.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dijous, 22 de setembre del 2016

La Mercè - Pinzellades d'una Festa Major - Festes Populars

A Rubí ens arriben unes pinzellades sobre la Festa Major de Barcelona, “La Mercè”, ens en parla el Rubinenc Joan Manel Camps, President de l’Esbart Dansaire de Rubí, Tècnic de Festes i Tradicions al institut de Cultura de Barcelona i vinculat a la cultura popular de la Ciutat Comtal
     
Joan Manel Camps: ‘La cavalcada i el correfoc són els actes més multitudinaris de la Mercè’

Enguany ens esperen unes festes de la Mercè curtes però molt intenses, amb petites novetats en els actes més tradicionals, dues diades castelleres que aixequen molta expectativa i actes multitudinaris com ara la cavalcada i el correfoc. Tot això ens ho explica Joan Manel Camps, del departament de Festes i Tradicions de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, amb qui també parlem de la relació entre el truisme i els actes tradicionals de la Mercè i les exposicions d’imatgeria festiva prèvies a les festes, que comencen el dia 17.

Com queden repartits enguany els actes protocol·laris de la Mercè?

Les festes de la Mercè comencen un dijous i acaben un diumenge i el dia de la Mercè s’escau en dissabte. Això fa que enguany la festa sigui intensa però no especialment complicada. Si s’escaigués en diumenge sí que ho seria. Així i tot, coincideixen els actes que tradicionalment es fan el dissabte de festa major amb els del dia de la Mercè. Hem passat de la Mercè de l’any passat, que va ser la més llarga de la història perquè per motius de calendari va començar un dissabte i va acabar un dijous, a una festa major bastant comprimida. Arrencarà el dijous 22 amb el Toc d’Inici, el divendres 23 hi haurà la Xambanga de gegants i el dissabte 24 tot el protocol del dia de la Mercè: matinades, matí gegant, el seguici amb els balls, la diada castellera de les colles locals i la cavalcada. A més, el dissabte es farà el festival MercèDansa i la passejada de bèsties. Diumenge hi haurà diada castellera de les colles convidades, correfoc i toc a plegar.

Hi haurà novetats en l’àmbit de cultura popular?

Enguany no hi ha grans canvis, sinó petits detalls. Per exemple la Fanfàrria de Torredembarra obrirà la Mostra de Gegants i al Toc d’Inici hi haurà una aposta artística en la il·luminació de la plaça que acompanyarà els salts. Un joc de llums que jugarà alhora amb la plaça i l’escenari. La galejada de trabucaires estrenarà nou recorregut i baixarà per la Rambla, un espai més llarg i ample que farà les galejades menys escandaloses. I l’acte que potser tindrà més canvis serà el Toc a Plegar, que enguany marcarà de debò el final de la festa. Arrencarà a mitjanit, una vegada acabat el correfoc, i els Gegants de la Ciutat tornaran al Palau de la Virreina en cercavila amb el que realment serà un final de festa.

Quines colles castelleres hi haurà a la diada de les colles convidades?

Repetirem el mateix cartell de l’any passat amb els Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls. L’any passat, a causa del canvi de dates de la Mercè, la colla que havia de venir, els Castellers de Vilafranca, no van poder venir per raons d’agenda i vam establir un conveni bianual amb els de Valls. A més, enguany esperem tenir una diada molt potent perquè totes dues colles vénen de fer un Sant Fèlix excel·lent a Vilafranca. Per això esperem que alguna de les dues ens regali un castell de deu.

Alguna novetat en la diada les colles locals?

Intentarem que la diada de les colles locals sigui ràpida, perquè una diada de sis es fa molt llarga. Tot i que sabem que les colles tenen els seus ritmes, el públic està més de tres hores a plaça, sota la calor del migdia… Amb tot, la diada castellera de les colles locals porta un públic molt més fidel que la dels convidats. El públic aguanta més rondes perquè, com que actua a casa, les colles tenen més capacitat de mobilització.

Quins són els actes de cultura popular més multitudinaris?

La cavalcada i el correfoc, perquè segueixen un recorregut força llarg i això fa que més gent els pugui anar a veure. Es podria pensar que les diades castelleres o el matí de festa major hi ha més gent, però és perquè es fan a la plaça de Sant Jaume, que té un espai molt limitat: hi caben unes 5.000 persones aproximadament.

A la Mercè cada vegada hi ha més turistes. S’interessen pels actes de cultura popular?

Pregunten sobretot per les humantowers dels castellers i el correfoc. Sabem que hi ha hotels que sobretot recomanen aquests espectacles, però amb el correfoc tenim un problema perquè es va massificant i hi ha molta gent que no hi va prou preparada. Per molt que hi hagi el cotxe que vagi informat de les normes de seguretat en diversos idiomes, els turistes no saben el funcionament de la festa i no saben quants quilos de pólvora s’hi arriben a cremar.

I què es pot fer?

Cal continuar fent molta pedagogia i insistir en la seguretat. També cal que els turistes sàpiguen que si et poses al mig del correfoc formes part activa de l’espectacle perquè un correfoc no és una cercavila. I ser actuant vol dir que has d’anar vestit d’una manera adequada i tenir nocions bàsiques de seguretat: saber què es pot fer i què no.

Cada any a les xarxes socials se’ns queixen que el correfoc no es fa el dia que marca el protocol. Com és?

És veritat, el protocol festiu diu que el correfoc s’hauria de fer el dissabte i en realitat es fa el diumenge, però és per una raó logística i de seguretat. Per una banda,és molt més fàcil tallar la Via Laietana el diumenge perquè els comerços són tancats i hi ha molt menys trànsit rodat. A més, les entitats organitzadores del correfoc han de muntar les portes de l’infern des de primera hora de tarda. I com que es van prioritzar tots aquests motius, es va decidir de traslladar el correfoc al diumenge.

Però la Mercè sempre escalfa motors amb les tres exposicions d’imatgeria festiva.

Totes tres comencen el dissabte 17 de setembre però en horaris diferents. La del Palau de la Virreina, que és la del Seguici Popular, s’obre a les 10.00. La Mostra de Gegants, que és al Museu Marítim, s’obre a les 19.00 amb la Fanfàrria de Torredembarra. I la del vestíbul de l’ajuntament, que és la de bèsties fogueres, a les 17.00 ja serà oberta. Tant la del Museu Marítim com la de l’ajuntament, seran obertes fins el 23 de setembre i la de la Virreina, fins al darrer dia de festa major, el 25.

Dues de les novetats de la Mercè d’enguany són la descentralització i el protagonisme de París com a ciutat convidada. Es notarà això, en els actes de cultura popular?


L’Esbart Sant Cugat farà un espectacle de dansa al parc de la Trinitat, un dels nous espais de la Mercè. I una companyia pirotècnica francesa, Soirs de Fetes, participarà en Festival Pirotècnic que es fa a la platja. És una companyia molt veterana que és famosa perquè s’encarrega de l’espectacle de focs que fan al parc d’Eurodisney.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada