.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


divendres, 7 d’octubre del 2016

Tradicions - El Ingenio Gegants i Capgrossos - Cultura Popular

   
La tenda “El Ingenio” de Barcelona, situada en el carrer Rauric numero 6 del Barri Gòtic, dedicada a la festa popular, els jocs i l’espectacle, va esta a punt de tancar les seves portes el passat mes de febrer, la seva actual propietària, Rosa Cardona, es jubilava i no aconseguia traspassar el negoci, Barcelona va estar apunt de perdre una d’aquelles botigues que li donen caràcter. El Ingenio nascuda l’any 1838 a estat rescatada per una altre botiga centenària, “El Rey de la Magia” que es nascuda l’any 1881. Tot plegat s’ha celebrat amb un passa carrers que ha recorregut la distancia que separa El Ingenio a dos passes de las Rambles des de el carrer Princesa, on esta la seu original del “Rey de la Magia”. Els 10 capgrossos Municipals de Rubí, sobre els quals hi ha un projecte per recuperar-los per les festes de la nostra ciutat, van ser adquirits a El Ingenio l’any )))) per l’ajuntament de Rubí, que la botiga El Ingenio no desapareixi es una gran noticia entre altres, per la cultura popular i tradicional.
       
No es tractava de traspassar un negoci i punt. La especialitat del negoci son, sobretot, les figures de capgrossos i mascares, un gènere que produïa a la rebotiga el mestre artesà Agustí, que com Rosa Cardona, havia decidit que ja era hora de jubilar-se. El seu es un ofici amb poques mans expertes a Catalunya, i la fortuna ha estat que Pau Martinez, en nom de “El Rey de la Magia”, arriba amb un nou artesà, Juanma. Ell serà el responsable de donar continuïtat a la tradició de El Ingenio.
        
 



    
“Fundada l'any 1838 per la família d'escultors Escaler, aquesta botiga del carrer Rauric ha conservat al llarg dels anys el mateix ambient entranyable que li atorga el fet de dedicar-se a la venda d'una àmplia gamma de productes relacionats amb la diversió , el joc i l'espectacle.
   
Seguint la tradició dels seus pioners, que també eren uns grans artesans, El Ingenio ha mantingut també en actiu el seu taller de producció de figures de cartró pedra, del que han sortit alguns dels més significatius i coneguts personatges de ficció que alegren les festes per tot Catalunya.
       
Al llarg d'aquests 170 anys d'activitat ininterrompuda, El Ingenio ha passat per diverses etapes.  Després d'una crisi econòmica dels seus primers propietaris, la botiga va ser traspassada en els anys vint a Delfí Homs, venedor de figures de sants a prop de la Catedral.  Ell va pensar que a El Ingenio podria continuar el seu negoci, però aviat es va adonar que la tradició de vendre productes de festa estava tan arrelada que no li va quedar altra solució que seguir el negoci dels anteriors amos.  En aquesta època la botiga va viure un dels moments més emblemàtics de la seva història.
     
Actualment l'establiment el regenta Rosa Cardona, néta de Delfí Homs i filla del que va ser durant molts anys un dels grans impulsors de El Ingenio, Josep Cardona, mort l'any 1982. Josep Cardona, casat amb Mercè Homs, filla de Delfí Homs , va saber continuar amb la tradició del negoci que va rebre del seu sogre, donant-li una empremta important com a centre de creació artística juntament amb la botiga de productes singulars difícils de trobar.  Precisament aquesta combinació de botiga insòlita juntament amb el caràcter i la personalitat de Josep Cardona, van ser els detonants de la gran relació d'amistat entre el seu propietari i el poeta Joan Brossa.”

Fotografies de la web de El Ingenio

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada