.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dijous, 31 de desembre del 2015

Tradicions - Capgros de l'Home dels Nassos - Gegants i Capgrossos

Avui últim dia de l’any parlarem d’un misteriós personatge, l’Home dels Nassos, de nens, prou havíem sortit a cercar-lo, per indicació de la mare, el pare o algun altre adult.
  
El darrer dia de l’any, es fa creure a la canalla que pels carrers hi poden trobar un home "amb tants nassos com dies té l’any", és a dir, un de sol. però la quitxalla no s’adona del parany i cerca un home estrafolari, fins i tot un xic monstruós. Ja direu, un home de 365 nassos, quina feinada no ha de tenir a mocar-se.
   
Segons Joan Amades, a Barcelona era tradició de trobar l’Home dels Nassos al punt de migdia al pla de Palau, davant la Llotja. Era enfilat dalt d’un cadafal perquè tothom el pogués veure amb unes quantes dotzenes de llençols per mocar-se els 365 nassos (que per força havia de tenir repartits per tot el cos, ja que a la cara no li cabien pas).
   
Actualment una colla de poblacions, com ara Reus, Flix o Barcelona, representen aquest personatge en forma de capgròs. L’Home dels Nassos barceloní lliura a les autoritats de la ciutat la clau que obre la porta de l’any nou, al mateix temps que esdevé missatger dels ciutadans, perquè fa arribar als qui manen un memorial de desigs de la gent.
   
A Rubí també vàrem tenir un capgros que representava l’Home dels Nassos, “Actualment la Colla de Geganters de Rubí conserva a la “Casa dels Entremesos” un capgrós construït a l’any 1984, pel rubinenc Pep Borràs, que aleshores anomenaren “L’Home dels Nassos”, amb motiu de que participés a la diada de l’Home dels Nassos, del Nadal de 1984, tal i com es va fer. A posteriori aquest capgrós, va restar durant alguns anys abandonat damunt d’una tina del Celler Cooperatiu, i degut a una casualitat, l’any 1994, la colla s’assabentà de la seva situació, i el va recuperar per guardar-lo. En aquells moments el seu estat de conservació era força llastimós, el que fa que actualment sigui quasi impossible la seva recuperació”. (Cita de Joan Miquel Merino)

Home dels Nassos, Autor: Pep Borràs
Fotografía: Colla de Geganters de Rubí
 
Avui 31/12/2016 incorporo en aquesta entrada uns esbossos de Pep Borràs, que va fer abans de la construcció de Capgros de l'home dels nassos de Rubí. Es una informació complementaria en aquesta entrada del blog de cultura. A vera si el teixit cultural de la nostra ciutat aconsegueix recuperar aquesta peça tan important dins de les nostres tradicions.
 
Esbossos de l'Home dels Nassos
Autor Pep Borràs 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada