.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dimarts, 28 de març del 2017

Quaresma - La Vella Quarema, una Vella Arrugada i Xaruga - Tradicions


La Vella Quaresma és la representació de l’època de Quaresma, època que comença l’endemà del Dimecres de Cendra i acaba el Diumenge de Pasqua, es tracta del període de quaranta dies del calendari litúrgic cristià, en el que es preparen per la Setmana Santa.
 
Representa un període de reflexió i penitència per preparar-se per la celebració pasqual. Durant aquest període es practicava el dejuni i l’abstinència.
 
“Quaresma” deriva del llatí quadragesima, o el “quarantè” dia abans de Pasqua.
 
La Vella Quaresma es representa en  la forma d’una vella arrugada i xaruga amb set cames, una per cada setmana de Quaresma. Va vestida com una vella del segle XIX, amb davantal, mocador al cap, normalment robes fosques i porta un bacallà en una mà, i un cistell ple de verdures i arengades a l’altre.
 
Tot i que a vegades havia portat, un bacallà a cada mà, o un bacallà en una mà i en l’altra una graella. Sigui com sigui, tot plegat és símbol de les prohibicions de l’època de Quaresma en que no es podia menjar carn. I era una manera de mentalitzar als infants de que durant aquelles setmanes havien de menjar peix i verdura. Se’ls amenaçava dient-los: “Si menges carn, sa Jaia Serrada vindrà i se t’endurà”.
 
Durant els dies que dura el Carnaval, la Vella Quaresma i el Rei Carnestoltes mantenen una lluita aferrissada on s’acaba imposant l’ordre, la clama, l’austeritat i el dejuni de la Vella Quaresma per damunt de la festa boja i el desordre imposat pel Rei Carnestoltes durant una setmana.
 
Segons diu la tradició, els menjars abundants eren substituïts per sopes d’oli, verdura i aigua, i només es podia menjar bacallà els diumenges.
 
Però la Vella Quaresma no és només un personatge típic de les nostres contrades, i és que també rep noms diferents a altres indrets. A les Balears és coneguda com “Sa Jaia Corema” o “S’àvia Corema”, una  vella mallorquina que penjaven a la cuina de les cases i que evidentment, cada setmana se li tallava una cama. A Barcelona, a part de Quaresma era coneguda com la “Bacallanera”, al Pla del Bages “La Sarraïna”, i al Roselló “La Patorra”.





Rubí compte amb la Geganta Esperanceta, la vella Quaresma de Rubí que va ser creada per una representació de l’Esbart Dansaire “Carnaval” i que actualment la guarda i custodia el mateix Esbart Dansaire, en temps de Quaresma com ho es ara, la trobareu exposada en el Vestíbul de l’Espona, Centre de dansa tradicional Catalana i seu social de l’Esbart Dansaire de Rubí.


Fons, Vikipèdia
Fotografies de Jaume Comas, Gestor del Bloq

2 comentaris:

  1. Súper interesante el Blog. Me alegró de haberlo descubierto. Hace falta personas que nos impliquemos altruistamente en nuestra cultura. Gracias. Un abrazo

    ResponElimina