.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dimecres, 3 de juny del 2015

Activitats - Aplec de Sardanes i Festa dels Xatos 2015 - Festes Populars

El passat diumenge 31 de maig, Rubí va tornar a celebrar la tradicional Romeria a Sant Muç dins dels actes de l'Aplec de Sant Muç i Festa dels Xatos, que aquest any ha arribat a la seva 30a edició, des de la recuperació de la festa que va fer l’Esbart Dansaire de Rubí,  l’any del Mil·lenari de la ciutat. Es considerada una de les festes mes llustrades, per l’Esbart Dansaire, Foment de la Sardana i la Parròquia de Sant Pere, entitats organitzadores.
   
L’Aplec de Sant Muç es una festa recuperada els anys 80, des de principis del segle XX, era tradicional que els grups Barcelonins anomenats Xatos, vinguessin a la ciutat per celebrar una festa a l’aire lliure.
   
Dissabte 30 a la tarda, a la Plaça del Dr. Guardiet, es va celebrar la tercera trobada infantil de Dansa Tradicional de Rubí, amb la participació de les seccions infantils de l'Esbart Egarenc del Social de Terrassa, l'Escola de Dansa de l'Esbart Dansaire de Mollet del Vallès, Esbart Dansaire de Granollers i l’escola de l'Esbart Dansaire de Rubí, on en diferents rondes de balls, els infants de diferents edats, van oferir al públic les seves danses; finalitzant l'acte, al vols de dos quarts de vuit del vespre, els infants de l'escola de l'Esbart Dansaire de Rubí van ballar al mig de la plaça, el “Ball dels Xatos” el ball típic de la festa.
 


Fotografies: Jaume Comas
 
La festa mes popular i familiar ha estat diumenge, amb la tradicional pujada a Sant Muç, la Ballada i les actuacions de les entitats de cultura tradicional i l’arròs de la unió Extremenya. Amb el Romiatge fins a la Ermita de Sant Muç, es rememora el que feien els Barcelonins a principis de segle
   
De bon matí, els xatos i xates rubinencs es van concentrar a la Plaça Dr. Guardiet, juntament amb membres de les Colles de Diables, els Castellers, els Gegants de la  Ciutat (Paula, Laia i Galderic) i Geganters on van poder gaudir d'una estupenda xocolatada i coca. Puntualment a dos quarts de deu del matí, comença la Romeria dels Xatos cap a St Muç amb  la cercavila encapçalada pels Gegants de la ciutat i resta de romeus (El gegant Roc, per problemes tècnics, puja directament en camió cap a l'Ermita).
   
Sobre les deu del matí, els romeus fan una parada  a Can Ramoneda per gaudir  d'un petit refrigeri, i fer-se una foto de germanor dels gegants/geganters, per continuar el camí cap a l'ermita.
   
A dos quarts d'onze, comença l'ofici religiós de St. Muç, amb la novetat de que aquest any es torna a celebrar dins de l'ermita, després de concloure la primera fase de la seva restauració, finalitzant amb el tradicional Cant dels Goigs a Sant Muç. Acabada la part religiosa de la festa, continua la festa, amb les actuacions de les entitats tradicionals a l'esplanada davant de l'ermita, amb els geganters, on els Gegantons ballen una Havanera, els Gegants amb un pasdoble i un ball final de tots els Gegants. A continuació, els Castellers fan la seva actuació amb dos pilars de quatre. Mentrestant, les colles de diables de la ciutat, comencen l'encesa del foc per preparar la paella, que com cada any, prepara la Unió Extremenya de Rubí. La part tradicional de la festa: els infants de l'Esbart i de Rubí fan la tradicional Ballada del Ball dels Xatos als acords de la Cobla La principal del Llobregat. Un cop acabat el ball, es torna a repetir, aquest cop, participant tothom qui vulgui; per continuar amb la tradicional Ballada de Sardanes.



Fotografies Jordi Garcia @Localpres
 
Cap a les dues, els presents a la Festa, que raons varies, han estat menys que en altres edicions, tot i que ha estat un èxit de participació, han pogut gaudir del dinar de germanor dels romeus que han anat a Sant Muç, tot degustant una suculenta paella preparada per la Unió Extremenya (i molt bona, per cert),  en el transcurs de la qual s'ha sortejat un pernil.
   
En acabat el dinar de germanor, per baixar l’arròs, s'ha realitzat la ballada de diferents danses participatives, de tothom que ha volgut, finalitzant amb el “Ball dels Xatos” i l'entrada del Ball de Gitanes”, posant punt final a la festa d'enguany, tot tornant cap a Rubí i esperant la propera edició, la del 2016.

Textos Facilitats per Marc Albert Lopez Extremera.
Fotografies Jordi Garcia @Localpres
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada