.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dimarts, 21 d’abril del 2015

Entitats - Colla de Castellers de Rubí - Castells

 
L’any 1984 un grup d’amics Rubinencs engrescats pel mon casteller comencen a fer els primers castells a la ciutat, amb la il·lusió i l’empenta fundant la Colla de castellers de Rubí l’any 1996, tots els inicis son complicats, la perseverança els  condueix en pocs anys aconseguir castells de set.  
 

 L’any 2005, arriben temps difícils, l’entitat va patir una ruptura que gairebé la porta a la seva desaparició, però gracies a l’esforç de Lupe Villaret, presidenta en aquells moments, esforç reconegut per la colla, l’entitat de la ma del seu Cap de Colla i la resta de l’equip, aconsegueix noves incorporacions, importants en aquells moments,  amb les que va aconseguir sortir de la crisis i remuntar la situació, tornant a ser una colla amb prou gent per tirar endavant l’activitat i poder seguir fent castells, així, es va poder aconseguir nous castells de sis, amb la vista posats altre vegada en els Castells de set.

 
Avui la Colla esta consolidada i es la mes establa de castells de sis, amb gairebé cap caiguda els darrers anys. Es va canvia l’escut de la colla perquè simbolitzes RUBI , ara l’escut esta format per rubís vermell fent un Castell.


El Color de les seves camises es vermell i el motiu, es per que la Colla padrina dels Castellers de Rubí, es la Colla de Castellers de Barcelona, els qual porten la camisa vermella. Podem explicar com anècdota que les camises noves no varen arribar a temps, per la primera Diada Castellera a Rubí i els Castellers de Barcelona convidats com a padrins, ens varen cedir les seves camises per que poguéssim actuar amb el seu color vermell.

 
Els castells es una activitat a on tothom hi te cabuda, sempre hi ha un lloc a la colla, tan si ets petit, com gran, com prim o gras, ample de cadera, alt o baix ... Tothom te lloc siguis com siguis i tinguis l’edat que tinguis.

 
La finalitat de l’entitat es preservar i difondre la tradició cultural catalana de fer castells, una activitat que simbolitza la unió de la gent , l’esforç de crea un Castell tots junts i la recompensa de aconseguir-ho , el lema castellers es “FORÇA, EQUILIBRI, VALOR I SENY” son valor que es volen inculca sobre tot a la canalla que es el futur de la colla. 

 
La Colla de Castellers de Rubí, participa i col·labora amb altres colles de castellers, celebrant diades Castelleres per tot Catalunya i França, promocionant la nostre cultura popular i tradicional.

 
Les Diades més important que celebrem anualment, son les de la nostre ciutat per Festa Major de Sant Pere, al juny i per la festa major petita, la Diada de Sant Roc, també fem una Diada Castellera per comença la temporada a la primavera i una altre per tanca temporada a la tardor. Destacar que per la festa major, dins la celebració del seguici festiu, es fa un pilar amb el pregó, en el qual la canalla es pujada al balcó de l’ajuntament amb la faixa.

 
L’entitat, també organitza la xerricada, una activitat de la festa major petita de Sant Roc, creada per preservar l’acció de xerrica, acció de veure en porro. 

  
Els castellers no sols fem castells, com molt bé diu la paraula som una colla, I es per això que organitzem moletes activitats que les anomenem socials, com dinars compartits, dies de platges, sortides d’excursions a la muntanya, colònies , en resum dies d’entitat.




 
Fotografies Arxiu Colla de Castellers de Rubí i Jordi Garcia @Localpres
Textos facilitats per la Colla de Castellers de Rubí


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada