.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dijous, 23 d’abril del 2015

Entitats - Colla Gegantera CEIP Teresa Altet - Gegants i Capgrossos

 
Presentació -. La Colla Gegantera CEIP Teresa Altet és una entitat cultural nascuda a l’escola Teresa Altet que té com a objectius el desenvolupar una activitat cívica i lúdica de coneixement de la cultura catalana i de donar a conèixer Rubí als pobles que visita, mitjançant l’activitat gegantera i musical.
    
Participa a les festes majors de Rubí i altres esdeveniments festius locals i del barri de Ca n’Oriol, on és situada, així com a trobades geganteres d’arreu Catalunya.

 
Història -. L’actual colla gegantera va néixer el març de 2003 com una proposta d’activitat que hauria de servir per donar continuïtat a un seguit d’objectius relacionats amb la realitat social i cultural de l’escola i del barri.
   
Ens plantejàvem, en aquells moments, apropar l’alumnat i les seves famílies a tot un seguit de situacions i activitats que haurien de posar de manifest el valor de la convivència, de la participació, del diàleg i de la solidaritat, a partir d’una activitat lúdica que possibilités la inclusió de tothom.
    
Aquesta finalitat que va orientar els nostres inicis encara és viva avui dia, malgrat l’abast de la colla va molt més enllà dels objectius inicials i s’ha iniciat una projecció decidida cap un entorn més ampli que busca la integració i la participació de tothom a la vida social i cultural del barri, de la ciutat i del món geganter.

 
Els nostres gegants -. La gegantona Teresina representa una nena de primària, una mica “trapella” però amb tots els elements formals necessaris per ser una “bona escolar”. Neix de la idea de crear un símbol d’identitat que aglutini la diversitat cultural dels alumnes de la nostra escola, partint d’una proposta lúdica que arrenca de la tradició popular i la imagineria festiva de casa nostra.
   
La Teresina té una música pròpia, “La Teresina balla sola” composada pel mestre rubinenc Pere Burés.


Dades tècniques:

Alçada: 2,50 m

Pes: menys de 15 kg
 
Data d’estrena: 22 de març del 2003
 
Taller de construcció: Sarandaca (Granollers)
 
Material: Fibra de vidre
 
Parella: Oriol
 
   
 
L’Oriol: Amb motiu de la celebració de la VII Trobada de Gegants d’Escola de Catalunya al CEIP Teresa Altet de Rubí, el 17 d’abril de 2005 es va presentar el gegantó Oriol, el germà petit de la Teresina.
   
La idea de construir aquesta figura més baixa i lleugera va sorgir per tal d’acostar el món geganter als alumnes més petits de l’escola.


Dades tècniques:
 
Alçada: 1,80 m

Pes: menys de 15 kg
 
Data d’estrena: 17 d’abril de 2005
 
Taller de construcció: Sarandaca (Granollers)
 
Material: Fibra de vidre
 
Parella: Teresina
  

 
L’Oriol i la Teresina van acompanyats pels capgrossos, el Pitus, la Neus i en Pep, i un grup de gralles i timbals format per pares, mares i alumnes cada vegada Més  nombrosos.

 
La Colla -. La nostra colla està composta per nens i grans de totes les edats. Principalment alumnes del propi centre, però també vinguts d’altres barris i escoles de Rubí. En els 12 anys d’història que portem hi ha hagut sempre més incorporacions que no pas baixes, per la qual cosa l’entitat ha anat creixent de mica en mica.

 
Els últims anys ha hagut un relleu generacional important que ha significat una major presencia de nens petits i una disminució dels joves.
   
Projecte educatiu -. En els inicis de la colla gegantera es va pensar en les possibilitats que al impulsar una acció com aquesta ens donava per poder educar de forma global, des d’una visió integral i positiva i donant sempre un paper de rellevància al temps de lleure. Vèiem en el temps d’educació no formal (tant o més important que el que es passa a l’escola) una possibilitat cívica i de desenvolupament social que es podia treballar amb el nucli familiar per donar-li un nou sentit. Consideràvem ja que trobaríem un mitjà per educar la ciutadania en la mateixa activitat, estructurada i organitzada amb una voluntat clara de servei cap un entorn més ampli. Aquest objectiu ens podria ajudar a trencar inèrcies marcades en el nostre context, fomentar la relació familiar i les activitats conjuntes amb altres famílies. L’experiència en ha demostrat que és així i que és una bona forma de desenvolupar la participació de tothom amb una activitat lúdica que representa, també, un servei a la comunitat i una activitat d’una altíssima qualitat social i individual per aconseguir cohesió entre els membres del grup i els externs al mateix.



 
 


 
Des d’aquest àmbit i des de les activitats que impulsem i en les quals participem, veiem com es fa realitat la inclusió, la creació de vincles i la consolidació de xarxes de cohesió i d’acompanyament en processos de creixement.
   
Agenda d’activitats -. La colla organitza una trobada gegantera coincidint amb les festes del barri de Ca n’Oriol i en col·laboració amb l’associació de veïns i l’ajuntament de Rubí. L’any 2015 es celebra la VI trobada el diumenge, 31 de maig amb la participació de diverses colles geganteres tant de Rubí com de poblacions properes com Sant Cugat, Barberà del Vallès o Badia i la colla de geganters Argelers sur Mer, de la Catalunya Nord i amb la participació especial del grup de percussió Explosió Rítmica.

 
Plogui o faci sol, la Colla surt al carrer; Com a fita important, l’any 2005 l’escola Teresa Altet va ser l’amfitriona de la VII Trobada de Gegants d’Escola de Catalunya.

   
A més, la colla participa en un seguit de trobades i festes, algunes de les quals són ja tradicionals i periòdiques. Entre elles estan:

 
I també participem a la Festa de Nadal al barri de Ca n’Oriol, el Rubífolk, la fira del Joc i l’Esport de Rubí, el Corre llengua… i altres activitats.

 
Fotografies: Arxiu Colla Gegantera CEIP Teresa Altet
Textos facilitats per la Colla Gegantera CEIP Teresa Altet
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada