.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dissabte, 30 de maig del 2015

Josep Clavé - 150 anys de Cant Claverià a Rubí - Unió Rubinenca

 
Celebrem els 150 anys de cant claverià a la nostra ciutat de Rubí, alhora que serveix per retre homenatge a la figura de Josep Anselm Clavé i la importància que va tenir a mitjan segle XIX entre el món obrer per la seva visió progressista, compromès amb la llibertat i la justícia social.
 
Josep Anselm Clavé va crear el 1850 “La Fraternidad”, la primera coral d’Espanya formada per classe obrera.
   
. Rubí va ser sensible a la crida de Josep Anselm Clavé “llibertat, igualtat i fraternitat” i l’any 1860 va néixer la primera coral amb l nom d’El Laurel Florido” al cafè del Cal Boniquet, el carrer de Sant Joan.
  
. El 6 de novembre de l’any 1863 es fundà “El Parnaso Rubinense”, format al cafè “El Jardin, actual Casino Espanyol, que fou inaugurat oficialment l’any 1864, any en què “El Laurel Florido” s’hi va fusionar. Aquesta coral es va mantenir activa fins el 1970.
 
. El 1883, el Centre Democràtic Republicà, es va formar “Los Obreros Rubinenses”.
 
. El 1903 la “Coral Antigua Amistad” també fa la seva presencia a Rubí.
 
. Entre els anys 1945 i 1946 surt a cantar caramelles “La Colla de la Punxa”, que destaca pels seus popurris sobre l’actualitat Rubinenca.
  
. El mateix any 1946 van néixer les corals “Coral Sant Pere i La Lira Rubinense”
 
. L’any 1949 antics cantaires de l’extinguída “Los Obreros Rubinenses”, comptant amb altres cantaires d’una clara opció claveriana de les corals “ La Colla de la Punxa” i “La Lira Rubinense”, van decidir construir-ne una que reflectís de forma inequívoca l’obra de Josep Anselm Clavé amb el nom “Coral Unió Rubinenca”.
 
Fins aquí, un petit itinerari dels 150 anys del Cant Claverià a Rubí.
 
Textos extrets de Butlletí Grup Col·laboradors Museu Rubí, 150 anys de Cant Claverià a Rubí (1860-2010), revisstas per Joan Sutrias i Asenjo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada