.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dissabte, 11 d’abril del 2015

Seguici Festiu - Festa Major - Cercaviles

“El seguici popular és l'element definidor de l'apartat patrimonial de les celebracions populars i tradicionals del cicle del Corpus Christi i de les Festes Majors als Països Catalans.

 
El Seguici Popular és integrat pel conjunt de danses, imatgeria festiva, personatges bíblics, figures hagiogràfiques, roques, entremesos, representacions al·legòriques, balls parlats i músics populars, que protagonitzen alguns dels actes més patrimonials d'aquestes festes. Els elements que actualment l'integren varien segons la població. Esmentem, però, com a molt comuns el ball de diables, els gegants, els nans, el drac, el ball de bastons, el Ball d'en Serrallonga, el bou, la víbria, el basilisc, l'àliga, la mulassa o mula guita, la cucafera, el lleó, les trampes, l'entremès dels cavallets, els tornejants, el Ball de Sant Ferriol, el Ball de Gitanes, el Ball de Pastorets, el Ball de Cercolets, el Ball dels Valencians, el Ball dels cossiers, el Ball de Panderos, el Ball de Panderetes, el Ball de Figuetaires, el Ball del Patatuf, el Ball Pla, el Ball de Dames i Vells, el Ball de Malcasats, els Set Pecats Capitals, la Moixiganga o Muixeranga, els grallers i timbalers, els flabiolaires, les mitges cobles o cobles de tres quartans, els ministrers i les bandes de música.

 

Va iniciar la seva configuració en la Baixa Edat Mitjana i ha pervingut fins a l'actualitat, amb especial incidència en el model festiu del Camp de Tarragona i de l'antic Penedès -Festa Major de Sant Bartomeu a Sitges, Festa Major de Santa Anna a El Vendrell, Festes de Santa Tecla a Tarragona, Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls, Festa Major de Reus i Festa Major de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès-, però també en altres celebracions molt patrimonialitzades, com la Patum de Berga, les festes del Corpus i de la Mare de Déu del Claustre de Solsona, les Festes del Tura a Olot, el Corpus a la ciutat de València i les Festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí”.






A la nostra ciutat, Rubí, La Colla Gegantera de Rubí va proposar a la Taula de Cultura Popular i Tradicional Catalana (TCPTC) un inici singular per la Festa Major del 2000, el Seguici Festiu.



La seva proposta es va concretar en un cercavila amb la participació de totes les entitats que formen part de la TCPTC i que en aquella edició va tenir el seu origen a la Casa dels Entremesos (la seu local de la Colla de Geganters de Rubí) i va acabar a la plaça de l’Ajuntament amb el pregó (origen històric de la Festa Major).

 
El Seguici de la Festa Major de Sant Pere, es considerat a Rubí com l’acte Solemne de la Festa, res passa abans del seguici, que dona pas al prego i aquest a la festa, festa que finalitzarà desprès de quatre dies plens d’activitats amb el Castell de Focs.

 
Des de l’any 2000, el seguici de festa major esta organitzat des de la Taula de Cultura Popular i Tradicional Catalana e hi participen totes les entitats que composen la taula; Anualment una de les entitats es la responsable de la cercavila, que be li pot tocar per l’ordre establert o per algun motiu destacable com pot ser un aniversari.

 
Segons el protocol establert i amb el que es regeix el seguici, aquest te el seu inici en un lloc concret escollit per l’entitat responsable de la seva organització, en el seu recorregut definit per la mateixa entitat, esta establert una parada i refrigeri en el carrer Sant Jaume, l’única entitat de la taula que no pot desplaçar-se dins la cercavila, doncs es un carrer i es la cercavila la que passa pel carrer; Finalitza en un lloc concret, la Plaça de Pere Aguilera, es a dir, a l’ajuntament.

 
El mateix protocol marca l’ordre de les entitats dins de la cercavila festiva, davant, sempre les colles de diables, (Diables de Rubí i El pilós, Diables Rubeo Diablorum i El Cap ullu i diables de la Riera de Rubí amb les Espurnes i Trons i els Tronats del Tabal), obrint pas i avisant a la ciutadania de l’arribada de la comitiva amb els seus petards, darrera d’aquests, la resta d’entitats de la taula i altres de col·laboradores, Dracs i diables de l’escola Edra, Castellers i Graelles de Rubí, Escoles de Sardanes Flor de Neu i Foment de la Sardana, la Cobla, Esbart Dansaire de Rubí, L’Àliga, Gegantona del Pinar amb els seus Graelles, Gegantons del CEIP Teresa Altet amb els seus Graelles i tancant la comitiva Els Gegants de Rubí amb els seus Graelles.

 
 
 
Arribats a l’ajuntament, l’entrada a plaça es un altre dels moments especials, les entitats son rebudes per les autoritats i la ciutadania que porta una bona estona allà esperant, les entitats els ofereixen una petita mostra de les seves activitats, Petards, Galops, Danses, Balls, però poder destacar el Ball solemne de l’Àliga des de l’any 2014, El Castell que puja a l’anxaneta a la balconada de l’ajuntament i el Ball dels Gegants de Rubí que just a l’acabar l’alcaldessa fa l’entrega de la nova toia a la Geganta Paula que serà beneïda el dia de Sant Pere, en el Ball de Gegants dins l'església.




 
 


 
El Seguici festiu finalitza amb el pregó que obre les portes a la Festa Major.  
 
Fotografies Roser Aguilar http://roseraguilar.blogspot.com.es/

Fotografies Jordi Garcia http://www.localpres.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada