.

“Sempre és bell començar. Totes les coses haurien d’ésser començades amb festes, perquè en tot començament hi ha quelcom del gran misteri del món”. Joan Maragall (1905)


dimarts, 6 de setembre del 2016

Sant Roc'16 - La Festa Major Petita de Rubí - Festes Populars

Un any mes las festes de Sant Roc han portat la Cultura Popular i Tradicional Catalana al carrer de la nostra ciutat, on les entitats de cultura han estat protagonistes participant en les diferents activitats programades. La festa de Sant Roc coorganitzada per la Taula de Cultura, la Comissió de Sant Roc, adjunta a la Taula i l’Ajuntament de Rubí, en les darreres edicions ha anat de menys a mes, aconseguint evolucionar un model de festa, implementat per la Taula de Cultura l’any 2010. Tot hi celebrar-se en unes dates complicades, doncs agafa a molts Rubinencs i Rubinenques encara de vacances, aconsegueix fer sortir al carrer un munt de ciutadans que gaudeixen al llarg de quatre dies de la cultura i les tradicions. Es una festa popular que encara te molt a dir, on la Comissió de Sant Roc te l’esperança de que amb els anys, acabi sent una festa referent en el Vallés.

El primer dia va ser el mes institucional, es va presentar e inaugurar l’exposició “La festa popular, la Catalanitat cívica” a l’Ateneu Municipal, es va seguir l’acte amb una Xerrada teatralitzada sobre Joan Amades a càrrec d’Amadeu Carbò i es va tancar l’acte amb la projecció de l’audiovisual “el foc inoblidable” de Carles Seuba, realitzador del documental, acompanyat per un tastet de carquinyolis i vi dolç.

El segon dia, es va donar la benvinguda desprès de l’estiu en el pati de les Escoles Ribas, que enguany celebren el seu 100 aniversari, amb llimonada i porrons de vi. Es va explicar la historia de les escoles, cantar el seu himne m’entres plantaven les besties de Foc, en acabar l’acte es posa en marxa la trobada de besties i el dia va finalitzar amb la 16è Edició de la popular Xerricada de Rubí.

El tercer dia a la plaça del Doctor Guardiet, una nova edició dels Jocs tradicionals, amb la Cucanya de Plaça Nova de Barcelona de referent i els diferents tallers de les entitats de cultura. Per la tarda el plat fort de la festa; “Esclat de Festa” una mostra de cultura popular i tradicional que acaba amb “Esclat de Sant Roc” on la cultura es torna participativa i les entitats conviden a la ciutadania a participar en una dansa on tota la plaça giravolta entre Castellers, Gegants, Capgrossos, Dansaires i Diables. Es tanca la nit amb els versots,  l’espectacle de les bruixes d’Arrel, un sopar popular i concert.

El quart dia es el dia de les entitats, iniciat amb una despertada, la Tronada de Sant Roc a càrrec dels diables de les colles locals, seguida per una de les novetats d’aquesta edició, una cercavila de gegants i capgrossos locals, que derivarà en futures edicions cap a una trobada anual d’entremesos locals (Imatgeria festiva), Aquesta trobada va finalitzar amb els balls de gegants a la plaça del Doctor Guardiet que van donar inici a la diada Castellera. Entrada la tarda, Tabalada, Correfoc, Sardanes, finalitzant la festa amb havaneres i Ron cremat.


 



 








Fotografies de Jordi Garcia @localpres, col.laborador d'aquest Blog 
 

 
Audiovisual de Radio Rubí, col.laborador d'aquest blog.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada