.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dimecres, 27 de setembre del 2017

Trobades - Els Gegants de Rubí se'n van a Montornès del Vallés - Gegants

Diumenge, 17 de setembre els gegants i gegantons de la Ciutat, el Roc, la Paula, la Laia i el Galderic, acompanyats per la Colla de Geganters de Rubí, van participar de la Festa Major de Montornès del Vallès.

Es tractava de la 28è Trobada de Gegants de la població vallesana, visitant als companys: en Bartomeu Sala i en Pere Anton de Rocacrespa, gegants de Montornès, i presenciant al final de la Trobada, l’acte central de la festa gegantera: “El Ball de la Dansa de la Batalla”

L’activitat va començar amb la plantada gegantera a les 10h amb les colles geganteres participants (Gegants d’Abrera, Caldes de Montbui, Barberà del Vallès, barri de Gràcia (BCN), barri de Poble Sec (BCN), Vilanova del Vallès, Verdú (Lleida), Rubí i el Drac d’Or de l’Hospitalet del Llobregat, juntament amb la colla organitzadora). Seguidament, cap a dos quarts de dotze, va iniciar-se la passejada pels carrers de Montornès; on cap les 13h, va arribar el moment culminat de la Festa: “El Ball de la Dansa de la Batalla”, a la pl. Joan Miró.

“El Ball de la Dansa de la Batalla”

El cas dels gegants de Montornès del Vallès és ben singular. Sempre acostumem a associar la idea de gegants a una parella mixta; un home i una dona. Però en aquesta vila això no és així. Els seus gegants són dues figures masculines.

Són en Bartomeu Sala i en Pere Anton de Rocacrespa i els podem situar en l’època de la Guerra dels remences. En Bartomeu Sala era fill de Montornès del Vallès i en Rocacrespa era comandant de les tropes enviades per Barcelona a lluitar contra la resistència dels remences. La dansa dels gegants és “El Ball de la Dansa de la Batalla”, composta per Enric Montsant, l’any 1989, amb coreografia pròpia de la colla gegantera. Durant el ball, després de representar l’inici de la batalla de Montornès, els gegants simulen plena lluita fins que el gegant Pere Anton de Rocacrespa cau literalment i és agafat pels geganters que són darrera seu.


Crònica de Marc Albert Lopez de Extremera, adjunt de presidencia de la Colla Gegantera de Rubí
Fotografia de l'arxiu de la Colla Gegantera de Rubí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada