.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


diumenge, 21 de juny del 2015

Activitats - Nit de Sant Joan i Escardilarre'15 - Diables de Rubí


L'any 2004 la Colla de Diables de Rubí va engegar la recuperació de la foguera de sant Joan, d'aquesta manera i des d'aquell any celebren l'Escardilarre (paraula que composa els mots, escardívol i aquelarre) on se celebra la revetlla de sant Joan amb un raval de foc i la foguera tradicional.
  
Antecedents: Quan Rubí era una Vila, cada carrer tenia la seva foguera; es rivalitzava entre carrers per veure qui la feia més gran. Ara, a la Ciutat no es pot fer foc al carrer, l´asfalt no ho permet. En els darrers anys s’ha perdut el costum de fer fogueres. La nostre intenció es que tornem a recuperar el costum de fer una foguera entre tots els veïns. Perquè aquesta festa sigui participativa proposem de fer una crida als ciutadans i que portin tot el que els destorbi, emprenyi, molesti, faci nosa... a la foguera de Sant Joan. I així recuperar l´esperit col·lectiu i màgic que ha de tenir aquesta nit.
  
Arreu dels Països Catalans, a la nit de Sant Joan se celebra el solstici d’Estiu. La foguera esdevé el símbol més destacat, cada cop més a moltes poblacions s’ha estès la utilització de la Flama del Canigó per encendre aquestes fogueres.
  
Finalitat: Recuperació de la foguera tradicional de Sant Joan, es a dir: La festa del foc del solstici d’estiu com a element purificador de les llars, servint-se de la foguera per cremar mobles i altres estris que no serveixen.
Activitats: Rebuda de la Flama del Canigó. Cercavila de trons fins al lloc on està ubicada la foguera. Raval de foc i encesa de la foguera. Al Raval de foc hi participarien la Colla de Diables de Rubí, i una Colla de Tabalers.

Textos facilitats per la Colla de Diables de Rubí
Fotografies de l'arxiu de la Colla de Diables de Rubí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada