.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dimecres, 1 d’abril del 2015

El Pilós - Colla de Diables de Rubí - Bestiari

Els pressupostos municipals pels correfocs de Festa Major de finals dels noranta i primers 2000 eren molt ajustats. La possibilitat de fer una sortida amb la Colla sense reciprocitat era pràcticament nul·la. Per tractar de pal·liar aquest problema havia de diversificar l'estructura de les colles. Així, mentre que la Colla de Diables de la Riera de Rubí creava la seva colla infantil, nosaltres rumiàvem la possibilitat de fer una bèstia de foc.

Fotografia: Arxiu Colla Diables de Rubí
Correfoc Festa Major
  
A Rubí, en Pep Borràs ja havia fet el Monstre de la Riera el 1983 i la Colla de Diables de Rubí li va fer la proposta a començaments del 2004. Com no podia ser d'altra manera la bèstia havia de ser un senglar, i així, amb el logotip de la colla i un cap de senglar dissecat, en Pep va començar la feina.
  
La bèstia va sortir del taller el dia 23 de juny de 2004 i va rebre el bateig de foc aquella mateixa nit, als actes que se celebraven amb motiu de la revetlla de sant Joan, “l'Escardilarre 2004”.
  
El nom del senglar no va ser definitiu fins l'any 2005 i es va acordar anomenar-lo "el Pilós" per l'acabament de la figura, semblant a pèls.
  
Originalment portava sis punts de foc davanters, aquests sis van passar a vuit i el 2006 es va fer l'última modificació i se'n van incorporar dos punts de foc al darrere.

El Pilós és petit en comparació amb altres bèsties de foc. Las seves mides aproximades són 200 Cm de llarg, 120 Cm d'ample i 85 Cm d'alçada i el mou un únic portador. La manca d'estatura la compensa amb una agilitat i una cadència de foc mol més elevada que figures majors; i amb quatre servidors ja pot fer.
 
Fotografia: Roser Aguilar
Correfoc Festa Major 2012
  
El senglar s'utilitza als Seguicis de Festa Major, en els correfocs de Rubí i de L'Estany, a altres correfocs no l'hem portat. Als correfocs pot anar obrint-los o treballant com un Ceptrot. Com Bèstia de foc (sol), ha estat a Castellbisbal, al Correllengua 2009 i a la Trobada de Bèsties de Foc de Ripollet 2014; obrint correfocs infantils a Rubí (abans de l'aplicació de la Llei de Foc) i a les cercaviles de torxes de les prediades d'Òmnium.

 Fotografies: Macario Tejerina
Seguici Festa Major 2014
  
Amb la consolidació de la Trobada de Bèsties de Foc de Rubí, la possibilitat de sortides es multiplica.

Textos facilitats per la Colla de Diables de Rubí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada