.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dimecres, 18 de maig del 2016

Tradicions - Aplec Primavera i Festa dels Xatos - Festes Populars

Aquest dilluns 16 de maig a Rubí s’ha celebrat l’Aplec de Primavera i la Festa dels Xatos, en la seva 30è edició des de la recuperació de la festa l’any 1986, per part de l’Esbart Dansaire de Rubí i Foment de la Sardana de Rubí, les dues entitats organitzadores d’aquesta festa amb la col·laboració de la Parròquia de Sant Pere.

A primera hora del matí, es va oferir xocolata amb melindros m’entres els membres de les diferents entitats de cultura popular i tradicional arribaven i s’anaven concentrant a la Plaça del Doctor Guardiet. A les 9.30 h els Xatos van iniciar la cercavila acompanyats de gegants, gegantons, grallers i tabalers i sobre les 10.00 h del matí, la comitiva dels Xatos arribava a la Masia de Can Ramoneda, on els germans Ramoneda van oferir l’avituallament amb els cantis d’aigua i anís i els porrons de cervesa amb llimona, en reprendre la cercavila, es va poder optar pel camí vell de sant Muç o l’habitual, per tothom arribar davant l’Ermita de Sant Muç.

En honor al Sant es va celebrar la ballada de gegants I gegantons, amb Geganters de Rubí i Geganters del Pinar, l’actuació castellera amb els Castellers de Rubí, els Tronats del Tabal varen obrir la passada dels diables, camí de l’encesa del foc amb les colles de Diables de Rubí, Rubeo Diablorum, de la Riera de Rubí i les espurnes i els trons. Tot seguit Sardanes amb la cobla la Jovenívola de Sabadell i ball dels Xatos, creació de l’Albert Sans, música de Josep Serra i arranjaments de Pere Burés, on els nens i nenes de l’escola de l’Esbart Dansaire de Rubí van fer la seva dansa i van convidar a ballar-la tots els assistents i participants

A les 14.00 h de la tarda, la unió extremenya va oferir el tradicional arròs a preu popular i per finalitzar la festa dels Xatos a la tarda l’Esbart Dansaire la va concloure amb les danses participatius.
 
A les 17.00 h tothom de tornada cap a Rubí.

 















 







Textos revisants per Joan Manel Camps, President de l'Esbart Dansaire de Rubí
Fotografies Jaume Comas, gestor del Blog de Cultura

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada