminar a la Mola, al Santuari de Papiol, fem el Caga Tió per la canalla, sopar de Nadal, etc... intentem fer moltes activitats conjuntes, això fa colla.  
 
Activitats conjuntes amb altres entitats?
 
Formen part de la Taula de Cultura, des d’aquesta taula s’organitzen  diferent activitats com Sant Roc, activitats de Festa Major, i sempre que alguna entitat ens demana participació, intentem participa com per Sant Galderic, els Xatos, festa del barri del Pinar, etc... 
 
Quines són les fonts de finançament?
 
Tema complicat ... rebem una subvenció de l’Ajuntament, els beneficis del Bar de Festa Major i les quotes dels socis son part de la financiació que sustenta la colla, també  de vegades fem alguns tallers per grups de joves francesos, que s’allotgen a Rubí i volen veure o saber com es fa un castell, Els cobrem un preu simbòlic.
 
Des de quan és soci de l´entitat?
 
Fa  9-10 anys
 
Com va arribar a l’entitat?
 
La meva filla des de sempre li agradaven els castells, es quedava bocabadada mirant la tele quant els feien i jo mai ho vaig entendre perquè soc filla de un castellà i una sevillana i no ho veia com algú habitual a la meva vida, però estava a l’AMPA del seu col·legi, el Pau Casals de Rubí i ens van oferir fer un taller de Castells i jo ni sabia que hi havia castells a Rubí, i vam dir que si i vaig pensar a veurà si se li passa aquesta febre que té per els castells, després de fer el taller vam entrar a la colla i fins avui, una vegada que coneixes el món casteller es com una adrenalina i canvies fins i tot la teva forma de viure, una part de la teva vida esta dedicada a ompli el teu temps amb la colla i els castells , penses en les vacances i ho planteges quant no tens diades, planifiques els caps de setmanes mirant el calendari de la colla , però tot i això mereix la pena.
Pertany a una altre entitat o associació?
 
NO, no per rés, sinó per falta de temps...
 
Quina de les activitats que fan durant l´any li agrada més i perquè?
 
La Diada de Festa Major sens dubte, ets a casa i el que aconsegueixes amb la colla ho aconsegueixes amb la teva gent i a la teva ciutat, esta el poble al teu costat i ex-castellers i amics venen a fer-nos costat; L’alegria que s’ha sent quant escoltes les gralles anunciant que el castell esta complert i veus que baixen i ho has aconseguit amb tots després de molt treball, no te preu, ni es pot explicar sinó ho vius i ho sents.
 
De tots els moments que ha viscut a l’entitat, quin ha estat el més especial per a vostè?
 
Hi ha molts però el més especial, com a colla va ser l’any passat quant després de molts anys van aconseguir per fi fer la Torre i per Festa Major va ser increïble; Com a personal hi ha dos moments molt especials, un va ser quant la meva filla va fer un pilar a la Plaça del Blat de Valls, que es la Plaça per excel·lència del castellers, va ser un honor i vaig plorar d’emoció, de sentiment i d’orgull perquè la van escollir per el seu esforç; I l’altre va ser el dia que vàrem enterra en el meu sogre, teníem diada, i la colla va espera que arribéssim, els meus fills no havien anat i tota la colla va demostrar el seu dol i respecta al meu home i la meva família, fent un pilar amb la meva filla dedicat al seu avi, sense paraules.
 
Es fàcil compaginar l’entitat en el dia a dia i la família?
 
De vegades si,  però si vols es trobar el temps i organitzar-te
 
L’entitat esta amb algun projecte o te algun projecte de futur?
 
Encara no ha començat la temporada, hem de canvia junta i directiva i a l’assemblea sortiran els projectes per el nou any, però el que si portem treballant des de fa temps es intentar aconseguí que la gent de Rubí ens conegui , entengui que fem i perquè ho fem, sobre tot que sàpiguen que això es part de la nostra cultura i s’ha de difondre
  
Algun suggeriment per millorar les relacions amb l’administració?
 
Que no ens ho posin tan difícil amb els papers, massa burocràcia i masses explicacions, rebuts, assegurances , etc.... necessites una gestoria si no vols que et facin enrere una subvenció ... esta bé que demanin hi sàpiguen en que ens gastem els diners que ens donen, però s’hauria de fer més senzill.
  
Què li diria als rubinencs i rubinenques per a animar-los a fer-se socis de la seva entitat?
   
Que convisquessin un mes amb nosaltres, als assajos, a les diades, es una entitat on  tothom es útil i té cabuda, si ets alt pots ser primeres o vent, si ets baixet pots ser baix, crossa, tap), si ets jove pots ser terç, dosos, agulla, si ets nen pots ser acotxador o anxaneta; Pots ser gras o primet, pots ser jove o vell que  sempre tens una posició a la pinya , sense la pinya els castells no s’aixequen o sigui que tots som importants, es una activitat que tothom pot fer, espero que algú s’animi i vingui a fer-nos costat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada