.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dimecres, 6 de maig del 2015

Entitats - Agrupació Coral Unió Rubinenca - Cant Claverià

 
La societat Coral Unió Rubinenca neix l’any 1949, quan antics integrants de “Obreros Rubinenses”, esperonats per altres membres de les Corals existents a Rubí, com “La Lira Rubinense”, “El Pamaso Rubinense” i la Colla de la Punxa, cantaires d’una clara opció Claveriana, van deixar les seves respectives agrupacions per constituir-se en una que reflectís de forma inequívoca l’obra d’en Clavé.
 
La formació d’aquesta Coral va ser possible amb el recolzament excepcional a l’empara de la cooperativa de consum “La Rubinense”, presidida per Josep Turu i Sallés, el qual defensà la seva integració dins de les seves seccions de l’entitat que presidia. Va quedar doncs, oficialment constituïda el 7 d’abril de 1949 amb el nom de “Sociedad Coral Unión Rubinense”, denominada en Castellà per imperatiu legal del regim franquista.

 
El primer president va ser la persona d’en Josep Aguilera i Serra, que, amb molt encert i amb la col·laboració d’altres destacats Claverians, va seguir les petjades dels antics cors d’en Clavé sota el mestratge d’en Miquel Casas i Bell com a primer director i amb la col·laboració de quaranta-cinc cantaires.
 
Es feia la presentació al teatre-Cinema Domènech el 3 d’abril i a la vegada també ho va fer la “Secció Escènica” de la “Cooperativa de Consumo La Rubinense”, les primeres cançons interpretades foren Salut Cantors, de Thomás, Les Flors de Maig, de J.C. Clavé, i Atenció, del mestre Miquel Casas Bell.

 
En aquell mateix any de 1949 i ja per Pasqua es va sortir pels carrers i places de Rubí per cantar les Caramelles, activitat que es manté fins els nostres dies, i el 6 de novembre es va celebrar la benedicció del primer estendard de l’agrupació; Es va costejar amb la recaptació de la primera cantada de Caramelles i amb l’aportació econòmica d’alguna que altre persona. Els padrins foren Josepa Vila i Ramon Rusiñol, la junta rectora de la cooperativa i la junta de la Coral. A l’acte de la benedicció hi assistiren 67 estendards de corals claverianes de les diverses contrades de Catalunya.

 
Per consolidar l’entitat, el 1950 forma part com a membre de ple dret de la Federació de cors de Clavé, de la qual encara és membre.
 
També va entrar a formar part de la comissió organitzadora pro-monument a Josep Anselm Clavé, el qual, amb les corals “El Parmaso Runinense” i la Coral Sant Pere, fou inaugurat el 7 d’octubre de 1951 a la plaça de l’Aurora (Avui plaça de Josep Anselm Clavé). L’estàtua és obra de l’escultor Rubinenc Miquel Gomita.
 
 
 
L’any 1974, coincidint amb els 100 anys de la mort del gran mestre Clavé i els 125 anys d ela fundació de la seva obra, es celebra el 26 de maig les seves obres d’argent davant del monument Clavé amb la participació de 24 agrupacions corals amb els seus respectius estendards. Varen cantar tots plegats, Les Flors de Maig, acompanyats de les bandes Colla Nova i Vinya de Sants. Es va efectuar una cercavila per la població, fins a la casa de la Vila, i la Coral Unió Rubinenca va cantar el conseqüent Himne a Rubí,. Seguidament tots els cantaires interpretaren, aplegats per la batuta del mestre Josep Rusiñol, Salut Cantors i La Dansa del Amor, per concloure l’acte. A la pista poliesportiva de la Cooperativa La Rubinense, i amb la participació de totes les corals i també sota el mestratge d’en Josep Rusiñol, es va cantar l’Empordà, i, sota la batuta del que fou el primer mestre en Miquel Casas, s’interpretà Els Pescadors.

 
L’any 1999 l’entitat va celebrar les noces d’or i aquest esdeveniment va ser possible amb el suport del departament de cultura de la Generalitat, l’Ajuntament de Rubí, la Federació de Cors Clavé, “la Caixa”, així com dels socis protectors, a mes d’altres persones i entitats corals que varen donar el seu recolzament.
 
La celebració es va iniciar el 29 de maig a les 8 del vespre, amb una missa a l’església de Sant Pere en memòria dels difunts de la Coral.
 
A les 10 de la nit, al teatre Municipal La Sala, va tenir lloc un gran concert a càrrec de la Banda Municipal de Musica de Barcelona i la Macro Coral del Baix Llobregat.



 
Diumenge matí del dia 30 hi hagué una concentració de les societats civils assistents a la festa al Complex Cultural Escardivol i, a continuació, la sortida a la Casa de la Ciutat, on es cantà, sota la direcció del mestre Domènech Montasell i Andiñach, el Cant a la Vinya.
 
A les 11 del Matí, a La Sala, es celebra un concert de les corals Rubinenques amb la participació de tres cors de l’Escola Municipal de Musica,  l’Obrador Coral, el cor de l’Església Evangèlica i la Coral Moragas i Barret.
 
L’acte va finalitzar amb un concert de la banda simfònica de  Martorell, que presentà un recull de música Catalana, i l’actuació de la Coral Unió Rubinenca acompanyada per la Banda Simfònica de Martorell. Les peces foren El Nostre Cant, Les Aromes del Queralt i Himne a Rubí.
 
 
 
 
Sota la direcció del mestre director Domènech Montsell, com a colofó final, s’interpretà Els Segadors per part de totes les corals, amb l’acompanyament de la Banda Simfònica dirigida també per en Montasell. A continuació s’oferí un refrigeri a l’Escola Pau Casals.
 
Actualment la junta de l’entitat esta formada de la següent manera: President Joan Cera i Escabrós; Sotspresident, Joan Reventós i Llunell; Secretari, Joan Sutrias i Asanjo; Sots-secretari, Ignasi Marroyo i Rodriguez; Tresorer, Antoni Prior i Martinez; Comptador, Isidoro López i Alacid, i vocals, Joan Campderrós i Riba, Jordi Canals i Pujol, Josep Majó i Miró, i Pau Gallardo i Girol. La mestra directora es Sra. Fàtima Miró i Vega.
 
Aquest petit resum no hauria estat possible sense la recopilació de dades feta pel cantaire ja finit i gran Claverià que fou Joan Cardona i Vila.
  
Textos extrets de Butlletí Grup Col·laboradors Museu Rubí, 150 anys de Cant Claverià a Rubí (1860-2010), revisstas per Joan Sutrias i Asenjo.
  
Fotografies  arxiu Unió Coral Rubinense, Grup Fotogràfic el Gra

2 comentaris: