.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dimarts, 5 de setembre del 2017

Tradicions - Les Festes del Foc dels Pirineus "Les Falles" - Festes Populars




Amb motiu del primer aniversari de la declaració per part de la UNESCO de les festes de foc dels Pirineus com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus de la UdL va inaugurar el dia 1 de desembre una exposició que recull la diversitat de tradicions (falles, haros i brandons) entorn les festes del foc que anualment se celebren al solstici d'estiu a seixanta-tres pobles fallaires d’Andorra, Aragó, Catalunya i França.

Es tracta d'una mostra itinerant de la Direcció General de Cultura Popular Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat, que aquesta setmana, dins els actes de les festes de Sant Roc, tenim l’oportunitat de visitar a la sala noble de l’Ateneu Municipal de Rubí, que reflecteix la riquesa d'aquesta tradició que consisteix en baixar des de les muntanyes fins a la plaça del poble, unes torxes, o falles, enceses que culminen en una foguera a l’entorn d’un arbre de foc. S'hi presenten fotografies, audiovisuals i també una quinzena de torxes provinents de diferents pobles, per explicar la importància, la simbologia i el origen de la festa, la seua transversalitat al llarg del territori pirinenc i les danses i rituals que l’acompanyen.












Cada any, coincidint amb el solstici d'estiu, al Pirineu és tradició fer córrer les falles, els haros i els brandons en agraïment per les collites rebudes i per espantar els mals esperits. La UNESCO ha declarat aquesta tradició Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

La festa, generalment denominada amb el nom de falles, consisteix en baixar des de les muntanyes fins a la plaça del poble, unes torxes, o falles, enceses amb un foc vital i renovador, que culminen en una foguera a l’entorn d’un arbre de foc.

Existeixen diverses modalitats d’aquest esquema festiu, tant en la confecció i la tipologia mateixa de les falles com en la forma de manipular-les, variacions que responen a les especificitats locals de cada indret. També s’hi inclou en aquesta modalitat de celebració les festes de foc que en dos pobles dels Prepirineus es celebren també durant el solstici d’hivern.

La celebració de la festa de les falles dels Pirineus és en l’actualitat un dels màxims exponents del patrimoni cultural de la serralada pirinenca i constitueix, per tant, un element cultural que aplega pobles i valls dels Pirineus en una gran celebració de caràcter transfronterer.


Fotografies de Jaume Comas, gestor del Blog de Cultura

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada