.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dilluns, 18 de setembre del 2017

Entrevistes - Ismael Gutiérrez Morales - Geganter

Des de que formo part i participo en la cultura popular tradicional de la ciutat, m’havia cridat l’atenció uns gegants molt especials, però sobretot un nano que es desviu per Ells, Ismael Gutierrez. Fa poc van presentar-me'l, al comentar-li si volia col·laborar amb el blog de cultura, vaig descobrir una magnífica historia.

Avui entreguem l'entrevista que li hem fet, però per coneixer la seva historia vaig demanar a un bon amic que el coneix força be, m’envies quatre ratlles, Gracies Félix Magallón:

Club Amics de Rubí. El seu president.

L'Ismael, promotor de la colla es va iniciar al món geganter per casualitat. La seva mare ens explica que quan tenia al voltant de dos anys el va portar a veure la Trobada d'Escoles de Catalunya que va organitzar la Colla Gegantera del Teresa Altet perquè descobreixi els gegants i no els tingués por. La reacció de l'Ismael, però no va ser de sorpresa o temor, va ser d'enamorament i a partir d'aquell dia va acompanyar qualsevol cercavila gegantera que hi havia al poble.

Als 4 anys a l'activitat "protagonistes" de la seva escola en la qual cada família havia de explicar el que més l'agradava al seu fill i portar algun objecte representatiu, a la seva mare se'l va ocórrer construir un petit capgròs. Podríem dir que ja no se'l va treure. Anava a les cercaviles, s'apropava als gegants... En definitiva va començar a viure amb una veritable passió el món geganter fins que als 6 anys va entrar definitivament a formar part de la colla gegantera del Teresa Altet, primer portant capgrossos i després ja com a portador de l'Oriol. D'allò han passat 8 anys i aquesta passió no només no la perduda sinó que l'ha convertit en una manera de viure, ha creat la seva pròpia colla de gegantons i capgrossos i només té 14 anys.

M Ángeles Herrero explica que:

Ismael Gutiérrez va començar a la colla gegantera del Teresa Altet amb 6 anys. Des de llavors s'ha mostrat motivat dia rere dia amb la colla i el món geganter.

Els seus inicis van ser amb l'aportació dels seus propis capgrossos. Creats gràcies al suport i la col·laboració de la seva família, els hi portava a les trobades donant un punt de creativitat i iniciativa a la colla.

Ismael ha crescut amb nosaltres, com d'altres nens i nenes, familiars de colla, sempre s'ha sentit integrat, col·laborador i participatiu, tant pel que fa a la seva aportació d'idees amb les seves creacions com a les seves funcions de portador.

Amb el temps arribà a ser el portador del nostre gegantó Oriol, feliç ell per sentir-se gran i nosaltres per intentar ensenyar-lo els balls típics i el saber estar com a portador principal.

Ismael no només es va saber adaptar a les circumstàncies de nou sinó que quan la manta blava de la faldilla de l'Oriol el cobreix, Ismael transmet la part del seu jo que no sempre mostra i es converteix en el germà petit de la Teresina, entremaliat, dinàmic, extravertit i divertit.

Aquesta il·lusió i creativitat participativa la va transmetre una vegada més al seu entorn familiar i amb la seva ajuda va crear el seu gegantó amb el qual va néixer la seva colla.

Avui ja comença a portar la Teresina a la vegada que gaudeix dels seus gegantons i amb la seva trajectòria mai sabem fins on arribarà...

Entrevista a Ismael Gutierrez.

Dades de la persona entrevistada.

Nom i Cognoms:Ismael Gutiérrez Morales
Data Naixement:13/01/2003
Lloc de Naixement:Terrassa
Anys de residencia a Rubí:14
Anys de residencia a Catalunya:14
Càrrec que ocupa a l’entitat:Cap de colla
Càrrecs que ha ocupat a l’entitat.:Cap de colla

Dades de l’entitat

Nom de l’entitat. Colla Gegantera Club Amics de Rubí
Adreça Postal: Carrer Madrid 47 (Rubí)
Telèfon de Contacte 722587700
E-Mail: gegantersclubamigosrubi@gmail.com
Any de la seva fundació. 2006

Quines van ser les persones que van fundar l’entitat i a quina data es va crear?

Jo, el 27 de juliol de 2006

Quins són els objectius de l’entitat?

Poder fer arribar el món geganter a tota la gent que estigui interessada

De quants socis disposen actualment?

7 socis

entre quines edats?

de 14 fins 57

La seu de l´entitat és un local propi, llogat o municipal?

El lloc on guardem les figures a una casa particular.

Quines activitats fan habitualment?

Cada temporada anem a trobades geganteres de la ciutat com la de Sant Roc, la de Sant Pere,... també algun taller a algun casal d’estiu, escola,... 

Quines activitats extraordinàries fa l´entitat?

Fem sortides fora de la població, per exemple aquest any hem anat a El Prat, Vacarisses, Sant. Cugat,... i cada any intentem anar a alguna població on mai hem anat per descobrir més llocs de Catalunya.

Activitats conjuntes amb altres entitats?

Quines són les fonts de finançament?

No en tenim.

12) Des de quan és soci de l´entitat?

Des de la fundació de l’entitat.

Com va arribar a l’entitat?

Pertany a una altre entitat o associació?

A la Colla Gegantera del Teresa Altet.

Quina de les activitats que fan durant l´any li agrada més i perquè?

M’agraden totes per igual, ja que en totes les sortides tens l’experiència de conèixer a gent, i passar una bona estona en germanor amb colles de llocs variats.

De tots els moments que ha viscut a l’entitat, quin ha estat el més especial per a vostè?

Sobretot he de destacar que cada vegada que he construït un gegant o capgròs m’ho passo molt bé perquè aprens coses noves i intentes innovar i agafar tècniques més avançades

Es fàcil compaginar l’entitat en el dia a dia i la família?

Alguna vegada hem hagut d’anular algun compromís familiar. 

L’entitat esta amb algun projecte o te algun projecte de futur?

De moment tenim un projecte en marxa que es de fer un gegant i una geganta de mides similars als gegants Roc i Paula. Es possible que l’any 2018 estigui enllestida la geganta però encara no ho puc fer oficial.

Algun suggeriment per millorar les relacions amb l’administració?

No.

Què li diria als rubinencs i rubinenques per a animar-los a fer-se socis de la seva entitat?

Què la nostra entitat és particular i que tothom que vulgui passar una bona estona amb nosaltres, que ens envií un WhatsApp per poder contactar amb ell/ella. Ja saps si vols endinsar-te al món geganter vine amb nosaltres que ho s’ho passareu molt bé.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada