.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dijous, 7 de juliol del 2016

Programa - Festival Internacional de Dansa Tradicional - Rubifolk


Programa del Rubifolk'16.

El Hashtag del festival de dansa internacional, serà #rubifolk16, i com diuen a l’Esbart, No et quedis a casa! Vine a ballar amb els grups convidats!


#somculturarubí




Esbart Dansaire de Rubí ens presenta els grups de dansa convidats en el Rubifolk’16: El grup "Miras" de la república del Bashkorstostan, La Companyia Folklòrica Camagua. Venen de Camagüey, Cuba i El grup "Aurtzaka Dantza Taldea" d'Euskal Herria.


El grup "Miras" de la república del Bashkorstostan.

El Bashkortostan és des de 1992 una república constitutiva de la Federació de Rússia. Anteriorment coneguda com la República socialista soviètica autònoma dels Bashkirs.

D’on venen els Bashkirs? Aquesta pregunta se la plantegen els historiadors des de fa temps. Es qüestionen si van arribar directament de l’Ural o del Volga, o bé si es van separar de les tribus del Turkestan. De fet, els escrivents àrabs del desè segle parlen dels Bachkirs com d’un poble habitant en una regió muntanyosa a “vint-i-cinc dies de viatge des de terres búlgares”.

El que si coneixem és que aquest poble es dedicava a l’explotació de minerals i a fer coure, fabricava bones armes i exportava pells de castor.  Que hauria estat islamitzada pels Búlgars del Volga. Al tretzè segle els seus habitants van ser sotmesos pels Mongols i van servir a la seva armada. Finalment, van acabar sota la dominació dels Russos, quan Ivan IV el Terrible va conquerir aquella regió.

Malgrat tot, el poble bashkir va resistir llarg temps i ferotgement a l’annexió russa i va desenvolupar la seva cultura pròpia. És d’aquesta tradició d’on prové el Grup folklòric nacional “Miras”, portador d’una llarga tradició cultural i testimoni de la voluntat d’existir d’aquest país.

El grup canta i balla sobre aquesta terra ruda coberta d’arbres i de grans explotacions agrícoles. Del Volga a l’Ural, les danses mostren festes dels pobles i grans moments de la vida rural, tot això al so de la “kournai”, l’instrument popular bashkir per excel·lència.



La Companyia Folklòrica Camagua. Venen de Camagüey, Cuba.

Cuba és una illa excèntrica i tropical, criolla i africana, fascinant, que ha suscitat tot de cobdícies i desitjos.

La canya de sucre es desplega al sud, format de vastes planes de sòls profunds i fèrtils. L’oest, es consagra a la cultura del tabac i ofereix els paisatges més bells de l’illa.

Sobre els 11 milions d’habitants, els dos terços són descendents de colons europeus, sobre tot espanyols, els altres són d’origen africà, caribeny o mestissos.


Amb la companyia folklòrica “Camagua”, dirigida pel professor Medrano Vireya i creada al 2011, ens trobarem al cor de l’extraordinària riquesa musical i folklòrica de Cuba. Aquest ballet, originari del grup folklòric “Maraguan”, ens proposa un viatge per les arrels de les tradicions caribenyes.




El grup "Aurtzaka Dantza Taldea" d'Euskal Herria

El grup de danses basques Aurtzaka es va formar l'any 1979 com a producte de la fusió de dos grups que tenien més de 10 anys de trajectòria en el món del folklore en general i de la dansa tradicional d'Euskal Herria en particular.

A més a més de les innumerables actuacions al llarg i ample de la geografia del País, han tingut l'ocasió de portar i mostrar la seva riquesa coreogràfica, musical i cultural a Festivals a varis països, entre d'altres, a Escòcia, Gran Bretanya, Polònia, Croàcia, Colòmbia, Argentina i Hongria.

Aquest grup compta amb un ampli repertori de danses originàries de tot el territori basc, amb menció especial als balls Guipuzkoans que sempre ha cultivat com a base de la seva tradició folklòrica.

Actualment treballen fonamentalment entorn les tradicions pròpies de la Comarca de Goierri Guipuzkoana, en la recuperació i conservació de múltiples costums locals i comarcals.


De ben segur que us encantaran!


   
Textos cedits per l'Esbart Dansaire de Rubí
Fotografies de l'Esbart Dansaire de Rubí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada