.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dimecres, 3 de febrer del 2016

Entrevista - Marc Albert Lopez de Extremera - Geganter

 
Dades de la persona entrevistada.
 
    Nom i Cognoms: Marc Albert Lopez Extremera
    Data Naixement: 14 Dembre 1978
    Lloc de Naixement: Terassa
    Anys de residencia a Rubí: De tota la vida
    Anys de residencia a Catalunya: De sempre
    Càrrec que ocupa a l’entitat: Secretari
    Càrrecs que ha ocupat a l’entitat.: Vocal
 
Dades de l’entitat
 
     Nom de l’entitat: Colla de Geganters de Rubí
     Adreça Postal 08191
     Telèfon de Contacte. 633.581.635
     E-Mail gegantsrubi@gmail.com
     Any de la seva fundació. 1987
 
Quines van ser les persones que van fundar l’entitat i  a quina data es va crear?
 
Joan Miquel Merino, Eduard Ventura, Cristina Aguilera, Vicky Robles, entre d'altres el 25 d'abril de 1987
 
Quins són els objectius de l’entitat?
 
«El foment i la pràctica de la tradició gegantera , de l'art de fer ballar el gegants i la promoció i difusió de la cultura i festes geganteres per qualsevol mitjà adient. Tot contribuint al desenvolupament cultural de Rubí.».
 
De quants socis disposen actualment?
 
50
 
Entre quines edats?
 
Entre els dos anys i els 70 anys
 
La seu de l´entitat és un local propi, llogat o municipal?
 
MUNICIPAL
 
Quines activitats fan habitualment?
 
Activitats geganteres a Rubí (Xatos, Festa Major, Sant Roc i Fira de Sant Galderic, amb la participació dels gegants), xerrades, St Jordi (venda de Roses), participar en festes geganteres d'arreu de Catalunya, Espanya i estranger. Ens visiten les escoles.
 
Quines activitats extraordinàries fa l´entitat?
 
Col.laborar amb entitats tant de Rubí com de fora. Cedir la exposició geganterea «Gegants de Paper» a les entitats geganteres que ens ho demanem, inclús fent xerrades, si ho sol.liciten.
 
Activitats conjuntes amb altres entitats?
 
Si. I tant. Formem part de la Taula de Cultura Popular i Tradicional de Rubí i de la Comissió de Sant Roc (co-organitzant la Festa Major de Sant Roc).
 
Quines són les fonts de finançament?
 
Subvenció municipal i recursos propis (quotes, merchandaising,...)
 
Des de quan és soci de l´entitat?
 
Des del 10 de maig de 1996
 
Com va arribar a l’entitat?
 
A travès d'un geganter que estudiava amb ni a l'institut que em va començar a engrescar el 1994 quan els gegants feien 10 anys om a Roc i Paula i al organitzar la I trobada de Gegants de Rubí els hi feia falta gent.
 
Pertany a una altre entitat o associació?
 
Si. A la Societat de Sant Antoni Abat i a la Comissió de Reis.
 
Quina de les activitats que fan durant l´any li agrada més i perquè?
 
Son varies les activitats que m'agraden, però potser una de les mes importants i «emotiva» el Ball que fan els gegants de Rubí DURANT l'Ofici solemne de Sant Pere per Festa Major dins de l'esglesia. I també l'intercanvi que fem sovint amb la nostra colla germana de Ribes de Freser i anem a la seva Festa. Però en general, totes tenen en certa manera el seu encant.
 
De tots els moments que ha viscut a l’entitat, quin ha estat el més especial per a vostè?
 
En vint anys que fa que soc geganter, hi ha hagut de tot millors i pitjors moments, però mès que un moment concret, destacaria petits moments i situacions en si: veure la satisfacció sobretot dels infants en veure els gegants, l'admiració que aixequen els gegants rubinencs quan sortim (sobretot fora de Rubí), i veure que a la gent li agrada el que fas en la feina resultant i els seus aplaudiments, encara que ha vegades sembla que sigui tot de color negre i sembla que no arribaràs al objectiu marcat. Sobretot, destcar les amistats que he pogut fer en els últims 20 anys arreu de Catalunya, Espanya,..., gràcies als intercanvis amb altres colles i les experiencies viscudes.
 
Es fàcil compaginar l’entitat en el dia a dia i la famila?.
 
No. de vegades es complicat, inclòs una mica complicat. Sobretot si estàs a la Junta, encara es una mica mès complicat i de vegades has de renunicar a coses que agraden per tal complir els objectius marcats. Però els resultats superen amb escreix (no sempre, però gairebè), el «problema». Sort que encara em donen suport des de la família  i saben que ho faig de gust i m'encanta
 
L’entitat esta amb algun projecte o te algun projecte de futur?
 
Sí. Per aquest 2016, any de celebracions, estem preparant una serie d'activitats commemoratives del 60è Aniversari de la Tradició gegantera a la ciutat (Rubí va estrenar la seva primera parella de gegants el 29 de juny de 1956, per tant ara farà 60 anys que tenim gegants propis a la Ciutat, aleshores vila), el 20è aniversari de la gegantona Laia i el 10è Aniversari del gegantó Galderic; en que destacarà una exposició que es farà al Castell entre octubre d'aquest any i gener del 2017 i en que s'està treballat
 
Algun suggeriment per millorar les relacions amb l’administració?
 
A part d'una cosa que ara està molt de moda ultimament, com es el dialeg (entre administració i entitat), saber consensuar al màxim amb l'Ajuntament que vol fer l'entitat a la ciutat durant l'any i treure el màxim de profit del projecte en que treballes (sigui Trobada, exposicions, etc,…) per tal de treure el maxim rendioment i intentar sumar i no restar. No sempre s'aconsegueix el que un vol, però amb una bona relació entitat-Administració es pot aconseguir molt.
 
Què li diria als rubinencs i rubinenques per a animar-los a fer-se socis de la seva entitat?
 
La Colla gegantera rubinenca es una entitat oberta i dinàmica, que ens agrada partiipar en tot tipus d'activitats culturals de la ciutat i de fora. Però sobretot al fet de fer intercanvi amb altres colles, tenim oportunitat de coneixer altres pobles o ciutats, altres cultures, tot fent noves amistats allà on anem tot gaudint dels gegants i tot el que l'envolta (fent-los ballar, tocant la gralla,...). Tothom es benvingut i els gegants necessiten «portadors» per tal lluir allà on anem.

Agraïm la col.laboració a Marc Albert Lopez Extremera
 

4 comentaris:

  1. Molt bona feina Jaume, desitjo que totom s'impliqui amb aquesta pagina, gracies per escollir els nostres. Esperem que la gent se animi a venir a gaudi dels gegants, gracies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracies a Vosaltres i a molta gent d'entitats i forà entitats, aquest blog es possible

      Elimina