.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dissabte, 14 de maig del 2016

Programa - Aplec de Sant Muç i Festa dels Xatos - Festes Populars

 
L’ermita de Sant Muç, ubicada als afores del nucli urbà de la ciutat de Rubí, custodia la capella del seu Patró, Sant Muç, venerat a les contrades ja des de principi del segle XIV. D’aquesta devoció, en són testimonis els nombrosos exvots pintats en fusta com a agraïment pels miracles realitzats pel sant i que s’han conservat fins avui dia. Alhora, les colles dels Xatos que, des del segle XIX, per les festes de Pasqua Granada venien en romiatge des de Barcelona armats amb Culleres, forquilles i ganivets de fusta gegants, van contribuir a fer de l’ermita una de les més populars d’aquests voltants.
 
Els nous temps i els canvis de costums van anar desdibuixant la festa dels Xatos i aquesta va acabar per desaparèixer. En va restar només un Aplec d’ermita. L’Aplec de primavera, organitzat per la parròquia de Sant Pere i el Foment de la Sardana de Rubí. L’any 1986, arran de la celebració del Mil·lenari, la ciutat va recuperar la Festa dels Xato, gràcies a l’Esbart Dansaire i la col·laboració i el patrocini de l’Ajuntament de Rubí.
 
Dilluns 16 de Maig
 
9 h Plaça del Doctor Guardiet. Concentració per anar a l’ermita de Sant Muç. Xocolata amb melindros per a tothom.
 
9.30 h Sortida dels Xatos en cercavila cap a Sant Muç, amb l’acompanyament dels gegants, gegantons, grallers i tabalers.
 
10 h Masia de Can Ramoneda. Refrigeri per als Xatos. Continuarem cap a l’Ermita per la ruta de la xarxa de itinerari de Rubí.
 
10.30 h Sant Muç. Missa a l’ermita.
 
A continuació hi haurà ballada de gegants I gegantons, actuació castellera, encesa del foc amb les colles de diables de Rubí, Rubeo Diablorum, de la Riera i les espurnes i els trons. Sardanes amb la cobla la Principal del Llobregat i ball dels Xatos, creació de l’Albert Sans, música de Josep Serra i arranjaments de Pere Burés.
 
14 h Arròs per a tothom.
A càrrec de la unió Extremenya de Rubí.
Preu del tiquet: 7€
 
15.30 h Danses participatives.
A càrrec de l’Esbart Dansaire de Rubí.
 
17 h Tornada cap a Rubí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada