.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dimecres, 13 de maig del 2015

Cap Ullu - Colla de Diables Rubeo Diablorum - Bestiari


A Rubí es troben dos poblats ibèrics: el  poblat ibèric de Can Fatjó i el poblat ibèric del parc del castell. Es té constància d'una ocupació ibèrica al jaciment de Can Fatjó des del segle V a. C fins al segle II a. C. Els poble iber que es va assentar als dos poblats ibèrics coneguts a Rubí pertanyia al grup ibèric dels laietans, situats geogràficament entre el sud del riu Llobregat i el riu Tordera.

Es conegut a Rubí que dues de les colles de Diables Locals, la Colla de Diables de la Riera i la Colla de Diables Rubeo Diablorum han adoptat simbologia Ibera en les seves indumentàries i estris de foc festiu, en els de la Riera esta present en l’estampat dels Tratjos de Diables i en el logotip, en els Rubeo Diablorum, les maces de diable representen llances iberes i la seva Bestia de Foc es un Llop.
 
Els ibers posseïen diversos animals sagrats, com ara: el brau, el porc senglar, el lleó, l’àliga i el llop. El llop era adorat sota diversos símbols i accepcions, com a protector de la llum i de les tenebres. El llop era oposat amb l’àliga, símbol del món superior, designava el déu del cel.
 
Hi havia una dualitat cel-infern molt present entre els ibers i és representada per mitjà de la dualitat àliga-llop. Es creu que el llop era el patró dels ilergetes; en les seves monedes hi apareix un llop en la inscripció que simbolitza la ciutat (llop en iber és "tir"). El culte al llop va evolucionar extraordinàriament fins a considerar-lo i adorar-lo com a déu protector dels morts.


  
La Colla de Diables Rubeo Diablorum desprès de molts anys, va decidir tenir una bestia de foc, i a Vilafranca del Penedès, un escultor que ja havia construït altres besties, per altres colles de diables com pot ser la de les Guinyoles, va construir un Cap de Llop, que per votació popular va adoptar el nom de Ullu; El nom del Escultor es Elies Alvarez, autor de varies besties de colles de diables de Catalunya, i el nom de la bestia Cap Ullu.
     
El Cap Ullu neix l’any 2010 i crema per primera vegada a la festa Major de Sant Pere del mateix any. Avui ja s’ha fet el seu lloc entre la imatgeria local i participa en els correfocs de festa major de Sant Pere i la Trobada de besties de foc de la festa major petita Sant Roc i arreu on es convidat.

Textos revisats per Jose Barquin president de la Colla de Diables Rubeo Diablorum.
Fotografies Roser Aguilar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada