.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dissabte, 23 de maig del 2015

Colla Geganters de Rubí - Bateig de'n Roc i la Paula - Gegants


Després dels primers quatre anys d’Ajuntaments democràtics, a finals de 1983, l’equip de govern municipal decidí reformar els gegants, tot conferint-los una nova fisonomia. A tal afecte es convocaren diverses reunions amb representants d’entitats, artistes, particulars, etc .., a les quals van assistir, entre d’altres, Isidre Rubio (Esbart Dansaire), Miquel Rufé (Museu Rubí), Maria Carbonell (Figurinista), Miquel Mas (Pintor), i el regidor de Cultura Pere Jacas. En aquestes reunions es va estudiar la transformació i la nova imatge dels gegants, D’aquestes reunions va sorgir la idea de crear una parella de <<Catalans benestants>> de principis de segle, els quals com era costum, anaven vestits de negre.
 
El disseny dels vestits fou encarregat a la Rubinenca Maria Carbonell, figurinista de l’Esbart Dansaire, i la seva confecció al taller del sastre <<Llorenç>> de Barcelona, menys les gandalles (red), que foren muntades per la senyora concepció Muntanyola de Casal d’Avis de Rubí (avui Casal de la Gent Gran).
 
La Geganta porta doble faldilla, davantal, brusa de coll tancat, mantellina, mocador d’espatlla, gandalla, in llaç que subjecta la mantellina, un mocador de mà, una Toia, i diverses punyetes, que rodegen els punys, els colzes i el coll, així com arrecades i dos camafeus. Ell porta faldó, gambeto, faixa, armilla, gandalla, llaç de coll amb joia, una ruixa damunt l0armilla, punyetes als punys, barret de copa amb sivella, un penjoll subjectat a la faixa, i un pergamí a la mà esquerra. Els cost de la confecció dels vestits fou de 600.000 pta.
 
Les joies foren realitzades al taller del sastre Llorenç de Barcelona, i el barret de copa al taller de Ma. Àngels Mercader, d’arenys de Munt. Fou en aquest taller, on es construïren les bases metàl·liques d’alumini que suprimirien les de fusta. S’efectuà el repintat dels gegants, segons informacions de Ma Àngels Mercader, aprofitant els anteriors gegants Isabel i Fernando. Al Llibre Registre de Manaments de Pagaments de l’Ajuntament de l’any 1984, vàrem trobar una referencia que diu: 28-07-1984, expdiente 2.938, a Maria Àngels Mercader, 190.000 pts, en concepte restauració gegants.
 
Totes aquestes actuacions succeïren a principis de 1984. Els gegants van ser acabats de guarnir a les antigues dependències de la pista  rubinenca, Joan Vallvé i Fornós se’n carrega de les tasques de preparació.
  
El 27 de Juny d’aquell any, a les vuit del vespre, foren presentats duran el pregó de Festa Major. Actuaren com a padrins els gegants de Sabadell, i els posaren els noms de Roc i Paula.

 
En Miquel LLugany i Paredes, aleshores alcalde de Rubí va fer referencia aquest acte, tot dient:
 
".../... Enguany, però, ens retrobarem amb dos personatges molt nostres que, desprès d’un llarg viatge, han retornat a Rubí. Pel camí han deixat l’avorriment, l’hermetisme, les connotacions i els noms d’un passat, afortunadament oblidat. Els Gegants estaran amb nosaltres, passejant i dansant pels carrers de la Vila. Abans, però, caldrà que tots plegats els donem la benvinguda i els posem els seus noms, que hauran triat els seus padrins, els nens i nenes de Rubí.
 
Ells amb nosaltres, ballaran gitanes, passejaran, jugaran, participaran al a Festa.
 
I veuran, un cop mes, com aquest poble solidari, patidor, integrador, però també esperançat, fa palès el seu desig i voluntat de seguir endavant.  .../...
 
Així doncs, la Festa és a punt. El bateig dels gegants també, tots hi sou convidats. Bona Festa”.

 
Textos, extrets del llibre, Gegants Capgrossos i altres entremesos de Rubí
Fotografies Jordi Garcia, @Localpres
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada