.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dimecres, 10 de juny del 2015

Taula de Cultura Popular i Tradicional Catalana de Rubí


A l’any 1979 tenen lloc les primes eleccions democràtiques en els Ajuntaments, aquestes eleccions foren convocades el 3 d’abril de 1979.

A Rubí, un cop constituït el nou ajuntament amb en Miquel LLugany d’alcalde i amb el regidors Jordi Margarit i Francesc Botella a Cultura, es convocà una comissió de Festa Major,  aquesta comissió va ser l’embrió de la futura Taula de Cultura Popular Tradicional Catalana,  es reunia cada any per tracta de coordinar principalment la Festa Major, estava formada per representants de les diferents entitats, però també en formaven part, persones que no estaven vinculades a cap entitat, però que any rere any, assistien a les reunions de la comissió.

Amb el temps es va voler formar una “Comissió de Festes”  per tractar les festes més populars: Reis, Carnestoltes, Festes Majors, etc. Però no s’arriba a constituir del tot. La més important va ser la Comissió per celebrar el mil·lenari de Rubí amb el seu punt culminant a l’any 1986. Anteriorment, però, abans de les eleccions municipals de l’any 1979 per Festa Major es feien reunions amb gent de les diverses entitats.
      

Les entitats de Cultura Popular efectuaven reunions periòdiques mensuals amb l’Ajuntament per tal de posar en comú  els seus projectes i mirar de coordinar les seves activitats, principalment per la Festa Major de Sant Pere.

Amb l’entrada a l’any 1999 del Sr. Lluís Carreño com a Regidor de Cultura, es va creure oportú que aquestes reunions que feien les entitats tinguessin un denominador comú i es va proposar de constituir un  ens  que les agrupés, sense interferir en el funcionament individual de cada entitat i va sorgir el nom de Taula de Cultura Popular i Tradicional de Rubí, sense personalitat jurídica, però per dir-ho d’alguna manera sota l’aixopluc de la Regidoria de Cultura.

Així ja a l’any 2000 a iniciativa dels Geganters de Rubí i amb la coordinació d’aquesta Taula i el suport de l’Ajuntament es fa el 1er. Seguici de Festa Major. Després s’aniran coordinant altres festes populars com son Sant Jordi, Sant Roc o la Diada Nacional de Catalunya.

Donat que la Festa Major de Sant Roc, que se celebrava l’ultim cap de setmana d’agost era una festa en que amb la desaparició del Certamen Pubilla de Rubí, havia quedat només amb una audició de sardanes que organitzava el Foment de la Sardana de Rubí, es va creure oportú que fos la Taula qui mires de poder-la reactivar i que fos una mostra de la Cultura Popular i Tradicional. Mica en mica se li anava donant forma a festa així neixen els versots, la xerricada, la trobada de gegants, etc.

En els darrers anys se li ha volgut donar un nou impuls per que sigui una festa coneguda per tot Rubí i que la participació popular augmenti any rera any, mirant de concentrar tots els actes en un mateix lloc i que el públic no hagi d’anar de plaça en plaça. Sembla que s’ha aconseguit amb la centralització de gairebé totes les activitats a l’entorn de la Pl. Dr. Guardiet.

Falta encara molt per fer, però la constància i les ganes que hi posen les entitats, serà una festa Tradicional per al poble de Rubí i coneguda fora dels nostres àmbits.

Actualment la Taula de Cultura Popular i Tradicional de Rubí la integren les entitats: Associació del Sant Galderic, Associació Cultural del Carrer Sant Jaume, Colla de Castellers, Colla de Diables de la Riera, Colla de Diables de Rubí, Colla de Diables Ruveo Diablorum, Esbart Dansaire de Rubí, Escola de Sardanes Flor de Neu, Foment de la Sardana de Rubí, Colla de Geganters de Rubí, Colla de Geganters del Pinar, Colla de Geganters del Ceip Teresa Altet, Gestionen i coordinen, conjuntament amb l’Ajuntament de Rubí, les principals festes popular de Rubí. Es reuneix mensualment a la Biblioteca Municipal Mestre Marti Tauler.
       
Textos facilitats per Josep Puigventos President de Foment de la Sardana

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada