.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dilluns, 12 de juny del 2017

Entitats - Associació d'Animació les Anades d'Olla de Rubí - Animació


Avui ens plau presentar un nou projecte, un projecte d’animació de carrer, de animació infantil i alhora de cultura popular i tradicional Catalana, un grup de rubinencs que provenen de la cultura popular de la ciutat, s’han associat i han posat en marxa una nova entitat, que dona l’estructura que requereix el nou projecte.

L’entitat i el projecte, s’ha presentat aquest mateix dilluns a Ana Maria Martinez Alcaldessa de Rubí i a Moisès Rodriguez, Regidor del Servei de Cultura de la ciutat, en el acte també ha assistit Gemma Bustamante Cap del Servei de Cultura.

Així doncs, neix una entitat singular, una entitat sense ànim de lucre, un grup d’animació de carrer i alhora, una entitat de cultura popular i tradicional catalana a Rubí, que com el seu nom indica, farà animació de carrer i defensarà i treballarà pels valors de la cultura popular i tradicional catalana, així com per les tradicions i festes populars de la ciutat de Rubí.

L'entitat porta per nom “Associació d’animació les anades d’olla de Rubí” i serà anomenada Les anades d'olla i es constitueix per a estar al servei de la cultura popular i tradicional, les tradicions i les festes populars de Rubí. Vol actuar de paraigües, donant aixopluc tant a projectes propis com a projectes municipals i a diferents projectes de tercers o mitjançant convenis i col·laboracions amb altres entitats d’arrel cultural de la ciutat de Rubí. 

Els projectes consolidats passaran a ser seccions de l’entitat.

L’Associació va ser constituïda el 23 d’abril de 2017, a les 14h, en una reunió constituent celebrada a l’Edifici de l’Espona, seu Social de l’Esbart Dansaire de Rubí. van ser socis fundadors: Carlos Casado, Carme Jané, Lluis Alonso, Lidia Martin, Raul Canales, Guillem Comas, Paula Cruz, Fermin Reche, Montserrat Ferrer, Maria Adell, Sergi Sanchez, Oriol Adell, Maria Rosa Moreno, Miguel Angel Calvo, Lino Alonso, Manolo Cruz, Macario Tejerina, Susana Ferrero, Elena Gomez, Yvone Fernandez, Montserrat Morón, Jaume Comas, Marc Comas, Olga Rabassa, Marc Alonso, Pep Borràs, Lluisa Aguilera, Aitxiber Canales, Elena Cruz, Mireia Reche, Pol Reche, Gemma Alonso, Lucia Adell. I en son padrins de l’entitat: Joan Camps (President de l’Esbart Dansaire de Rubí), Josep Puigventós (Secretari del Foment de la Sardana), Felix Magallón (Secretari de la Colla de Geganters Teresa Altet) i Silvestre Blazquez (Cap de Colla de la Colla de Geganters del Pinar)

Junta directiva de l’associació d'animació les anades d’olla de Rubí i els vocals, escollits a la reunió constituent foren: President Jaume Comas, Vicepresident Fermin Reche, Secretari Carlos Casado, Tresorer Miguel Angel Calvo, Vocals: Guillem Comas, Maria Adell, Paula Cruz, Marc Comas, Lidia Martin, Sergio Sanchez, Montse Morón i Susana Ferrero.

Les anades d'olla, han sol·licitat l'entrada a la Taula de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de Rubí, passant a formar part així del teixit associatiu i cultural actiu de la seva ciutat, Rubí. 

Dins les activitats vigents, en l'àmbit de la cultura popular “Les anades d'olla” proposen la seva participació en les festes majors i festes de caire popular, i com a grup d’animació de carrer, la seva participació a cercaviles, rues i la cavalcada dels Reis Mags d’Orient.

També han proposat, noves activitats emmarcades dins de les dues festes majors: coorganitzar amb l'Ajuntament de Rubí un correaigües per a tota la ciutadania i activitats infantils a on nens i nenes i l'aigua, en siguin els principals protagonistes. 

No es pot entendre l’entitat sense el seu primer projecte, el projecte Bojum, on l’element principal serà una bèstia festiva, hibrida i multifuncional.

La voluntat de l’entitat, es la de fer la presentació el 25 de Juny de l’any 2018, coincidint amb el dia en que BODUM compleix 40 anys i formar part d’aquesta celebració, seria el millor homenatge i un bon regal per a “Ell” i per a la ciutat. 

Donar-li vida mitjançant el moviment i convertir-lo en Cultura Popular amb en BOJUM i tot seguit sortir per a la Festa Major de Sant Pere 2018.Projecte Bojum – Una bestia festiva

Es construirà una bèstia festiva amb identitat rubinenca, que passarà a engrandir els Entremesos de Rubí, aquesta bèstia festiva serà el primer vincle de l’entitat amb la ciutat, estem parlant del germà bessó de l’elefant blau, en Bodum i el seu nom serà BOJUM.

BOJUM, donarà vida a BODUM i convertirà la seva imatge, en cultura popular, BOJUM es construirà pensat per a interactuar amb quatre elements: la terra, el foc, l’aigua i l’aire.

Serà bestia de foc i estarà preparada per poder tirar foc festiu, per poder participar en el correfoc de festa major. Els seus ullals i el seu cul, estaran preparats per a carregar la pirotècnia i per a ser encesa, i el seu cos per convertir-se en un esclat de foc en enceses de lluïment.

Serà bestia d’aigua i la seva trompa estarà preparada per llençar aigua; Serà l’element central del nou Correaigues i les Anades d’Olla configuraran la resta dels elements del Correaigues que acabarà amb una festa de l’espuma.

Serà bestia dolça i volguda pels mes petits, amb la intenció de crear un vincle entre la bestia i els nens i nenes de la ciutat. Es vol convertir en un referent pels pares i mares rubinencs, aconseguir que els mes petits creixin al seu costat, poder participar a la Cavalcada dels Reis Mags d’Orient, com una comparsa mes, es una de les màximes de la nova entitat, amb la finalitat de crear el vincle amb els mes petits, amb la recollida dels xumets de tots aquells infants que hagin de deixar de xumar.. 

La boca d’en BOJUM dispensarà caramels amb la idea de participar en diferents festes, activitats i tradicions a la ciutat ,

L’aire serà l´últim element amb el que jugarem, la trompa d’en Bojum llençarà confeti i pompes de sabó, a les cercaviles i rues com la de carnestoltes. 

Per a totes aquestes activitats BOJUM disposarà de musica enllaunada.

El disseny en 3D i la maqueta de porexpan ha estat realitzada per Rafa Fernandez (que va ser alumne d’en Pep Borràs) i Drastic Works l’empresa que dirigeix.

La construcció amb fibra de vidre la portarà a terme Nuria Sentis (que va ser alumne d’en Pep Borràs) amb la col·laboració dels membres de l’entitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada