.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dilluns, 6 d’abril del 2015

Entitats - Foment de la Sardana de Rubí - Balls Populars

 
 
El Foment de la Sardana de Rubí és una de les obres de tot l’entorn cultural que es va impulsar a principi dels anys 1920, sota l’auspici del Dr. Guardiet. La primera audició pública, i que s’agafa com a referència de la seva fundació, és el 23 d’octubre de 1927. Els fundadors, Joan Vila, Leandre Solà i Rossend Batlló, amb la col·laboració del Dr. Guardiet, van aconseguir reunir 99 socis. Amb el que es recaptava de les aportacions dels Socis i col·laboradors es feia una audició cada mes.
   
Des de la seva fundació ha tingut com a finalitat la difusió i enaltiment de la sardana. 
   
Des de llavors i fins ara ha passat per diferents etapes. La primera seria fins l’any 1936. Després hi va haver el parèntesi de la guerra i a partir dels anys 40 es va tornar a engegar, refundat amb el nom de Fomento de la Danza de la Parroquia de San Pedro de Rubí. Amb motiu de la celebració del 50è aniversari, l’any 1977, es va recuperar el nom original de Foment de la Sardana.
   
L’any 2002, amb motiu de la celebració del 75è. Aniversari, li fou atorgat el Premi a la Continuïtat per l’Obra del Ballet Popular.

 
   
Actualment el Foment de la Sardana de Rubí organitza anualment un total de 12 audicions i 2 Concerts de sardanes, com activitats ordinàries; 2 audicions i 1 concert de sardanes per a la Festa Major; col·labora també en el Seguici de Festa Major aportant-hi la cobla que l’amenitza; col·labora en els cursets d’ensenyament de sardanes que es porten a terme al Casal de la Gent Gran de Rubí des de fa 17 temporades; i col·labora també en l’organització de l’Aplec de Rubí.
  
Col·labora als programes ARA I SEMPRE i SARDANES D’AUTOR a Ràdio Rubí, essent ARA I SEMPRE  el programa més veterà, en antena des del febrer de l’any 1980
  
Col·labora amb el  Casal Cultural d’Ullastrell en l’organització de la ballada de sardanes que fan al mes de Juliol i amb l’organització de cursets de sardanes.
  
Participa en tots aquells actes i festes destacades que tenen lloc a Rubí, com són Sant Jordi; Aplec de Primavera i Festa dels Xatos; Festa Major de Sant Pere de Rubí; Festa Major de Sant Roc i la Diada Nacional de Catalunya; o col·laborant també amb l’Ajuntament i diverses Associacions i Entitats de Rubí, sempre que hi sigui convidat.

 
 
S’han editat 6 enregistraments amb sardanes dedicades a Rubí: el 1er. amb motiu de la celebració de les Noces d’Or; el 2on. amb motiu del Mil·lenari de Rubí; el 3er. per a celebrar el 70è aniversari de l’Entitat; i els 4art i 5è amb motiu de la celebració del 75è Aniversari de la nostra fundació, l'any 2002; el sisè i darrer fou editat amb motiu del 80è. aniversari, el 2007.

 
Amb aquest seguit de ballades i concerts el Foment de la Sardana de Rubí vol fomentar l’activitat cultural de Rubí, enriquint-la amb la dansa Nacional de Catalunya: la Sardana. Les diferents audicions programades a diversos llocs de la ciutat, amb la col·laboració de diferents entitats i associacions de Rubí i amb l’Ajuntament de Rubí, permeten acostar-la als barris i fer que tots els sardanistes puguin gaudir i participar-hi.

 
Volem acostar la música i la dansa tradicional i popular, la sardana, d’una manera estable a tota la població  durant tot l’any.

Fotografies: Arxiu Foment de la Sardana
Textos facilitats per Foment de la Sardana

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada